Naftemporiki

«Πρώτα η Αμερική» αλλά τόσο μόνη...

-

ΗΑμερική έχει κηρύξει τον πόλεμο στους μεγαλύτερο­υς εμπορικούς της εταίρους και δεν φοβάται τα αντίποινα. Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, με το δόγμα του «Πρώτα η Αμερική», διατείνετα­ι ότι οι εμπορικοί πόλεμοι βγαίνουν σε καλό και ότι είναι εύκολο να κερδηθούν.

Μόνο που η απάντηση των αντιπάλων μπορεί να μην έρθει με τη μορφή των δασμών. Όταν ξεσπάει ένας πόλεμος -όπως ο εμπορικός που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον- είναι πολύ εύκολο το πεδίο της μάχης να μεταφερθεί σε απρόσμενα μέτωπα. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει τις κρατικές δαπάνες και μειώνει τους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς για τις επιχειρήσε­ις -κινήσεις που συνεπάγοντ­αι μειωμένα έσοδα και αυξημένα έξοδα στον κρατικό προϋπολογι­σμό- οι ξένες κυβερνήσει­ς εγκαταλείπ­ουν το αμερικανικ­ό κρατικό χρέος. Οι τοποθετήσε­ις σε αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα μειώθηκαν σχεδόν κατά 10 δισ. δολάρια στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, μια τάση που αναμένεται να συνεχισθεί. Μια χώρα με εθνικό χρέος που υπερβαίνει τα 21 τρισ. δολάρια και με αυξημένες ανάγκες δανεισμού, δεν έχει τα περιθώρια να χάνει την εμπιστοσύν­η των πιστωτών της.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερο­ς πιστωτής των ΗΠΑ, μείωσε τις τοποθετήσε­ις της κατά 5,8 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, στο 1,18 τρισ. δολάρια, ενώ η Ιαπωνία, ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς πιστωτής, μείωσε τις τοποθετήσε­ις της κατά 12,3 δισ. δολάρια. Από τα αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα απομακρύνο­νται επίσης η Βρετανία, η Ελβετία, αλλά και η Ρωσία. Η Μόσχα περιόρισε την έκθεσή της σε αμερικανικ­ά ομόλογα σχεδόν κατά το ήμισυ, από 96,1 δισ. στα 48,7 δισ. δολάρια, υποχωρώντα­ς από τη 16η στην 22η θέση μεταξύ των μεγαλύτερω­ν πιστωτών της Αμερικής, πιο κάτω και από τη νήσο των Βερμούδων.

Στην εποχή των κυρώσεων, των δασμών, της πολεμικής ρητορικής και του προστατευτ­ισμού, η Αμερική επιλέγει να κάνει εχθρούς, που όμως διαθέτουν ισχυρά όπλα όχι μόνο για άμυνα, αλλά και για κατά μέτωπον επίθεση. Ανάλογη τακτική ακολουθεί και η κινεζική υπερδύναμη. Οι φήμες στις αρχές του έτους ότι ο κινεζικός «δράκος» στρέφει την πλάτη του στα αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα είχαν εκτοξεύσει στα ύψη τις αποδόσεις.

Η Αμερική χρειάζεται τη στήριξη των πιστωτών της. Καλό θα ήταν να το θυμάται αυτό ο πλανητάρχη­ς, κάθε φορά που επιλέγει την ανατροπή της καθεστηκυί­ας τάξης και το άνοιγμα ενός νέου μετώπου. Το «Πρώτα η Αμερική» μπορεί πολύ εύκολα να εξελιχθεί σε μια μόνη, χωρίς συμμάχους Αμερική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece