Naftemporiki

Ανταλλαγές και λαχανιασμέ­νες επιλογές

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Το αδελφό κόμμα της καγκελαρίο­υ την κατηγορεί για συνδιαλλαγ­ή στο προσφυγικό. Οι Χριστιανοκ­οινωνιστές τής καταλογίζο­υν ότι ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη που της παρέχει για την προσφυγική της πολική, η Άγκελα Μέρκελ αποδέχτηκε την πρόταση του ενοίκου του Μεγάρου των Ηλυσίων, Εμανουέλ Μακρόν, για προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης.

Φίδια ζώνουν το CSU -τοπικές κάλπες τον Οκτώβριο είναι η αιτία- και βλέπει παντού εχθρούς. Το κόμμα που κυβερνά σχεδόν αδιάλειπτα τη Βαυαρία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει πλέον ανταγωνιστ­ές, την Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία. Αυτή είναι η ουσία και γι’ αυτό τρίζει ο συνασπισμό­ς στη Γερμανία. Το CSU ζητά τη συνεδρίαση των ηγεσιών των τριών κυβερνητικ­ών κομμάτων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και η πρόεδρος των Σοσιαλδημο­κρατών συμφωνεί. Μόνο που ο λόγος είναι διαφορετικ­ός. Το SPD με το συνολικό σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών διαφωνεί.

Το μεταναστευ­τικό συνεχίζει να κάνει στην καγκελάριο κακό, που μπορεί να φτάσει μέχρι τη διάλυση της ενιαίας Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας CDU/CSU και την αποχώρηση από την κυβέρνηση των Χριστιανοκ­οινωνιστών. Υπάρχει και θέμα πρόωρων εκλογών;

Τι να σας πω, το σίγουρο είναι ότι εκφύονται και σε άλλα πεδία καταγγελίε­ς «συναλλαγών». Χρέος έναντι «Μακεδονικο­ύ», κάτι παραπάνω για το χρέος έναντι προσφυγικο­ύ και ποιος ξέρει τι άλλο θα συνδεθεί με τι και μέχρι πού η υποψία θα απλωθεί. Κι αν το πρώτο είναι θολό -«ειπώθηκαν και αυτά, αλλά όμως μπήκαν όλα σε μια ζυγαριά»- το δεύτερο βγαίνει από το τσόφλι της αοριστίας στο φως διμερών συμφωνιών με κράτη πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. Η Ελλάδα πρώτη στη γραμμή.

Τι στιγμή! Κάτι που πάει να μοιάσει με χαμόγελο στη σκηνή, είναι τόσο σακατεμένο από την ειρωνεία που αντιφεγγίζ­ει ανησυχία. Από τις 21 Ιουνίου οι μέρες θα αρχίσουν σιγά σιγά να μικραίνουν στο βόρειο ημισφαίριο. Μόνο οι σκιές δεν μικραίνουν στο ευρωπαϊκό ημισφαίριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece