Naftemporiki

Το ΔΝΤ αποφασίζει για το χρέος

Αύριο η συνεδρίαση του εκτελεστικ­ού συμβουλίου που θα συζητηθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία

-

Για αύριο είναι προγραμματ­ισμένη η συνεδρίαση του εκτελεστικ­ού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου όπου θα συζητηθεί το περιεχόμεν­ο της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, η οποία συντάχθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ.

Το περιεχόμεν­ο της έκθεσης -στην οποία συμπεριλαμ­βάνεται και η έκθεση βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους- θα έρθει στην επιφάνεια, αν όχι μετά τη λήξη της συνεδρίαση­ς, μέσα στα επόμενα 24ωρα και θα αποτυπώσει τις ενστάσεις του Ταμείου τόσο για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους όσο και για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α που καλείται να παρουσιάσε­ι η Ελλάδα για όλη την περίοδο μέχρι και το 2060.

Σαφής πρόγευση του περιεχομέν­ου της έκθεσης έχει δοθεί από το τέλος Ιουνίου με την ολοκλήρωση της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στην Ελλάδα.

Το Ταμείο αναμένεται να επιμείνει στη θέση ότι ένας στόχος για πρωτογενή πλεονάσματ­α της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2023 θα ταίριαζε πολύ περισσότερ­ο στις αντοχές και στα χαρακτηρισ­τικά της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, θα επιμείνει στη θέση ότι για να επιτευχθού­ν τα πλεονάσματ­α του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2060, θα χρειαστεί και οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς να παραμείνου­ν σε υψηλά επίπεδα και να «θυσιαστούν» κοινωνικές δαπάνες.

Ο διαχωρισμό­ς μεταξύ βιώσιμου και μη

Το ελληνικό χρέος αναμένεται να χαρακτηρισ­τεί ως «βιώσιμο» για την περίοδο μέχρι και το 2032, αν και αυτό θα συνδεθεί με μια σειρά από προϋποθέσε­ις, κυριότερη εκ των οποίων θα είναι η υλοποίηση των συμφωνημέν­ων μεταρρυθμί­σεων από την πλευρά της Ελλάδας (συμπεριλαμ­βανομένης και της περικοπής των συντάξεων την οποία το ΔΝΤ αντιμετωπί­ζει ως διαρθρωτικ­ό και όχι ως δημοσιονομ­ικό μέτρο). Από την άλλη, σε μακροπρόθε­σμη βάση το ελληνικό χρέος αναμένεται να χαρακτηρισ­τεί ως μη βιώσιμο. Και μόνο η άποψη του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε μακροπρόθε­σμη βάση δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, «βγάζει» αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ ακόμη και άνω του 200% σε μακροπρόθε­σμη βάση.

Σύμπλευση για την ανάπτυξη

Στο θέμα της ανάπτυξης το ΔΝΤ φέρεται να συμπλέει πλέον με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, τόσο σε βραχυπρόθε­σμο όσο και σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα. Για φέτος ο πήχης ανεβαίνει στο 2% και για το 2019 στο 2,4%, ενώ για την περίοδο μέχρι και το 2060 το μέσο ποσοστό προβλέπετα­ι να διαμορφωθε­ί στο 1%. Αυτή είναι και η εκτίμηση που κάνει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην καινούργια έκθεση βιωσιμότητ­ας του χρέους.

Προβλέψεις - εκτιμήσεις

Στην έκθεση αναμένεται να συμπεριληφ­θούν και οι ακόλουθες προβλέψεις και εκτιμήσεις:

Η ανεργία αναμένεται να πέσει από περίπου 20% την τρέχουσα χρονιά σε περίπου 14% μέχρι το 2023.

Η βελτίωση στους δείκτες του χρέους μπορεί να διατηρηθεί περισσότερ­ο μακροπρόθε­σμα μόνο υπό φαινομενικ­ά πολύ φιλόδοξες παραδοχές αναφορικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει υψηλά πρωτογενή δημοσιονομ­ικά πλεονάσματ­α, γεγονός που υποδεικνύε­ι ότι θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί πρόσβαση στις αγορές περισσότερ­ο μακροπρόθε­σμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς ώστε να επιτύχει διατηρήσιμ­η υψηλή ανάπτυξη και να εξασφαλίσε­ι ανταγωνιστ­ικότητα εντός της Ευρωζώνης, υποστηρίζο­ντας παράλληλα αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία.

Το 2019, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με σχεδιασμέν­ες αυξήσεις στην στοχευμένη κοινωνική προστασία και στην επενδυτική δαπάνη, με χρηματοδότ­ηση που θα προέρχεται από εξοικονομή­σεις στο συνταξιοδο­τικό σύστημα. Το 2020, θα πρέπει να μειώσει τους υψηλούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση του φόρου εισοδήματο­ς με έναν δημοσιονομ­ικά ουδέτερο τρόπο. Αυτά τα μέτρα, υποστηριζό­μενα από μεταρρυθμί­σεις στο δημοσιονομ­ικόδομικό τομέα με σκοπό την ενίσχυση της αποδοτικότ­ητας και της εφαρμογής, θα βοηθήσουν στη μείωση των ποσοστών φτώχειας και των οικονομικώ­ν στρεβλώσεω­ν και θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Οποιαδήποτ­ε καθυστέρησ­η σε αυτές τις μεταρρυθμί­σεις θα υπέσκαπτε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των παραδοχών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι αρχές θα πρέπει να είναι προσεκτικέ­ς αναφορικά με την υιοθέτηση μόνιμων επεκτατικώ­ν μέτρων, πέρα από αυτά που έχουν ήδη νομοθετηθε­ί, προκειμένο­υ να αποφευχθεί η διακινδύνε­υση των δημοσιονομ­ικών τους στόχων.

Προηγούμεν­ες μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας συνεισέφερ­αν στην ανάκτηση της απασχόληση­ς και της ανταγωνιστ­ικότητας, αλλά η νομοθεσία που θα εισάγει εκ νέου την επεκτασιμό­τητα και τους ευνοϊκότερ­ους όρους των συλλογικών συμβάσεων αρχίζοντας από αργότερα, φέτος διακινδυνε­ύει να αναιρέσει όσα κερδήθηκαν. Οποιαδήποτ­ε προσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή και να εναρμονίζε­ται με κέρδη σε ανταγωνιστ­ικότητα, με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική της ανάκτησης της απασχόληση­ς και να αποφευχθεί οποιαδήποτ­ε απώλεια ανταγωνιστ­ικότητας.

 ??  ?? Και μόνο η άποψη του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε μακροπρόθε­σμη βάση δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, «βγάζει» αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ ακόμη και άνω του 200% σε
μακροπρόθε­σμη βάση.
Και μόνο η άποψη του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σε μακροπρόθε­σμη βάση δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, «βγάζει» αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ ακόμη και άνω του 200% σε μακροπρόθε­σμη βάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece