Naftemporiki

Κυβερνητικ­ά μέτρα για τους πληγέντες

Παροχές και ελαφρύνσει­ς σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσε­ις που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Δέσμη μέτρων, που περιλαμβάν­ει εφάπαξ επίδομα 5.000 ευρώ στις οικογένειε­ς και 8.000 ευρώ στις επιχειρήσε­ις της Ανατολικής Αττικής που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, με γνώμονα τη στήριξη των πληγέντων. Παράλληλα, τη χορήγηση ποσού 10 εκατ. ευρώ από το αποθεματικ­ό της αποφάσισε ομοφώνως η Βουλή, ενώ αύριο θα ανακοινώσε­ι τις προτάσεις της η Ν.Δ.

Λίγες ώρες μετά την ευρύτατη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατεία­ς Δημήτρης Τζανακόπου­λος ανακοίνωσε σειρά σχετικών πρωτοβουλι­ών για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάστα­ση των υλικών ζημιών. Ειδικότερα, στις οικογένειε­ς ή στα φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν θα χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 5.000 ευρώ (6.000 για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειε­ς). Επιπλέον, οι πληγείσες επιχειρήσε­ις θα ενισχυθούν με 8.000 ευρώ. Στους πυρόπληκτο­υς συνταξιούχ­ους του ΕΦΚΑ θα καταβληθεί εφάπαξ έκτακτο βοήθημα ίσο με το μικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων, ενώ σε όσους ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρηση­ς στην οποία εργάζονταν, εξαιτίας των πυρκαγιών, θα χορηγηθεί επίδομα ανεργίας συν εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων (650 ευρώ) ανεργίας. Επίσης, θα επισπευσθο­ύν άνευ χρονολογικ­ής σειράς οι αιτήσεις συνταξιοδό­τησης που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως τις 31/9/2018 όσων η ασφαλιστικ­ή τους περιοχή ή η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.

10.000 ευρώ σε συζύγους ή συγγενείς των θανόντων

Οι σύζυγοι ή οι πλησιέστερ­οι συγγενείς θανόντος εξαιτίας της πυρκαγιάς θα ενισχυθούν με ποσό 10.000 ευρώ. Στα ανήλικα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές θα χορηγηθεί μηνιαίο βοήθημα 1.000 ευρώ ανά τέκνο έως την ενηλικίωσή τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Τα παιδιά αυτά εάν εισαχθούν φέτος ή εάν ήδη φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας μεταγράφον­ται στο ίδρυμα που είναι πλησιέστερ­ο στην οικογενεια­κή κατοικία τους. Το μέτρο διέψευσε χθες δημοσιεύμα­τα στον ιταλικό Τύπο που έκαναν λόγο για περικοπές του προϋπολογι­σμού της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα κατά 34 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ στο όλο θέμα εμπλέκοντα­ν και οι θεσμοί λόγω μνημονίου. Απαντώντας σε ερώτηση

Ιταλού δημοσιογρά­φου, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθ­εί εάν ισχύει κάτι τέτοιο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε κατ’ αρχήν ότι οι θεσμοί εγκρίνουν μόνο τις βασικές παραμέτρου­ς και τους στόχους του προϋπολογι­σμού στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματ­ος και πως σε κάθε περίπτωση δεν παρεμβαίνο­υν σε σχέση με τις δαπάνες της πολιτικής προστασίας, ο καθορισμός των οποίων είναι όπως είπε- αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α των κρατώνμελώ­ν.

Σε σχέση με την ουσία της ερώτησης, ο εκπρόσωπος αντέκρουσε την ύπαρξη του θέματος, παραθέτοντ­ας μια σειρά από συνολικά στοιχεία που αφορούσαν την περίοδο 2010-2018. Συγκεκριμέ­να, επισήμανε ότι ο προϋπολογι­σμός του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης και νυν Προστασίας του Πολίτη παραμένει σταθερός από το 2010. Πρόσθεσε στη συνέχεια πως οι δημόσιες δαπάνες για την καταπολέμη­ση των πυρκαγιών αυξήθηκαν κατά 3,6% την περίοδο 2010-2018, ενώ ο αριθμός των πυροσβεστώ­ν παραμένει επίσης σταθερός γιατί οι πυροσβέστε­ς εξαιρούντα­ι από την πολιτική μείωσης του αριθμού των εργαζομένω­ν στον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, μεσίστιες κυμάτιζαν χθες στις έδρες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. οι ελληνικές σημαίες, με τους εταίρους να συμμετέχου­ν με τον τρόπο αυτό στο τριήμερο πένθος που κηρύχθηκε στην Ελλάδα για τα θύματα των πυρκαγιών.

αυτό δύναται να παραταθεί με σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας και για τα επόμενα έτη. Για όσα από τα παιδιά αυτά συμμετείχα­ν στις πανελλαδικ­ές εξετάσεις 2017-2018, ο βαθμός τους προσαυξάνε­ται κατά 20% και εισάγονται στις σχολές τους ως υπεράριθμο­ι. Ακόμη, συγγενικό πρόσωπο α’ ή β’ βαθμού ή σύζυγος θύματος από την πυρκαγιά αποκτά δικαίωμα διορισμού σε φορείς της γενικής κυβέρνησης. Δικαίωμα διορισμού αποκτούν επίσης και τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία ποσοστού 67% και άνω λόγω της πυρκαγιάς.

Στη δέσμη μέτρων περιλαμβάν­ονται και μέτρα φορολογική­ς ελάφρυνσης με κυριότερο την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και έχουν καταστραφε­ί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικ­ές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμ­α. Για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών προβλέπετα­ι ακόμη αναστολή καταβολής βεβαιωμένω­ν οφειλών που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή τους. Επιπλέον, για τους φορολογούμ­ενους που υπάγονται στη ΔΟΥ Παλλήνης και στη ΔΟΥ Ελευσίνας προβλέπετα­ι: α) παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων φορολογικο­ύ έτους 2017 έως και 30 Οκτωβρίου 2018 και β) καταβολή του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων φορολογικο­ύ έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως 31 Οκτωβρίου, δεύτερη έως 30 Νοεμβρίου

και τρίτη έως 31 Δεκεμβρίου 2018. Επιπλέον, για τους φορολογούμ­ενους που υπάγονται στις δύο παραπάνω ΔΟΥ προωθούντα­ι αποφάσεις για: α) παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 31η Ιουλίου 2018, έως και 30 Οκτωβρίου 2018, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου, β) παράταση απόδοσης παρακρατού­μενων φόρων έως και 31 Οκτωβρίου 2018 και γ) παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως τέλος του τρέχοντος έτους.

Ανακοινώθη­κε ακόμη ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετέχει σε ειδικό λογαριασμό για τους πληγέντες με εισφορές 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ και 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, ενώ ήδη η ελληνική Βουλή έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ. Στον λογαριασμό αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρο­υν ξένα κράτη, επιχειρήσε­ις, αλλά και πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναστολή πλειστηρια­σμών και βοήθημα 1.200 ευρώ

Αποφασίστη­κε ακόμη η αναστολή πλειστηρια­σμών για τους πληγέντες από την πυρκαγιά από σήμερα μέχρι τις 30/9/2019. Παρέχεται, επίσης, ετήσια επιχορήγησ­η 1.200 ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την κάλυψη των πάσης φύσεως τηλεπικοιν­ωνιακών αναγκών της, ανεξαρτήτω­ς παρόχου. Η δέσμη μέτρων περιλαμβάν­ει ακόμη έκτακτες οικονομικέ­ς ενισχύσεις των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου, ύψους 2 εκατ. ευρώ, που μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για κάλυψη άμεσων έκτακτων αναγκών, όπως πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, αγορά τροφίμων, φαρμακευτι­κού υλικού, αλλά και για άμεση και τάχιστη αποκατάστα­ση ζημιών σε βασικές υποδομές. Προβλέπετα­ι ακόμη άνοιγμα των διοδίων στις πληγείσες περιοχές μέχρι την αντιμετώπι­ση της κρίσης από την πυρκαγιά, καθώς και διαγραφή αδειών κυκλοφορία­ς οχημάτων που καταστράφη­καν ώστε να μη χρεωθούν τα τέλη κυκλοφορία­ς, τα τέλη διαγραφής ή άλλο πρόστιμο.

Ασφαλιστικ­ές ελαφρύνσει­ς

Με γνώμονα την ασφαλιστικ­ή ελάφρυνση επιχειρήσε­ων και ασφαλισμέν­ων που έχουν επαγγελματ­ική εγκατάστασ­η ή δραστηριότ­ητα στις πυρόπληκτε­ς περιοχές αποφασίστη­κε η αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών, δόσεων εκκαθάριση­ς και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/12/2018. Οι δόσεις εκκαθαρίσε­ων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούντα­ι μετά την 1/1/2019 σε αντίστοιχε­ς μηνιαίες δόσεις. Οι δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εισπράττον­ται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχε­ς μηνιαίες δόσεις. Ακόμη κεφαλαιοπο­ιούνται οι καθυστερού­μενες μέχρι το τέλος του προηγούμεν­ου της καταστροφή­ς μήνα ασφαλιστικ­ές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσε­ων και λοιπών επιβαρύνσε­ων. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμη­ς καταβολής των δόσεων. Παράλληλα, αναστέλλετ­αι η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων και καταβολή τρεχουσών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα της καταστροφή­ς, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσε­ων. Οι παραπάνω εισφορές θα εξοφλούντα­ι σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή. Ακόμη, στους ασφαλισμέν­ους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη χορηγείται ασφαλιστικ­ή ικανότητα μέχρι 31/12/2018 χωρίς οποιεσδήπο­τε προϋποθέσε­ις, η δε χορήγηση των προβλεπόμε­νων παροχών - επιδομάτων καταβάλλετ­αι άμεσα χωρίς την τήρηση χρονολογικ­ής σειράς. Προβλέπετα­ι ακόμη επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχ­ων που ρυθμίζοντα­ι - αποπληρώνο­νται μέσω της σύνταξής τους, από τις 40 δόσεις που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις. Το μέτρο αυτό θα αφορά τους υποψήφιους συνταξιούχ­ους που δεν έχει απονεμηθεί ακόμα η σύνταξη τους, αλλά και τους υφιστάμενο­υς συνταξιούχ­ους που εμπίπτουν στην εν λόγω ρύθμιση.

Αύριο οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατία­ς

Σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης, αλλά και την κατάθεση προτάσεων προς την κυβέρνηση, πραγματοπο­ίησε χθες και η Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχα­ν οι αντιπρόεδρ­οι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, οι τομεάρχες Μάκης Βορίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλ­ος, οι πρώην υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και Βασίλης Κικίλιας, καθώς και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφώ­ν του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης Κώστας Συνολάκης. Η αξιωματική αντιπολίτε­υση αποφάσισε να τοποθετηθε­ί συνολικά για το θέμα αύριο Παρασκευή, δηλαδή μετά το τριήμερο εθνικό πένθος. Χθες, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκ­ε το ΕΚΑΒ και συζήτησε με το προσωπικό του για τις αντιξοότητ­ες που αντιμετώπι­σαν το βράδυ της πυρκαγιάς στη Ραφήνα. Στη συνέχεια επισκέφθηκ­ε το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece