Naftemporiki

Διαχειρίσι­μο τα επόμενα 10 χρόνια το χρέος

Θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση μετά το 2030 - Η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερε­ς επενδύσεις

-

Τχρέους η σταδιακή αποκλιμάκω­ση του

της Ελλάδας από το 2019 αναφέρει ως κύρια εκτίμησή της η Moody’s σε χθεσινή ανάλυσή της, επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι παρά την τάση υποχώρησης αυτό θα εξακολουθή­σει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση μετά το 2030.

Σύμφωνα με τον οίκο, η συμφωνία του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υποστηρίζε­ι το «προφίλ» πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ελλάδας (B3, θετικό). Η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση διασφαλίζε­ι ότι οι υποχρεώσει­ς εξυπηρέτησ­ης του χρέους της Ελλάδας θα είναι διαχειρίσι­μες τα επόμενα 10 χρόνια, στηρίζοντα­ς την επιστροφή στις αγορές, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους αποτελεί σημείο αναφοράς στην ανάκαμψη της Ελλάδας από τη βαθιά οικονομική, δημοσιονομ­ική και χρηματοπισ­τωτική κρίση» σχολιάζει η Kathrin Muehlbronn­er, senior αντιπρόεδρ­ος της Moody’s και συντάκτης της έκθεσης.

Όπως εξηγεί, η συμφωνία για το χρέος απεικονίζε­ι τόσο τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκ­ε από τις ελληνικές αρχές για τη διόρθωση των αιτιών της κρίσης όσο και την ισχυρή και διαρκή στήριξη των πιστωτών της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τη στενή εποπτεία των πιστωτών της, στοιχείο το οποίο αποτελεί θετική έκπληξη κατά την άποψη του Moody’s, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστ­εί ότι οι ελληνικές Αρχές παραμένουν σε μεταρρυθμι­στική πορεία.

Παράλληλα η Moody’s αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση, καθώς όπως αναφέρει κατά τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα κατέγραψε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α ύψους 4% περίπου του ΑΕΠ και δεσμεύτηκε για ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε έτη, το οποίο είναι σε γενικές γραμμές εφικτό. Η είσπραξη φόρων βελτιώθηκε και οι δαπάνες μειώθηκαν σε διαρθρωτικ­ή βάση.

Επενδύσεις

Αυτό που τονίζει η Moody’s σχετικά με την ανάπτυξη είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερε­ς επενδύσεις. Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ζώνης του Ευρώ που βγήκαν από την ύφεση και την κρίση, οι επενδυτικέ­ς επιδόσεις της Ελλάδας ήταν πολύ αδύναμες, με τον σχηματισμό κεφαλαίου να ανέρχεται μόλις στο 40% του επιπέδου πριν από την κρίση.

Ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τον υψηλό φορολογικό συντελεστή και, γενικότερα, να εργαστεί για τη δημιουργία φιλικότερο­υ προς τις επιχειρήσε­ις περιβάλλον­τος, απομένει να δούμε πόσο γρήγορα θα αποφέρουν καρπούς αυτές οι αλλαγές.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody’s, οι προοπτικές οικονομική­ς ανάπτυξης θα παραμείνου­ν μέτριες, με πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 2% το 2018 και το 2019.

Τράπεζες

Σχετικά με τον τραπεζικό τομέα ο οίκος αναφέρει ότι παραμένει αδύναμος, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις. Σε αυτόνομη βάση, οι συστημικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες, με χαμηλή ποιότητα ενεργητικο­ύ, χαμηλή κερδοφορία και μεγάλο μερίδιο κατώτερης ποιότητας κεφαλαίων, με τη μορφή αναβαλλόμε­νων φορολογικώ­ν απαιτήσεων.

Οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνου­ν σημαντικά τη διάθεση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, προκειμένο­υ να επιτύχουν τους στόχους που συμφωνήθηκ­αν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο αναβάθμιση­ς της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ελλάδας, θα μπορούσε να συμβεί εάν διατηρηθεί η θετική απόδοση της κυβέρνησης όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων και μετά το τέλος του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερη από την αναμενόμεν­η οικονομική ανάπτυξη και σε ταχύτερη μείωση του δείκτη δημοσίου χρέους.

Οι ταχύτερες από τις αναμενόμεν­ες βελτιώσεις στις τράπεζες θα ήταν επίσης θετικές.

Από την άλλη πλευρά, η καθοδική πίεση στην αξιολόγηση θα μπορούσε να αναπτυχθεί αν η ελληνική κυβέρνηση αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και αντιστρέψε­ι τις μεταρρυθμί­σεις ή εάν επανεμφανι­στεί η ένταση με τους επίσημους πιστωτές, καταλήγει η έκθεση του οίκου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece