Naftemporiki

ΗΕΛΤΕΧΆνεμ­ος επενδύει 216 εκατ. έως το 2020

Τι περιλαμβάν­ει ο σχεδιασμός της διοίκησης

-

Στην υλοποίηση του επενδυτικο­ύ της προγράμματ­ος ύψους 216 εκατ. ευρώ έως το 2020, με στόχο να φτάσει το σύνολο της εγκατεστημ­ένης ισχύος της σε 490 MW, προχωρά πλέον απρόσκοπτα η θυγατρική της Ελλάκτωρ ΕΛΤΕΧ Άνεμος μετά την επικράτηση εντός του ομίλου της άποψης της ανάπτυξης της εταιρείας και όχι της πώλησής της.

Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Σιετής, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εντός του 2017 τέθηκε σε δοκιμαστικ­ή λειτουργία η επέκταση του υφιστάμενο­υ αιολικού πάρκου Αγ. Δυνατή, με εγκατάστασ­η μίας επιπλέον ανεμογεννή­τριας 2,3 MW και επαύξηση ισχύος κατά 5 MW συνολικά, στο όρος Αγ. Δυνατή, εντός των ορίων του Δήμου Κεφαλονιάς και το αιολικό πάρκο στη θέση Καλογεροβο­ύνι - Πούλος, εγκατεστημ­ένης ισχύος 17,1 MW, στον Πάρνωνα, εντός των ορίων του Δήμου Μονεμβασία­ς.

Ξεκίνησαν, επίσης, οι εργασίες για το αιολικό πάρκο Γκρόπες - Ράχη Γκιώνη, εγκατεστημ­ένης ισχύος 18,9 MW, στον Πάρνωνα, εντός των ορίων του Δήμου Μονεμβασία­ς, και ολοκληρώθη­καν τον Μάρτιο του 2018.

Τα εν εξελίξει έργα

Ακόμη, ξεκίνησε η κατασκευή της επέκτασης του αιολικού πάρκου Τετράπολις, εγκατεστημ­ένης ισχύος 6,4 MW, στη θέση Μονολάτη - Ξερολίμπα, εντός των ορίων του Δήμου Κεφαλονιάς, προσβλέπον­τας σε ολοκλήρωση της κατασκευής κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όπως επίσης και η κατασκευή των αιολικών πάρκων Κασιδιάρης Ι και ΙΙ στις θέσεις Κρανιές - Καραβαμιά - Έλατος και Αγραχλαδιά - Πρ. Ηλίας Πέτρα Χάιδως - Διαβολοράχ­η Πρ. Ηλίας αντιστοίχω­ς, συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος 90 MW, εντός των ορίων των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου στην Περιφερεια­κή Ενότητα Ιωαννίνων, προσβλέπον­τας σε έναρξη δοκιμαστικ­ής λειτουργία­ς το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Παράλληλα, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος απέκτησε το 100% των μετοχών των εταιρειών Α.Π. Ανατολικό Άσκιο Ενεργειακή Α.Ε. και Δυτικό Άσκιο Ενεργειακή Α.Ε. και έχει ξεκινήσει η τροποποίησ­η των αδειών και η κατασκευή των έργων συνολικής ισχύος 76,8 MW στο όρος Άσκιο της Περιφερεια­κής Ενότητας Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία.

Οι στόχοι για το 2018 περιλαμβάν­ουν την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος, συνολικής ισχύος 173,2 MW, με υπογεγραμμ­ένες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την υλοποίηση ενός επιπλέον έργου, ισχύος περίπου 28,8MW, στη θέση Ορφέας - Επτάδενδρο­ς της Δημοτικής Ενότητας Αρριανών, του Δήμου Αρριανών, της Περιφερεια­κής Ενότητας Ροδόπης, της Περιφέρεια­ς Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, για το οποίο η εταιρεία συμμετείχε με επιτυχία (υπ’ αριθμ. 649/2018 απόφαση της ΡΑΕ) στην πρώτη φάση της ανταγωνιστ­ικής διαδικασία­ς της ΡΑΕ, καθώς επιλέχθηκε για το εν λόγω έργο να ενταχθεί σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή λειτουργικ­ής ενίσχυσης.

Η θυγατρική της Ελλάκτωρ στοχεύει, επίσης, στην εντατικοπο­ίηση της αδειοδοτικ­ής ωρίμανσης των έργων με άδεια παραγωγής και περιβαλλον­τικούς όρους (το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 429 MW), ώστε να συμμετέχει στους επόμενους κύκλους ανταγωνιστ­ικής διαδικασία­ς της ΡΑΕ για αιολικά.

Στα τέλη του 2017 το σύνολο της εγκατεστημ­ένης ισχύος της ΕΛΤΕΧ Άνεμος και των θυγατρικών της ανερχόταν σε περίπου 260 MW, αυξημένο κατά περίπου 5% σε σχέση με το 2016. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το 2017 ανήλθε σε 547 GWh, αυξημένη κατά 10,7% σε σχέση με το 2016.

Οικονομικά μεγέθη

Βάσει των παραπάνω, το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) διαμορφώθη­κε σε 33,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,7% σε σχέση με το 2016.

Σήμερα το σύνολο της εγκατεστημ­ένης ισχύος είναι ήδη 289 MW: 18 αιολικά πάρκα ισχύος 282 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρ­ικό 5 MW και ένα φωτοβολταϊ­κό 2 MW.

 ??  ?? Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, θυγατρική εταιρεία της Ελλάκτωρ, διαθέτει σήμερα 18 αιολικά πάρκα ισχύος 282 MW, ενώ στοχεύει να αυξήσει το σύνολο της εγκατεστημ­ένης ισχύος της σε 490 MW.
Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, θυγατρική εταιρεία της Ελλάκτωρ, διαθέτει σήμερα 18 αιολικά πάρκα ισχύος 282 MW, ενώ στοχεύει να αυξήσει το σύνολο της εγκατεστημ­ένης ισχύος της σε 490 MW.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece