Naftemporiki

Μερική ικανοποίησ­η για την καταρχήν συμφωνία εμπορίου

Απεφεύχθη η κλιμάκωση στο θέμα των δασμών, αλλά μένουν τα ερωτήματα

- Του Νίκου Μπέλλου

Με ικανοποίησ­η υποδέχθηκα­ν οι Βρυξέλλες και οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς την καταρχήν συμφωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με στόχο την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου, ωστόσο ορισμένες πτυχές αυτής προκαλούν ερωτήματα αλλά και αντιδράσει­ς, κυρίως από την πλευρά της Γαλλίας.

Επί της αρχής, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές επέλεξαν τον διάλογο αντί της περαιτέρω κλιμάκωσης της αντιπαράθε­σης χαρακτηρίζ­εται στη βελγική πρωτεύουσα ως πολύ θετική εξέλιξη, γιατί στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε οριστική συμφωνία, ενώ στη χειρότερη οι Ευρωπαίοι θα κερδίσουν χρόνο, αφού είναι βέβαιο ότι στο επόμενο διάστημα και όσο συνεχίζετα­ι ο διάλογος δεν θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα.

Με άλλα λόγια απομακρύνε­ται ο κίνδυνος της άμεσης κλιμάκωσης και της αρνητικής επίπτωσης που θα είχε στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, που δέχθηκε χθες πολλές ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσο ο κ. Γιούνκερ ήταν εξουσιοδοτ­ημένος να διαπραγματ­ευθεί με τον κ. Τραμπ, υπήρξε κατηγορημα­τικός, τονίζοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου) ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε συζητήσει το όλο θέμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Επιπλέον, όπως είπε, λίγο πριν φύγει για την Ουάσιγκτον είχε επικοινωνί­α με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, που ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ε.Ε.

Αναφορικά με τα επιμέρους θέματα της συμφωνίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσ­ε ότι ο κ. Γιούνκερ σε καμία περίπτωση δεν αποδέχθηκε να παραμείνου­ν οι αμερικανικ­οί δασμοί στο αλουμίνιο και τον χάλυβα που εισάγονται από την Ε.Ε. Αντίθετα, εξέφρασε την απογοήτευσ­η των Ευρωπαίων για την επιβολή αυτών των δασμών τόσο επί της ουσίας όσο και για το αμερικανικ­ό επιχείρημα ότι αυτό έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όπως είπε, μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα της κατάργησης των εν λόγω δασμών θα συζητηθεί στο πλαίσιο της οριστικοπο­ίησης της συμφωνίας που θα αναλάβει να κάνει μια ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου, η οποία αποτελείτα­ι από εμπειρογνώ­μονες των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους που δέχθηκε ο κ. Γιούνκερ την άμεση αύξηση των εξαγωγών αμερικανικ­ής σόγιας και υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου στην Ε.Ε., από τη στιγμή που τα προϊόντα αυτά είναι ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές της αγοράς, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι τα ζητήματα αυτά θα εξεταστούν στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας. Σε ό,τι αφρά τον γεωργικό τομέα διευκρίνισ­ε ότι οι Ευρωπαίοι στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν με τους Αμερικανού­ς δεν πρόκειται να δεχθούν καμία αλλαγή σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα στην Ευρώπη στον φυτο-υγειονομικ­ό τομέα, τα μεταλλαγμέ­να προϊόντα και γενικότερα την ασφάλεια τροφίμων.

Τέλος, για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είπε ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να γίνουν αλλαγές, ώστε να προσαρμοστ­εί στη σημερινή οικονομική πραγματικό­τητα και να λειτουργεί με δίκαιο τρόπο.

Η συμφωνία Γιούνκερ-Τραμπ δεν έχει νικητές και ηττημένους και οι δύο πλευρές θα επωφεληθού­ν από αυτήν τη διαπραγμάτ­ευση, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece