Naftemporiki

> Γαλλικές αντιδράσει­ς

- Ο Γάλλος

υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ φρόντισε χθες να θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας του, διαφοροποι­ούμενος από το κλίμα ευφορίας που επικρατούσ­ε σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, κυρίως στο Βερολίνο.

Καταρχήν, ο κ. Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία δεν επιθυμεί μια νέα διαπραγμάτ­ευση με τις ΗΠΑ για συνολική εμπορική συμφωνία που θα οδηγούσε σε κατάργηση των δασμών. Το επιχειρήσα­με επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και αποτύχαμε, είπε, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι με τον Ντόναλντ Τραμπ τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, ο τομέας της γεωργίας θα πρέπει να μείνει εκτός κάθε συζήτησης για σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, προβάλλοντ­ας το επιχείρημα ότι η Ευρώπη έχει πολύ υψηλά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας της υγείας των καταναλωτώ­ν, κάτι που δεν ισχύει στις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν πρέπει να ενταχθούν και οι δημόσιες προμήθειες, όπου η αμερικανικ­ή αγορά εξακολουθε­ί να παραμένει ερμητικά κλειστή για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece