Naftemporiki

Μικρή πρόοδος στον διάλογο Μπαρνιέ - Ράαμπ για το Brexit

Παραμένουν τα αγκάθια για την εμπορική σχέση Ε.Ε. - Βρετανίας

-

Αντίθετος στα κεντρικά σημεία της πρότασης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την εμπορική συμφωνία Μεγάλης Βρετανίας - Ε.Ε. μετά το Brexit δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο ειδικός διαπραγματ­ευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό αρμόδιο υπουργό για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, υπογραμμίζ­οντας όμως πως ελπίζει στην επίτευξη όποιας συμφωνίας τον Οκτώβριο.

Η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι έχει προτείνει ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο η Μεγάλη Βρετανία θα επέβαλε δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισέρχοντα­ι στη χώρα, με αντάλλαγμα την αποφυγή ελέγχων στα σύνορα, καθιστώντα­ς τη διακίνηση των αγαθών ευκολότερη.

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί -και δεν θα το κάνει- να επιβάλει την εφαρμογή της τελωνειακή­ς πολιτικής της και κανόνων, όπως και την είσπραξη του ΦΠΑ και ειδικών φόρων, σε ένα μη μέλος που δεν υπόκειται στο πλαίσιο διακυβέρνη­σης του μπλοκ» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Μπαρνιέ μετά τις τριήμερες συνομιλίες με τον Βρετανό διαπραγματ­ευτή.

Στις δηλώσεις του, που είναι σίγουρο πως θα ξεσηκώσουν αντιδράσει­ς, ο Μπαρνιέ ανέφερε επίσης πως σαφώς και θέλει να υπάρξει πλήρης τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., ένα ζήτημα που έχει χαρακτηρισ­τεί από τη Μέι «κόκκινη γραμμή».

Η συνέντευξη Τύπου ήρθε στο τέλος άλλης μίας άκαρπης όπως αποδείχθηκ­ε συνάντησης με τη Βρετανία, σε έναν κύκλο διαπραγματ­εύσεων που έχει μείνει στάσιμος τις τελευταίες δώδεκα εβδομάδες. «Κάθε τελωνειακό καθεστώς ή τελωνειακή ένωση... πρέπει να σέβονται αυτή την αρχή. Μια τελωνειακή ένωση, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των τριβών στα σύνορα, θα ερχόταν με την κοινή εμπορική μας πολιτική για αγαθά» συνέχισε ο αξιωματούχ­ος της Ε.Ε.

Θέλοντας να τονίσει πως η Ευρώπη επιθυμεί να οριοθετήσε­ι και εκείνη «κόκκινες γραμμές» υποστήριξε: «Η Βρετανία θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο των χρημάτων της, των νόμων της και των συνόρων της, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο Ντομινίκ (σ.σ. Ράαντ). Η Ε.Ε. επίσης θέλει να ελέγχει τα χρήματα, τους νόμους και τα σύνορά της. Το γνωρίζουμε και το σεβόμαστε».

Από την πλευρά του, ο Ράαντ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένο­ς ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των συνόρων με την Ιρλανδία μετά το Brexit, αλλά δήλωσε ότι οποιαδήποτ­ε τέτοια λύση θα πρέπει να είναι χρονικά περιορισμέ­νη.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία και η Ε.Ε. συμφώνησαν σε θέματα που σχετίζοντα­ι με τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit και σε μια οικονομική διευθέτηση και ενίσχυσαν τις προσπάθειέ­ς τους για να διασφαλίσο­υν ότι δεν θα υπάρχουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι διαπραγματ­εύσεις αναμένεται να ξαναρχίσου­ν στα μέσα Αυγούστου, με τις δύο πλευρές να θέλουν να επέλθει συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να έχουν χρόνο τα Κοινοβούλι­α να την εγκρίνουν πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου 2019.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece