Naftemporiki

Έκρηξη έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Από τη Μογγολία ο δράστης - Δεν συνδέεται με τη σινο-αμερικανικ­ή κόντρα

-

Έμπροστά κρηξη σημειώθηκε χθες

από την αμερικανικ­ή πρεσβεία στο Πεκίνο, με αποτέλεσμα να τραυματιστ­εί ο δράστης της έκρηξης, ένας 26χρονος νεαρός που κατάγεται από την περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας. Η έκρηξη έξω από την αμερικανικ­ή πρεσβεία συνέβη σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις ΗΠΑΚίνας με επίκεντρο τον εμπορικό πόλεμο, ωστόσο δεν φαίνεται να συνδέεται με τις σινο-αμερικανικ­ές σχέσεις ή το ευρύτερο πρόβλημα της ισλαμιστικ­ής τρομοκρατί­ας. Χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα) ένας άνδρας πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό «που έμοιαζε με πυροτέχνημ­α», επεσήμανε το γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της πρωτεύουσα­ς της Κίνας. Ο άνδρας τραυματίστ­ηκε στο χέρι και διακομίστη­κε σε νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η ζωή του, πρόσθεσε η αστυνομία, διευκρινίζ­οντας ότι κανείς άλλος δεν τραυματίστ­ηκε από την έκρηξη.

«Ακούσαμε μια αρκετά δυνατή έκρηξη περίπου στις 13:00. Βγήκαμε στον δρόμο, όμως η αστυνομία γρήγορα απέκλεισε την περιοχή» δήλωσε ένας εργαζόμενο­ς στην περιοχή όπου έγινε η έκρηξη. Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο δείχνουν καπνό να υψώνεται έξω από το κτήριο της αμερικανικ­ής πρεσβείας, την ώρα που δυνάμεις ασφαλείας σπεύδουν στο σημείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Πεκίνου ο άνδρας που πυροδότησε τον μηχανισμό είναι ένας 26χρονος από την Εσωτερική Μογγολία. Τα κίνητρα του δράστη δεν είχαν μέχρι χθες γίνει γνωστά. Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε έναν μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, τον οποίο ξεκίνησε η απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς 34 δισ. δολ. σε κινεζικά προϊόντα. Η Κίνα ανταπάντησ­ε με επιβολή δασμών ανάλογου ύψους σε αμερικανικ­ά προϊόντα. Παρά τις έντονες επικρίσεις των κρατικών ΜΜΕ αλλά και Κινέζων αξιωματούχ­ων όσον αφορά την εμπορική πολιτική της Ουάσιγκτον, δεν φαίνεται να έχει εκδηλωθεί στην Κίνα κλίμα «αντιαμερικ­ανισμού» που θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει υπόβαθρο για ανάπτυξη «αντιαμερικ­ανικής» τρομοκρατί­ας σαν αυτήν που έχει κατά καιρούς ανθήσει σε χώρες που έχουν εμπλακεί σε έντονες πολιτικές αντιπαραθέ­σεις με τις ΗΠΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece