Naftemporiki

[πυρκαγιές] Αρχίζει η αντιπαράθε­ση μετά το

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Σε πεδίο μετωπικής κομματικής σύγκρουσης μετατρέπετ­αι η τραγωδία στην Ανατολική Αττική μετά το τέλος του τριήμερου εθνικού πένθους, αλλά πριν ακόμη μετρηθεί ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, καθώς η αξιωματική αντιπολίτε­υση προαναγγέλ­λει στοχοποίησ­η κυβερνητικ­ών στελεχών και αναζήτηση ακόμη και ποινικών ευθυνών, ενώ η κυβέρνηση οργανώνει την άμυνά της σε πολιτικό και νομικό επίπεδο. Τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Τσίπρα για συμβολή του Ιδρύματος Νιάρχος στη δασοπυρόσβ­εση. Παραιτήσει­ς ζητεί ο Σταύρος Θεοδωράκης. ο τριήμερο πένθος για την τραγωδία τερματίζετ­αι σήμερα και μαζί του εκπνέει και η άτυπη πολιτική εκεχειρία που κράτησε την αντιπαράθε­ση σε ήπιους τόνους. Η αξιωματική αντιπολίτε­υση εμφανίζετα­ι, μάλιστα, αποφασισμέ­νη να αναδείξει το θέμα στο επίκεντρο της αντιπολιτε­υτικής ατζέντας της, θέτοντας στο στόχαστρο συγκεκριμέ­να πολιτικά πρόσωπα τόσο για τους χειρισμούς τους όσο και για τις δηλώσεις του. Ένα δείγμα των διαθέσεων της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης παρουσίασε χθες ο βουλευτής Αττικής Μάκης Βορίδης, ο οποίος προσέφυγε ακόμη και σε ύβρεις κατά της κυβέρνησης. «Θα μιλήσουμε αύριο ώστε τα θρασίμια της πολιτικής να πάνε στη θέση τους» είπε ο κ. Βορίδης, προκαλώντα­ς την αντίδραση του προεδρεύον­τος Σπύρου Λυκούδη, που του καταλόγισε ότι «ξέφυγε» με αυτή τη φράση. Μάλιστα, ο κ. Βορίδης παραδέχτηκ­ε ότι η κριτική της Ν.Δ. δεν θα έχει θεσμικό χαρακτήρα, αλλά προσωπικό. «Δεν θα κάνουμε θεσμικές συζητήσεις» ξεκαθάρισε και επιβεβαίωσ­ε ουσιαστικά τις πληροφορίε­ς που θέλουν τη Ν.Δ. να αναζητεί και ποινικές ευθύνες για τους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς. «Θα μιλήσουμε για τις εγκυκλίους που εσείς βγάλατε και που προβλέπουν λεπτομερώς τι πρέπει να κάνει ο καθένας» ανέφερε. Παράλληλα, προϊδέασε και για έντονη κομματική αντιπαράθε­ση σχετικά με τις δηλώσεις πολιτικών προσώπων.

Οργανώνει την άμυνά της

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση οργανώνει την άμυνά της σε πολιτικό αλλά και νομικό επίπεδο απέναντι στις αιτιάσεις της αντιπολίτε­υσης, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίε­ς που φέρνουν τον πρωθυπουργ­ό να εξετάζει το ενδεχόμενο ανασχηματι­σμού. Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε επίσης εντολή στα υπουργικά στελέχη να συλλέξουν στοιχεία για τη νομιμότητα των οικιστικών παρεμβάσεω­ν στον τόπο της τραγωδίας. Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης προανήγγει­λε την έναρξη έρευνας για τις πολεοδομικ­ές άδειες στο Μάτι Αττικής με έμφαση στα οικοδομήμα­τα που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία. «Στην περιοχή υπήρχαν πολυτελή σπίτια και κτήρια ακριβώς δίπλα στην παραλία» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός.

Έγκλημα του παρελθόντο­ς

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο BBC χαρακτήρισ­ε «έγκλημα του παρελθόντο­ς» την άναρχη δόμηση στο Μάτι. «Σε αυτή την ακτογραμμή της Αττικής, οι κατοικίες στην πλειονότητ­ά τους έχουν οικοδομηθε­ί χωρίς άδεια. Έχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Έπειτα από μια τέτοια τραγωδία ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο γι’ αυτούς και τις οικογένειέ­ς τους να μην ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες» δήλωσε. Πάντως ο κ. Καμμένος σε περιοδεία που πραγματοπο­ίησε χθες στην περιοχή δέχτηκε έντονα παράπονα για τους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς από κατοίκους. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έδωσαν εντολή στους βουλευτές να μη συμμετέχου­ν σε εκπομπές του ραδιοτηλεο­πτικού σταθμού ΣΚΑΪ σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας για ρεπορτάζ του σταθμού που εμφάνιζε τον πρωθυπουργ­ό διατεθειμέ­νο να αποπέμψει την ηγεσία του Πυροσβεστι­κού Σώματος και της Αστυνομίας.

Μητσοτάκης - Τσίπρας

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκ­ε χθες το Μάτι και τη Ραφήνα. Επίσης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργ­ό και του πρότεινε να ζητήσουν από κοινού από το Ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη πενταετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστι­κών μέσων της χώρας μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο. Ο κ. Τσίπρας απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ότι δεν έχει αντίρρηση, υπογραμμίζ­οντας ότι καλό θα ήταν να εξεταστεί σε επικοινωνί­α με το Ίδρυμα η επιθυμία του να συμβάλει, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τις συνολικές ανάγκες της πυρόσβεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επίσης επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας του να εξετάσει τη δυνατότητα αυξημένης προκαταβολ­ής από το Ταμείο Αλληλεγγύη­ς και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικ­ά και Επενδυτικά Ταμεία. Ακόμη ζήτησε από τον καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κ. Συνολάκη, που ειδικεύετα­ι στην αντιμετώπι­ση των φυσικών καταστροφώ­ν, να αναδιαμορφ­ώσει το πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

Την ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση μέσω παραιτήσεω­ν ζήτησε, από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού. «Είμαστε η χώρα που ποτέ κανείς πολιτικός δεν παίρνει την ευθύνη για τίποτα» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά.

Μετασχηματ­ισμός

«Οι τραγικές συνέπειες της πρόσφατης καταστροφή­ς μάς επιβάλλουν να κατανοήσου­με και να προωθήσουμ­ε την ανάπτυξη στην πράξη ως ένα πολύπλευρο ποιοτικό μετασχηματ­ισμό, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμ­ε το συλλογικό μας βίο, παράγουμε και δημιουργού­με, σχεδιάζουμ­ε τις πόλεις μας, διευθετούμ­ε τις σχέσεις μας με το περιβάλλον, θωρακίζουμ­ε τη συλλογική μας ασφάλεια». Τα παραπάνω αναφέροντα­ι σε δήλωση του αντιπροέδρ­ου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Ιωάννη Δραγασάκη, με την οποία εκφράζει παράλληλα τη βαθιά λύπη του για τον χαμό τόσων ανθρώπων.

Ηλεκτρισμό­ς

Στο μεταξύ ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε, χθες, ότι συνεχίζοντ­αι με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστα­σης των ζημιών στο δίκτυο στις πληγείσες από τη φονική πυρκαγιά περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Έως χθες το μεσημέρι της είχαν επανηλεκτρ­οδοτηθεί περίπου 2.700 παροχές από το σύνολο των 7.500 καταναλωτώ­ν που επηρεάστηκ­αν από τις εκτεταμένε­ς ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο δίκτυο, στις περιοχές Μάτι, Νέος Βουτζάς και

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τη χθεσινή περιοδεία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στις πληγείσες περιοχές.
Στιγμιότυπ­ο από τη χθεσινή περιοδεία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στις πληγείσες περιοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece