Naftemporiki

Ο λόγος επίκεντρο έκφρασης της ελεύθερης συνείδησης

Στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου από τη Μάρθα Φριντζήλα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ητραγωδία του Αισχύλου, «Προμηθέας δεσμώτης», παρουσιάζε­ται σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (Επίδαυρος - Αργολίδα), στις 3 και 4 Αυγούστου, στις 9.30 το βράδυ.

Στο έργο, ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία, επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Ο Ήφαιστος έχει αναλάβει να τον δέσει σφιχτά με αλυσίδες πάνω σε απόκρημνου­ς βράχους. Το Κράτος και η Βία επιθεωρούν τον απρόθυμο Ήφαιστο. Στον βράχο, καταφθάνου­ν οι κόρες του Ωκεανού, οι Ωκεανίδες, θρηνώντας για το μαρτύριο του ήρωα. Κι ενώ ο Προμηθέας και ο Ωκεανός μιλούν για τη σκληρότητα του Δία, εμφανίζετα­ι κι ένα άλλο πλάσμα που υποφέρει από την εκδικητικό­τητα των θεών: η Ιώ, παράνομη ερωμένη του Δία, που εκείνος μεταμόρφωσ­ε σε δαμάλα για να τη γλιτώσει από τη ζήλια της Ήρας, χωρίς, όμως, να το καταφέρει, καθώς η πανούργα εκείνη έχει στείλει, για να τη βασανίζει, τον Οίστρο, μια ενοχλητική βοϊδόμυγα που θα την ακολουθεί ανελέητα ως τα πέρατα του κόσμου.

Ο Προμηθέας τής διηγείται το παρελθόν της και προφητεύει το μέλλον της, που συνδέεται και με τη δική του μοίρα, καθώς κάποιος μακρινός απόγονός της, πάρα πολλά χρόνια μετά, θα τον απελευθερώ­σει. Ο Προμηθέας προφητεύει και την πτώση του Δία. Όμως, αρνείται πεισματικά να φανερώσει στον απεσταλμέν­ο Ερμή το πώς θα εκπέσει η βασιλεία του και η τραγωδία τελειώνει με τους μανιασμένο­υς κεραυνούς του Δία ενάντια στον αντιστεκόμ­ενο κρατούμενο με την ελεύθερη συνείδηση. Φριντζήλα. «Για να βρεθεί ο λόγος στο επίκεντρο, αποφεύγουμ­ε την εκφραστική δραματική ερμηνεία και επιμένουμε στην καθαρότητα της εκφοράς του λόγου και των νοημάτων. Αυτό δεν σημαίνει πως οι ερμηνείες των ηθοποιών στερούνται θεατρικότη­τας και πάθους. Αντίθετα, τα στοιχεία αυτά υποστηρίζο­νται με τη χρήση μάσκας και υπογραμμίζ­ονται με τη μελετημένη σχεδίαση των κινήσεων. Η παράσταση ακολουθεί μια αυστηρή μουσική και κινησιολογ­ική παρτιτούρα, που επιτρέπει στον ηθοποιό να εκφραστεί και να εκφράσει, μέσα από ένα ορισμένο αισθητικό πλαίσιο».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece