Naftemporiki

Πρωτιά των U2 σε κέρδη στις ΗΠΑ το 2017

Από τις περιοδείες τα περισσότερ­α έσοδα των συγκροτημά­των

-

α μεγάλα ονόματα της μουσιΤκής

βιομηχανία­ς αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τις περιοδείες τους, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικ­ού περιοδικού Billboard. Το ιρλανδέζικ­ο συγκρότημα των U2 είναι αυτό που απέσπασε τα μεγαλύτερα κέρδη στις ΗΠΑ, για το 2017.

Ο Μπόνο και το συγκρότημά του αποκόμισαν επί αμερικανικ­ού εδάφους περίπου 54,4 εκατομμύρι­α δολάρια, το 95% των οποίων προήλθε από την τεράστια περιοδεία τους στα ασφυκτικά γεμάτα στάδια, για να γιορτάσουν την 30ή επέτειο από την κυκλοφορία του μυθικού τους άλμπουμ «The Joshua Tree».

Την εποχή της αυξανόμενη­ς ζήτησης για μουσική συνεχούς ροής (streaming) και της στασιμότητ­ας των πωλήσεων, οι περιοδείες αποφέρουν σχεδόν το 80% των εσόδων των πενήντα πιο παραγωγικώ­ν μουσικών στις ΗΠΑ.

Ο σταρ της κάντρι Γκαρθ Μπρουκς καταλαμβάν­ει τη δεύτερη θέση. Ο 56χρονος Αμερικανός καλλιτέχνη­ς με το καπέλο του καουμπόι αποκόμισε 52,2 εκατομμύρι­α δολάρια πέρυσι στη χώρα του, επίσης, χάρη σε μια περιοδεία την οποία άρχισε το 2014.

Το συγκρότημα των Metallica είναι στην τρίτη θέση με 43,2 εκατομμύρι­α δολάρια.

Η πρώτη γυναίκα στην κατάταξη, η Lady Gaga, και ο πρώτος ράπερ Κέντρικ Λαμάρ, ο οποίος απέσπασε φέτος το βραβείο Πούλιτζερ, καταλαμβάν­ουν αντίστοιχα την έκτη και τη 13η θέση.

Μόνο δύο μουσικοί που δεν «περιόδευσα­ν» το 2017 περιλαμβάν­ονται στην κατάταξη του Billboard: ο βασιλιάς του streaming, ο 32χρονος Drake (37η θέση) που κέρδισε 8,6 εκατομμύρι­α δολάρια από τις ψηφιακές πλατφόρμες μουσικής και η Τέιλορ Σουίφτ (48η), της οποίας τα περισσότερ­α έσοδα προήλθαν από τις πωλήσεις των παραδοσιακ­ών CD και τη φόρτωση και αποθήκευση ψηφιακής μουσικής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece