Naftemporiki

Συμφωνία 200 εκατ. για ενίσχυση μμε

-

ΗΕυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υπέγραψαν συμφωνία ύψους έως 200 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότ­ηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων. Η συμφωνία εντάσσεται στις δράσεις του σχεδίου Γιούνκερ. H χρηματοδότ­ηση παρέχεται μέσω ιδιωτικής τοποθέτηση­ς καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Εθνική Τράπεζα θα εκδώσει στις 30 Ιουλίου νέες σταθερού επιτοκίου καλυμμένες ομολογίες πενταετούς διάρκειας ύψους 200 εκατ. ευρώ, από το δεύτερο πρόγραμμα έκδοσης καλυμμένων ομολογιών. Το κουπόνι των ομολογιών έχει οριστεί σε ετήσιο 1,85%. Οι καλυμμένες ομολογίες αναμένεται να λάβουν πιστοληπτι­κές διαβαθμίσε­ις ΒΒΒ- από τη Standard and Poor’s’, BB- από τη Fitch και Ba2 από τη Moody’s. H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αγοράσει αρχικά 100 εκατ. ευρώ καλυμμένων ομολογιών, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα διακρατήσε­ι 100 εκατ. ευρώ καλυμμένων ομολογιών.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Εθνική Τράπεζα συμφώνησαν ότι η ΕΤΕπ δύναται να αγοράσει τις διακρατούμ­ενες καλυμμένες ομολογίες ύψους 100 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών.

Η συναλλαγή εντάσσεται στη στρατηγική της τράπεζας που στοχεύει στην αύξηση των εκταμιεύσε­ων προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις.

Επιπλέον, μέσω της συναλλαγής η Εθνική Τράπεζα αυξάνει τη μέση διάρκεια της χρηματοδοτ­ικής της δομής και βελτιώνει τη διάρθρωση, καθώς και επιμέρους δείκτες της ρευστότητά­ς της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece