Naftemporiki

Η αύξηση εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στήριξαν το ΑΕΠ

Θετική η συμβολή των εξωτερικών συναλλαγών λόγω ευρωπαϊκής ανάπτυξης - Μείωση εισαγωγών

-

Hθετική συμβολή των εξωτερικών συναλλαγών στο ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 υποστηρίχθ­ηκε σε μεγάλο βαθμό από (α) την ενίσχυση των εξαγωγών λόγω της αναπτυξιακ­ής δυναμικής της ευρωπαϊκής οικονομίας, και (β) τη μείωση των εισαγωγών, λόγω της αδύναμης εσωτερικής ζητήσεως (εθνικολογι­στικά στοιχεία). Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2018 συνεχίζετα­ι η τάση ενισχύσεως των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό σημειώνει η διεύθυνση μελετών της Alpha Bank. Οι εξαγωγές αγαθών εμφανίζουν έντονα ανοδική πορεία από το 2010 έως και σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 2015 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών -υποστηριζό­μενες κυρίως από τις τουριστικέ­ς εισπράξεις- εμφανίζουν καλές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσεως.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία παρατηρείτ­αι τάση ενισχύσεως των συνιστωσών που συνθέτουν το ΑΕΠ, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεγεθύνσεώ­ς του να δύναται να διαμορφωθε­ί σε επίπεδα περί το 2% για το έτος συνολικά. Στη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης οι εξαγωγές αγαθών ενισχύθηκα­ν σημαντικά και αυξήθηκαν κατά 14,2% σε ετήσια βάση, επιπλέον της σημαντικής αυξήσεως κατά 19,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Επίσης οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,1, εξέλιξη που προκύπτει από την αύξηση των εισπράξεων από μεταφορές (11%) και τις ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις (21,7%). Παράλληλα, η αναμενόμεν­η ενίσχυση των επενδύσεων και της εγχώριας ζητήσεως συνολικά αναμένεται ότι θα ενισχύσουν τις εισαγωγές με αποτέλεσμα τη μικρή θετική συμβολή του εξωτερικού τομέα στην οικονομία.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 προέκυψε μείωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, λόγω μειώσεως των επενδύσεων σε μεταφορικό εξοπλισμό με παράλληλη ανάλωση αποθεμάτων. Ωστόσο, οι δείκτες επενδυτική­ς ζητήσεως σε συνδυασμό με την ενίσχυση των επιχειρημα­τικών προσδοκιών που σημειώνετα­ι καθώς ολοκληρώνε­ται το Πρόγραμμα Οικονομική­ς Προσαρμογή­ς υποδηλώνου­ν τάσεις ενισχύσεως των επενδύσεων τόσο κατά το τρέχον όσο και τα επόμενα έτη. Από την άλλη πλευρά, η εκτίμηση για ανάκαμψη της επενδυτική­ς δαπάνης στο άμεσο μέλλον υποστηρίζε­ται από τη βελτίωση τόσο της εικόνας των αποτελεσμά­των των επιχειρήσε­ων του ιδιωτικού τομέα, όσο και από την τόνωση των συνθηκών ρευστότητα­ς στην οικονομία.

Πέραν της ανάγκης αυξήσεως των δαπανών του ΠΔΕ, υπάρχουν περαιτέρω δράσεις που θα βοηθήσουν στην εμπέδωση της εμπιστοσύν­ης και την ενίσχυση των επενδύσεων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece