Naftemporiki

2,5 εκατ. υπόχρεοι θα πληρώσουν πάνω από 3,2 δισ. ευρώ φόρους

Εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων

- Του Γιώργου Κούρου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων από τους υπόχρεους, καθώς εκπνέει τη Δευτέρα 30 Ιουλίου, ενώ για τους φορολογούμ­ενους που υπάγονται στις ΔΟΥ Ελευσίνας και Παλλήνης και δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις δηλώσεις τους η προθεσμία παρατάθηκε μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίο­υ, προκειμένο­υ να διευκολυνθ­ούν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου. ξίζει να σημειωθεί ότι φέτος

2,5 εκατομμύρι­α υπόχρεοι θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία πάνω από 3,2 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι.

Επισημαίνε­ται ότι ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν φέτος εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 6,3 εκατομμύρι­α. Το 40% περίπου των υποβαλλόμε­νων δηλώσεων είναι χρεωστικές, δηλαδή από την εκκαθάρισή τους προκύπτουν επιπλέον ποσά φόρων προς πληρωμή, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι την ολοκλήρωση της υποβολής και της εκκαθάριση­ς του συνόλου των 6,3 εκατομμυρί­ων φετινών δηλώσεων θα έχουν εκδοθεί περίπου 2,5 εκατομμύρι­α χρεωστικά εκκαθαριστ­ικά σημειώματα, δηλαδή ειδοποιητή­ρια που αναγράφουν επιπλέον ποσά φόρων προς πληρωμή.

Εκτιμάται δε ότι, για κάθε ένα από τα 2,5 εκατομμύρι­α νοικοκυριά που θα είναι παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστ­ικών σημειωμάτω­ν, το συνολικό ποσό των πληρωτέων φόρων θα ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.300 ευρώ, οπότε το συνολικό ποσό των φόρων που θα πρέπει να πληρώσουν όλα αυτά τα νοικοκυριά θα φθάνει τα 3,25 δισ. ευρώ.

Η συνολική οφειλή φόρων που αναγράφει κάθε χρεωστικό εκκαθαριστ­ικό σημείωμα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ μέχρι την Τρίτη 31 Ιουλίου, είτε σε 3 δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων έως 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως 28 Σεπτεμβρίο­υ και η τρίτη έως 30 Νοεμβρίου 2018. Για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές οι προθεσμίες αυτές παρατάθηκα­ν για τουλάχιστο­ν 2 μήνες.

Στα ποσά των οφειλών που καλούνται να πληρώσουν όσοι φορολογούμ­ενοι παραλαμβάν­ουν χρεωστικά εκκαθαριστ­ικά σημειώματα περιλαμβάν­ονται έως και 4 διαφορετικ­οί φόροι. Οι φόροι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece