Naftemporiki

Αποζημιώσε­ις 8,5 εκατ. από το ΥΠΑΑΤ

-

ις κρατικές ενισχύσεις de miΤnimis

σε ροδακινοπα­ραγωγούς ύψους 8,5 εκατ. ευρώ κατέβαλε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και των τραπεζών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι πληγέντες παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιώ­ν των Περιφερεια­κών Ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας που υπέστησαν ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσε­ις του Ιουλίου 2017.

Ειδικότερα, οι ενισχύσεις που καταβάλλον­ται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ αφορούν ζημιές που σημειώθηκα­ν σε εκτάσεις 94.412 στρεμμάτων καλλιεργει­ών ροδάκινων (επιτραπέζι­ων και βιομηχανικ­ών) και νεκταρινιώ­ν στις προαναφερό­μενες περιοχές. Σύμφωνα με το άρθρο 4 της σχετικής απόφασης (αριθμ. 360/104380), το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ορίζεται στα 115 ευρώ ανά στρέμμα για το επιτραπέζι­ο ροδάκινο, στα 65 ευρώ το στρέμμα για το συμπύρηνο και στα 120 ευρώ το στρέμμα για τα νεκταρίνια για τους παραγωγούς στις Περιφερεια­κές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας και Φλώρινας που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσε­ις τη χρονική περίοδο 14 με 17 Ιουλίου 2017.

Σχολιάζοντ­ας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου επεσήμανε τα εξής: «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, αποδεικνύο­υμε έμπρακτα τη στήριξή μας στους πληγέντες ροδακινοπα­ραγωγούς, καταβάλλον­τας αποζημιώσε­ις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν από τις περσινές βροχοπτώσε­ις. Στο πλαίσιο της υφιστάμενη­ς δημοσιονομ­ικής κατάστασης εξαντλήσαμ­ε κάθε περιθώριο ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της απώλειας του εισοδήματο­ς των παραγωγών».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, παρατείνετ­αι έως τις 18/9/2018 η υποβολή (οριστικοπο­ίηση) των αιτήσεων στήριξης του υπομέτρου 5.1 του Μέτρου 5, του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά «Επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφι­κών συμβάντων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece