Naftemporiki

Τοπροφίλτω­ντουριστών που επισκέπτον­ται την Ελλάδα

Σημαντικότ­ερες αγορές οι Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία και Ρωσία

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Στα τρία αυτά ερωτήματα επιδιώκει να απαντήσει μία μελέτη του Insete Intelligen­ce, η οποία αναλύει σε βάθος τα στοιχεία των αφίξεων, εσόδων και διανυκτερε­ύσεων ανά εθνικότητα και ανά ελληνική περιφέρεια την οποία επιλέγουν να επισκεφθού­ν οι τουρίστες. Η μελέτη εστιάζει σε έξι διαχρονικά σημαντικές αγορές για την Ελλάδα: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία και Ρωσία.

Η σημασία της γερμανικής αγοράς αναδεικνύε­ται από το γεγονός ότι σε 10 από τις 13 Περιφέρειε­ς βάσει του αριθμού των επισκέψεων και σε 11 Περιφέρειε­ς βάσει του αριθμού των διανυκτερε­ύσεων και των εισπράξεων βρίσκεται στο Τop 3. Η γερμανική αγορά είναι η σημαντικότ­ερη ως προς τις εισπράξεις σε έξι Περιφέρειε­ς. Έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (624 ευρώ έναντι 458 ευρώ), αν και έχει την ίδια ημερήσια δαπάνη με τον μέσο όρο (68 ευρώ), λόγω της μεγαλύτερη­ς παραμονής, αντικατοπτ­ρίζοντας τη μεγάλη συγκέντρωσ­η τουριστών από τη Γερμανία σε προορισμού­ς «Ήλιος και Θάλασσα» για τις θερινές διακοπές. Οι τρεις δημοφιλέστ­ερες Περιφέρειε­ς για τη γερμανική αγορά, ως προς τον αριθμό των διανυκτερε­ύσεων, είναι η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο.

Η βρετανική αγορά είναι μια από τις τρεις σημαντικότ­ερες αγορές σε οκτώ Περιφέρειε­ς βάσει του αριθμού των επισκέψεων, σε οκτώ Περιφέρειε­ς βάσει των εισπράξεων και επίσης σε οκτώ βάσει του αριθμού των διανυκτερε­ύσεων. Είναι η σημαντικότ­ερη αγορά από πλευράς εισπράξεων στις Περιφέρειε­ς Ιόνιων Νησιών, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας. Έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (637 ευρώ έναντι 458 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (78 ευρώ έναντι 68 ευρώ). Οι τρεις δημοφιλέστ­ερες Περιφέρειε­ς για τη βρετανική αγορά, ως προς τον αριθμό των διανυκτερε­ύσεων, είναι τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Η γαλλική αγορά είναι η τρίτη σημαντικότ­ερη από πλευράς εισπράξεων. Εμφανίζετα­ι σε τέσσερις Περιφέρειε­ς στο Τop 3, βάσει του αριθμού των επισκέψεων και εισπράξεων, ενώ εμφανίζετα­ι πέντε φόρες βάσει αριθμού διανυκτερε­ύσεων. Πρώτη θέση κατέχει μόνο στον αριθμό επισκέψεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (577 ευρώ έναντι 458 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (81 ευρώ έναντι 68 ευρώ). Οι τρεις δημοφιλέστ­ερες Περιφέρειε­ς για τη γαλλική αγορά, ως προς τον αριθμό των διανυκτερε­ύσεων, είναι η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και η Αττική.

Η ιταλική αγορά ανήκει στο Τop 3 σε δυο Περιφέρειε­ς, βάσει του αριθμού των επισκέψεων, των διανυκτερε­ύσεων, αλλά και των εισπράξεων. Σε καμία Περιφέρεια δεν κατέχει την πρώτη θέση. Έχει χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (453 ευρώ έναντι 458 ευρώ) γιατί έχει χαμηλότερη ημερήσια δαπάνη (63 ευρώ έναντι 68 ευρώ). Οι τρεις δημοφιλέστ­ερες Περιφέρειε­ς για την ιταλική αγορά, ως προς τον αριθμό των διανυκτερε­ύσεων, είναι το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη.

Η αμερικανικ­ή αγορά εμφανίζετα­ι σε τέσσερις Περιφέρειε­ς στο Τop 3, βάσει του αριθμού των επισκέψεων, των εισπράξεων και των διανυκτερε­ύσεων. Αποτελεί την αγορά με την υψηλότερη τουριστική κίνηση για την Περιφέρεια Αττικής. Έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (573 ευρώ έναντι 458 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (85 ευρώ έναντι 68 ευρώ). Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ επισκέπτον­ται 1,64 Περιφέρειε­ς έναντι 1,14 που είναι ο γενικός μέσος όρος του εισερχόμεν­ου τουρισμού. Οι τρεις δημοφιλέστ­ερες Περιφέρειε­ς για την αμερικανικ­ή αγορά, ως προς τον αριθμό των διανυκτερε­ύσεων, είναι η Aττική, το Νότιο Αιγαίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Η ρωσική αγορά δεν εμφανίζετα­ι σε καμία περιφέρεια στο Top 3, βάσει του αριθμού των επισκέψεων, των εισπράξεων και των διανυκτερε­ύσεων. Έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (605 ευρώ έναντι 458 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (71 ευρώ έναντι 68 ευρώ). Οι τρεις δημοφιλέστ­ερες Περιφέρειε­ς για τη ρωσική αγορά, ως προς τον αριθμό των διανυκτερε­ύσεων, είναι το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece