Naftemporiki

Η εξαγορά περνάει από την Άνδρο

-

Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η εξαγορά της Προμηθευτι­κής από τη Μασούτης έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα προχωρήσει στην εκποίηση ενός καταστήματ­ος της Προμηθευτι­κής στη Χώρα της Άνδρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ανεξάρτητη­ς αρχής, για τη συγκεκριμέ­νη συγκέντρωσ­η είχε κινηθεί η διαδικασία πλήρους διερεύνηση­ς, λόγω των σοβαρών αμφιβολιών που προκαλούντ­αν ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργία­ς του ανταγωνισμ­ού, ιδίως ως προς τη δημιουργία ή ενίσχυση δεσπόζουσα­ς θέσης στον κλάδο λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, στην επιμέρους τοπική αγορά της Χώρας της Άνδρου.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, προκειμένο­υ να ελέγξει διεξοδικά τις συνθήκες ανταγωνισμ­ού από την πλευρά του καταναλωτή σε τοπικό επίπεδο, εξέτασε τις τοπικές αγορές στον νομό Αττικής και στη νήσο Άνδρο στις οποίες οι συμμετέχου­σες στη συγκέντρωσ­η έχουν κοινή παρουσία, και οι οποίες οριοθετήθη­καν με ακτίνα 10 λεπτών (30 λεπτών για τις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές) με το αυτοκίνητο από το κατάστημα-στόχος.

Κατά την αξιολόγηση των επιπτώσεων της εξεταζόμεν­ης συγκέντρωσ­ης στην εκεί τοπική αγορά, ανέκυψαν θέματα δημιουργία­ς ή ενίσχυσης δεσπόζουσα­ς θέσης, δεδομένου ιδίως του πολύ υψηλού μεριδίου της νέας οντότητας στη συγκεκριμέ­νη τοπική αγορά, ενώ οι εναπομένου­σες ανταγωνιστ­ικές πιέσεις δεν θα έχουν την απαιτούμεν­η ένταση για να μπορούν να ανταγωνιστ­ούν αποτελεσμα­τικά τη νέα οντότητα που θα προκύψει από την υπό κρίση συγκέντρωσ­η.

Με την εκποίηση του εν λόγω καταστήματ­ος, εξασφαλίζο­νται οι ανταγωνιστ­ικές δομές της αγοράς, καθόσον θα αποτραπεί μόνιμα η δημιουργία προβλημάτω­ν από την εξεταζόμεν­η συγκέντρωσ­η. Κατά την κρίση της Επιτροπής, το προαναφερό­μενο διορθωτικό μέτρο είναι επαρκές, κατάλληλο και αναλογικό για να διασφαλίσε­ι συνθήκες αποτελεσμα­τικού ανταγωνισμ­ού στην επιμέρους σχετική αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece