Πώς η Ζευς Ακτινίδια αντιμετώπισε την κρίση ως ευκαιρία ανάπτυξης

Με νέες επενδύσεις η εταιρεία άνοιξε δρόμους στο εξωτερικό

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ - Του Γιώργου Χατζηλίδη

Πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ αρχίζει φέτος η «Ζευς Ακτινίδια», η εταιρεία από την Πιερία που, με όπλο την ισχυρή εξωστρέφειά της, κατάφερε να τριπλασιάσει τον τζίρο της μέσα στην κρίση, ανοίγοντας παράλληλα νέους εξαγωγικούς δρόμους για το ελληνικό ακτινίδιο.

Η πολυμετοχική εταιρεία έκλεισε τη χρήση 2017-2018 με εκρηκτικό ρυθμό ανάπτυξης, που πλησίασε το 60%, καθώς ο κύκλος εργασιών της έφθασε τα 11,8 εκατ. ευρώ, έναντι 7,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, αλλά και έναντι 5,5 εκατ. ευρώ στη χρήση 2013-2014 και 3,6 εκατ. ευρώ στη χρήση 2011-2012. Σε όλη αυτήν την αξιοσημείωτη αναπτυξιακή πορεία, κόντρα στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας, διατηρούσε σταθερή κερδοφορία, η οποία για τη χρήση που μόλις ολοκληρώθηκε πλησίασε τις 900.000 ευρώ προ φόρων.

Σε μεγάλες αλυσίδες

Οι εξαγωγές της εταιρείας, που προμηθεύεται τα προϊόντα της από 170 παραγωγούς-μετόχους από την Καρίτσα Πιερίας, καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του τζίρου της και κατευθύνονται κυρίως σε μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και σε ΗΠΑ, Κίνα, Ολλανδία, Ισπανία. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της πολυμετοχικής εταιρείας Δημήτρης Μανώσης, η Ζευς ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που τοποθέτησε τα ελληνικά ακτινίδια στην Κίνα, πετυχαίνοντας μάλιστα πολύ γρήγορα την αύξηση των πωλήσεών της στην αχανή κινεζική αγορά.

Η εταιρεία έχει ήδη κάνει τα πρώτα ανοίγματα σε αγορές όπως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδίας, της Μαλαισίας, της Χιλής και της Ουρουγουάης, στις οποίες φιλοδοξεί, σε άμεσο χρόνο, να διεισδύσει περαιτέρω. Σε δεύτερο χρόνο, στο εξαγωγικό της πλάνο είναι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, και, όπως λέει ο κ. Μανώσης, στις περισσότερες περιπτώσεις των Τρίτων Χωρών είναι κρίσιμη η συνεργασία σε διακρατικό επίπεδο, που στρώνει τον δρόμο για τις εταιρικές συμφωνίες.

«Αντιμετωπίσαμε την ελληνική κρίση σαν ευκαιρία και είδαμε στις εξαγωγές τον μόνο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μετά την Κίνα, θέλουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για το ελληνικό ακτινίδιο, στην Ινδία, στην Ιαπωνία, ακόμα και στη Νέα Ζηλανδία, με όπλο την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας και σταθερό ζητούμενο την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας τους» λέει ο κ. Μανώσης.

Η παραγωγή προϊόντων

Η εταιρεία, που απασχολεί περί τους 80 εργαζόμενους, εξάγει 6.500 τόνους ακτινιδίων και 1.500 τόνους σταφυλιών ετησίως που παράγονται σε περίπου 5.000 στρέμματα (3.000 και 1.900 αντίστοιχα), ενώ από φέτος μπήκε και στην παραγωγή βερίκοκου με στόχο να βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Ζευς ξεκινάει φέτος την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού για την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής - κυρίως στο επίπεδο της διαλογής.

Η βορειοελλαδική εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα στην Ιταλία, με αντικείμενο την παραγωγή πρωιμότερων ποικιλιών ακτινιδίου από τις κλασικές που καλλιεργούνται διεθνώς, προκειμένου να προηγείται κατά τουλάχιστον ενός μήνα του ανταγωνισμού (συγκομιδή Σεπτέμβριο αντί για Οκτώβριο). Σταδιακά, από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος περνάει στις φυτεύσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα, προκειμένου σε βάθος τεσσάρων ετών να υπάρχει αισθητή αύξηση της παραγωγής. Στόχος είναι με την ολοκλήρωση των επενδύσεων αλλά και των νέων φυτεύσεων να παράγει και να διακινεί έως και 10.000 ακτινίδια ετησίως.

Αντιμετωπίσαμε την ελληνική κρίση σαν ευκαιρία και είδαμε στις εξαγωγές τον μόνο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Δημήτρης Μανώσης, πρόεδρος της Ζευς Ακτινίδια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.