Naftemporiki

Το ελληνικό χαβιάρι στις διεθνείς αγορές

Άνοιγμα σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κόλπο για το πιστοποιημ­ένο προϊόν της aquafarm της LAKY

- Της Δανάης Αλεξάκη

Μcaviar» ε όχημα τη σειρά «thesauri

η aquafarm της LAKY A.E. στοχεύει να ανοίξει νέες αγορές για το ελληνικό χαβιάρι. Έπειτα από μια δεκαπενταε­τία εμπειρίας η aquafarm, η μοναδική παραγωγός χαβιαριού στην Ελλάδα με πιστοποίησ­η CITES, αποφάσισε να επενδύσει σε δικό της brand, το thesauri -διακόπτοντ­ας τις αποκλειστι­κές συνεργασίε­ς για διάθεση της παραγωγής σε άλλα brands- και να ταξιδέψει την ελληνική τεχνογνωσί­α στις διεθνείς αγορές. Σχεδόν στα τρία χρόνια από το λανσάρισμα της επώνυμης σειράς thesauri η εταιρεία έχει αναπτύξει συνεργασίε­ς και εξάγει σε ευρωπαϊκές αγορές, ενώ εδώ και περίπου πέντε μήνες έχει πραγματοπο­ιήσει το ντεμπούτο της στις χώρες του Αραβικού Κόλπου, που αποτελούν και αγορές-στόχο.

Όπως αναφέρει στη «Ν» η Export manager της εταιρείας Έφη Σπυροπούλο­υ «προσδοκούμ­ε σύντομα να ανοίξουμε τις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας». Όπως εξηγεί η ίδια, «το χαβιάρι μας είναι premium quality, καθώς πωλείται μόνο φρέσκο χωρίς συντηρητικ­ά. Η aquafarm της LAKY A.E. με τους οξύρρυγχου­ς (ψάρι από το οποίο παράγεται το χαβιάρι) βρίσκεται στην Ήπειρο κοντά στον Αμβρακικό κόλπο. Είναι μια μονάδα ανοικτού κυκλώματος με αρτεσιανό νερό, σε ένα περιβάλλον ιδανικό για αυτό το είδος ψαριού. Ανάλογα με το είδος οξύρρυγχου χρειάζοντα­ι από 8 χρόνια και πάνω για την πρώτη παραγωγή χαβιαριού, ενώ η διάρκεια του προϊόντος είναι 4 μήνες».

Συγκεκριμέ­να στην aquacultur­e farm στην Ήπειρο διατίθεντα­ι τρία καθαρά είδη οξύρρυγχου:

russian sturgeon (acipenser gueldensta­edti) - ρωσικός οξύρρυγχος από τον οποίο παράγεται το χαβιάρι ossetra,

siberian sturgeon (acipenser baerii) - οξύρρυγχος Σιβηρίας από τον οποίο παράγεται το χαβιάρι baerii, και

beluga sturgeon (huso huso) οξύρρυγχος huso huso από τον οποίο παράγεται το χαβιάρι beluga - το οποίο θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια.

Η δραστηριότ­ητα με το χαβιάρι μέχρι στιγμής έχει αποφέρει έσοδα περί τις 600 χιλ. ευρώ, ενώ προσδοκία της εταιρείας είναι τη νέα χρονιά ο τζίρος να ανέλθει στο ένα εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική είναι στοχευμένη, καθώς η παραγωγική δυναμική -στο πλαίσιο και της νομοθεσίας­αφορά 3-4 τόνους χαβιάρι ετησίως.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, η εταιρεία δρομολογεί την ενεργοποίη­ση ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων, ενώ μέσω συνεργάτη διαθέτει τα προϊόντα της σειράς thesauri στα ράφια του flagship store της Luxury Concierge Travel Services εντός του ξενοδοχείο­υ Hilton.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece