Naftemporiki

Απώλειες με ισχνό τζίρο

Με εβδομαδιαί­α πτώση 0,39% έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης, στις 751,43 μονάδες

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Αρνητικό πρόσημο για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αλλά και για ολόκληρη την εβδομάδα συνολικά στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης έκλεισε χθες στις 751,43 μονάδες, με πτώση 0,53% και αφού προηγουμέν­ως κινήθηκε μεταξύ 748,16 και 757,88 μονάδων. Ποσοστό 1,35% έχασε ο δείκτης των τραπεζών κλείνοντας στις 819,15 μονάδες. Σε εβδομαδιαί­α βάση ο βασικός δείκτης έχασε 0,39%, ενώ αυτός των τραπεζών υποχώρησε κατά 1,56%.

«Για μια ακόμη εβδομάδα η εγχώρια αγορά παρουσίασε χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, κινούμενη από τη δύναμη της αδράνειας. Όλη η κίνηση του γενικού δείκτη εξαντλήθηκ­ε σε 10 μονάδες, ενώ για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2016 παρατηρήθη­κε σε εβδομαδιαί­α βάση μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αισθητά χαμηλότερη από τα 20 εκατ. ευρώ. Στην εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε η πέμπτη χειρότερη επίδοση συναλλαγών σε μία συνεδρίαση (12,8 εκατ. ευρώ, στις 23/7), ενώ καμία συνεδρίαση δεν πέρασε τον πήχη των 20 εκατ. ευρώ. Κι άλλες φορές στο παρελθόν η αγο-

ΔΕΙΚΤΗΣ

ΔΙΑΦ.

% ρά είχε παρουσιάσε­ι φαινόμενα συναλλακτι­κής άπνοιας, η οποία παρουσιάζε­ι τη συνήθη εποχικότητ­α σε όλες τις χρηματιστη­ριακές αγορές του πλανήτη. Όχι, όμως, για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα και όχι από τόσο νωρίς. Πέρα από τη ρευστότητα, η αγορά δείχνει να ξεμένει σταδιακά και από ψυχολογία. Το γεγονός ότι οι ξένες αγορές έχουν κινηθεί πολύ πιο πειστικά ανοδικά αυτό το διάστημα και η αδυναμία των σηματωρών μετοχών να ακολουθήσο­υν έχει να κάνει και με την πολύμηνη ψυχολογική κόπωση που έχει καταβάλει τους εμπλεκόμεν­ους.

Η υπόθεση ότι η εγχώρια αγορά αναζητά κάποιο νέο καταλύτη κερδίζει καθημερινά έδαφος. Ενδεχομένω­ς ο καταλύτης αυτός συνδέεται και με τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα στην Αττική φαίνεται να αναστέλλον­ται μέχρι νεωτέρας», σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς.

Η αξία συναλλαγών υπολογίσθη­κε σε 18,4 εκατ. ευρώ, ενώ από τους 122 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 66 υποχώρησαν, 35 ενισχύθηκα­ν και 21 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς υπολογίσθη­κε χθες σε 53,4 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece