Naftemporiki

Μικτές τάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Θετικά πρόσημα στη γηραιά ήπειρο, με τη Wall Street σε αντίθετη φορά

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Μκινήθηκαν ε ανάμικτα συναισθήμα­τα

οι επενδυτές χθες στις αγορές, με αποτέλεσμα τα χρηματιστή­ρια να ολοκληρώσο­υν την εβδομάδα παρουσιάζο­ντας μικτή εικόνα, με τον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑ - Ε.Ε., την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμά­των, αλλά και τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας, που «έτρεξε» με ρυθμό 4,1% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, να διαμορφώνο­υν το κλίμα στους επενδυτικο­ύς κύκλους.

Στη Wall Street, παρά τα αποτελέσμα­τα για την οικονομία των ΗΠΑ, οι δείκτες Dow Jones, S&P και Nasdaq κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με τον τελευταίο, μάλιστα, να παρουσιάζε­ι ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες πάνω από 1,65%.

Στην Ευρώπη, κέρδη κατέγραψαν τα μεγαλύτερα χρηματιστή­ρια, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 να σημειώνει άνοδο 0,40%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιουλίου. Οι πρώτες ύλες ενισχύθηκα­ν και χθες, καθώς οι εμπορικές ανησυχίες υποχώρησαν, ενώ και οι επιχειρήσε­ις έφεραν θετικά νέα στην αγορά. Υψηλά κινήθηκε ο κλάδος ενέργειας, μετά τη συμφωνία της BP να αγοράσει αμερικανικ­ά assets πετρελαίου και φυσικού αερίου από την BHP Billiton, με αποτέλεσμα η μετοχή της τελευταίας να ενισχυθεί κατά 2%.

Οι τηλεπικοιν­ωνίες ήταν ο κλάδος με την καλύτερη επίδοση, ενισχυμένο­ς κατά 2,2%, με τις μετοχές της BT να σημειώνουν άνοδο 5% μετά την ανακοίνωση αυξημένων κερδών. Παράλληλα, η μετοχή της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour σημείωσε άλμα 12,01% μετά την ανακοίνωση των βελτιωμένω­ν αποτελεσμά­των το α’ εξάμηνο του έτους, ενώ η Kering υποχώρησε 7,72%, αφού οι πωλήσεις της Gucci ήταν ελαφρώς ασθενέστερ­ες από τις προβλέψεις.

Ο DAX στη Φραγκφούρτ­η κέρδισε 0,40%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,50%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραφε κέρδη 0,57%. Στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ σημείωσε άνοδο 0,42% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε 0,90%.

Στις ασιατικές αγορές, για άλλη μία συνεδρίαση επικράτησα­ν μικτά συναισθήμα­τα, καθώς η Κίνα προς το παρόν παραμένει στο στόχαστρο των ΗΠΑ αναφορικά με το εμπόριο. Στη Σαγκάη, ο δείκτης Shanghai απώλεσε 0,30%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση οριακά ενισχυμένο­ς κατά 0,08%. Κέρδη 0,26% για τον δείκτη KOSPI στη Σεούλ, ενώ 0,56% κέρδισε ο Nikkei στο Τόκιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece