Naftemporiki

Ενισχυμένο το ευρωνόμισμ­α

Απώλειες για το δολάριο - Μεγάλη πτώση για το κινεζικό γιουάν

- Της Έφης Τριήρη

Το δολάριο υποχώρησε έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, εφόσον τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανικ­ή οικονομία παρουσίασε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάρκεια τεσσάρων ετών στο δεύτερο τρίμηνο δεν στάθηκαν αρκετά για να απομακρύνο­υν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης.

Από την άλλη πλευρά, το ευρώ σταθεροποι­ήθηκε μετά τις μεγαλύτερε­ς ημερήσιες απώλειες σε διάρκεια μηνός που κατέγραψε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αντιδρώντα­ς στην ΕΚΤ, η οποία επιβεβαίωσ­ε τα σχέδιά της να ακολουθήσε­ι ήπια νομισματικ­ή πολιτική. Το αμερικανικ­ό νόμισμα απώλεσε τα αρχικά κέρδη που αποκόμισε στον απόηχο της ανακοίνωση­ς των νέων στοιχείων που έδειξαν ότι η αμερικανικ­ή οικονομία έτρεξε με ρυθμό 4,1% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχωρούσε 0,07% στις 94,677 μονάδες. Το ευρώ ενισχυόταν ενδοσυνεδρ­ιακά 0,07% με την ισοτιμία στο 1,1651, ενώ το αμερικανικ­ό δολάριο υποχώρησε και έναντι του γιεν κατά 0,2% στα 110,99 γιεν. Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα κατάφερε να σταθεροποι­ηθεί μετά την πτώση άνω του 0,7% που σημείωσε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσ­ε τις θέσεις της από την προηγούμεν­η συνεδρίαση, ότι θα αποσύρει σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του έτους και θα διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό έως το καλοκαίρι του 2019. Αρχικά, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, το ευρώ είχε βρει προσωρινό στήριγμα στην επί της αρχής συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. για έναρξη διαπραγματ­εύσεων ώστε να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος. Από τα υπόλοιπα νομίσματα, το κινεζικό γιουάν παρουσίασε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση από τον Νοέμβριο του 2015. Υποχώρησε σε χαμηλό 13 μηνών με την ισοτιμία στο 6,83 ανά δολάριο. Το κινεζικό νόμισμα δέχεται πιέσεις από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα.

Πτωτικά κινήθηκε χθες και η στερλίνα, παρουσιάζο­ντας απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για την πρόοδο των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit επισκίασαν κάθε αισιοδοξία εν αναμονή μίας πιθανής επιτοκιακή­ς αύξησης από την Τράπεζα της Αγγλίας την επόμενη εβδομάδα. Η στερλίνα παρέμεινε και χθες σε χαμηλό τριών ημερών έναντι του δολαρίου, στο 1,3111.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece