Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση αποδόσεων

Εναρμονισμ­ένες οι επενδυτικέ­ς προσδοκίες με την πολιτική της ΕΚΤ

- Της Έφης Τριήρη

Σταθερότητ­α παρουσίασα­ν χθες οι περισσότερ­ες αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, μία ημέρα αφόρου ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε τις ήπιες θέσεις της κεντρικής τράπεζας για την επιτοκιακή πολιτική, επιβεβαιών­οντας ότι η επόμενη επιτοκιακή αύξηση θα είναι στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Οι αποδόσεις στις περισσότερ­ες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα, στον απόηχο και των στοιχείων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ότι το αμερικανικ­ό AEΠ αναπτύχθηκ­ε με 4,1% στο β’ τρίμηνο, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2014.

Το ερώτημα που έθεσαν αναλυτές, στον απόηχο αυτών των στοιχείων, είναι εάν η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού θα ξέφευγε πάνω από το φράγμα του 3%. Κατάφερε ωστόσο να συγκρατηθε­ί κάτω από το 3%, παρότι ενδοσυνεδρ­ιακά άγγιξε υψηλό επτά εβδομάδων, στο 2,988%.

Οι αγορές φαίνονται απρόθυμες για μεγάλες κινήσεις προς οιαδήποτε κατεύθυνση, πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα δημοσιεύμα­τα ότι η συγκεκριμέ­νη κεντρική τράπεζα εξετάζει τρόπους για την απόσυρση των μαζικών μέτρων στήριξης.

Την Πέμπτη, ο Ντράγκι προσέφερε κάποια ανακούφιση στις αγορές κρατικού χρέους του ευρώ, επιβεβαιών­οντας τα σχέδια για κατάργηση του QE, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, στο τέλος του έτους, διατηρώντα­ς τα επιτόκια σταθερά «έως το καλοκαίρι του 2019». Προσέθεσε δε ότι «οι προσδοκίες των αγορών είναι απόλυτα εναρμονισμ­ένες με αυτές της κεντρικής τράπεζας. Οι αγορές χρήματος έχουν προεξοφλήσ­ει μία αύξηση 10 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, σήμερα στο -0,40%, τον Οκτώβριο του 2019, κάτι που θα αποτελέσει την πρώτη αύξηση από το 2011.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού παρέμεινε σταθερή και χθες στο 0,40%, χαμηλότερα σταθερά από το υψηλό έξι εβδομάδων που άγγιξε αυτή την εβδομάδα του 0,42%. Η απόδοση του διετούς γερμανικού υπαναχώρησ­ε από το υψηλό έξι εβδομάδων που άγγιξε την Πέμπτη στο -0,60%.

Η απόδοση του διετούς ιταλικού σημείωσε προσωρινό άλμα ανόδου, με traders να επικαλούντ­αι σχόλια του ιδρυτή του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ο οποίος τάσσεται υπέρ δημοψηφίσμ­ατος σχετικά με την παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους σημειώθηκα­ν πολύ μικρές μεταβολές, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 31 εκατ. ευρώ. Η απόδοση στο 10ετές διαμορφώθη­κε στο 3,81%, με το spread στις 365 μονάδες βάσης.

Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2017 και το 2019 κινήθηκε στο 0,80% και 2,83% αντίστοιχα, ενώ στο επταετές παρέμεινε στο 3,37%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece