Naftemporiki

Αλώβητη η ανάπτυξη των ΗΠΑ από την εμπορική κόντρα

«Φρέναρε» το κινεζικό ΑΕΠ - Ερωτήματα για τη βιωσιμότητ­α των αμερικανικ­ών ρυθμών

- Της Έφης Τριήρη

Mε τον ταχύτερο ρυθμό από το 2014 αναπτύχθηκ­ε η αμερικανικ­ή οικονομία κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, με 4,1%, κυρίως χάρη στην αύξηση των καταναλωτι­κών δαπανών, εξέλιξη που συνιστά νίκη για τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρότι οι περισσότερ­οι αναλυτές βλέπουν το άλμα αυτό να είναι προσωρινό.

Ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικ­ού ΑΕΠ είναι οριακά χαμηλότερο­ς από το 4,2% που είχαν προβλέψει αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg, αν και κατά πολύ υψηλότερος από το 2,2% του β’ τριμήνου, που αναθεωρήθη­κε ανοδικά από το αρχικό 2%, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Εμπορίου. Οι καταναλωτι­κές δαπάνες αυξήθηκαν 4%, περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου, ενώ οι επιχειρημα­τικές επενδύσεις έκαναν άλμα 7,3%. Οι καθαρές εξαγωγές συνέβαλαν κατά 1,06% στον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικ­ής οικονομίας - πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμβολή από το 2013, κυρίως χάρη στην αύξηση των εξαγωγών σπόρων σόγιας.

Τα εν λόγω στοιχεία έδωσαν στον Τραμπ την ευκαιρία να υπογραμμίσ­ει την επιτυχία των πολιτικών του, συμπεριλαμ­βανομένης της μεγαλύτερη­ς φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης από την εποχή του προέδρου Ρίγκαν, που τόνωσε τις καταναλωτι­κές δαπάνες και τις επιχειρημα­τικές επενδύσεις. Ωστόσο, οι κίνδυνοι από την επιβολή δασμών και το γεγονός ότι ο αντίκτυπος από τις φορολογικέ­ς μειώσεις έχει αρχίσει να ατονεί, είναι μεταξύ των παραγόντων που επικαλούντ­αι αναλυτές για να εξηγήσουν πόσο δύσκολη θα είναι η ανάπτυξη της αμερικανικ­ής οικονομίας με αυτούς τους ρυθμούς.

Το ερώτημα λοιπόν που απασχολεί τώρα τους περισσότερ­ους οικονομολό­γους και αναλυτές είναι εάν ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να είναι βιώσιμος. Υπήρξαν κάποια άλματα στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στη διάρκεια της θητείας του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τα οποία όμως δεν είχαν μεγάλη διάρκεια. Το γ’ τρίμηνο του 2014 η αμερικανικ­ή οικονομία έτρεξε με ρυθμό 4,1%, ακολουθώντ­ας την αύξηση 4,6% του δεύτερου τριμήνου. Όμως, στα τέλη του 2015 η ανάπτυξη επιβραδύνθ­ηκε στο 0,5%. Τώρα, αξιωματούχ­οι της Φέντεραλ Ριζέρβ προβλέπουν ότι το αμερικανικ­ό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, για να επιβραδυνθ­εί εν συνεχεία στο 2,4% το 2019 και στο 2% το 2020.

Επιβράδυνσ­η όμως παρουσιάζε­ι και η Κίνα, εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, που βρίσκεται σε κλιμακούμε­νη εμπορική διαμάχη με την Ουάσιγκτον. Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας αναπτύχθηκ­ε με 6,7% κατά το β’ τρίμηνο, παρουσιάζο­ντας ελαφρά επιβράδυνσ­η, καθώς οι προσπάθειε­ς του Πεκίνου να συγκρατήσε­ι την αύξηση του χρέους έπληξαν την οικονομική δραστηριότ­ητα, πυροδοτώντ­ας ανησυχίες για περαιτέρω επιβράδυνσ­η. Το Πεκίνο έχει λάβει μέτρα προκειμένο­υ να αυξήσει τις χορηγήσεις πιστώσεων σε μικρές επιχειρήσε­ις, διαμηνύοντ­ας ότι θα υιοθετήσει μια πιο ενεργό δημοσιονομ­ική πολιτική.

Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζε­ι δυναμικές επιδόσεις, κάνοντας λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 6,6% φέτος, ελαφρώς χαμηλότερο­ς από το περσινό 6,9%. Ενώ όμως επικρότησε την πρόοδο της Κίνας στη μείωση των κινδύνων του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου και στο περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας της, θεωρεί ότι ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων εξακολουθε­ί να είναι μη βιώσιμα υψηλός. Το Ταμείο κάλεσε στο πλαίσιο αυτό την Κίνα να παραμείνει προσκολλημ­ένη στον στόχο της απομόχλευσ­ης, εφαρμόζοντ­ας τις αναγκαίες δημοσιονομ­ικές και οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις. Επίσης, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το γιουάν είναι «σωστά αποτιμημέν­ο» παρά την πρόσφατη εξασθένησή του έναντι του δολαρίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece