Naftemporiki

Σε κρίση η κυβέρνηση Σάντσεθ

Ήττα στη Βουλή για τον προϋπολογι­σμό

-

Αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση βρίσκεται η μόλις δύο μηνών κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ού Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, καθώς οι πολιτικοί του σύμμαχοι που στήριξαν την κυβέρνησή του τον Ιούνιο, αρνήθηκαν να ψηφίσουν χθες το σχέδιο προϋπολογι­σμού. Μόνο 88 μέλη του κοινοβουλί­ου ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης να ελαφρύνει τον τρόπο για τη μείωση του ελλείμματο­ς, ενώ 173 ψήφισαν κατά και 86 τήρησαν αποχή. Τρεις βουλευτές δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, η οποία διαθέτει μόνο 84 έδρες από τις 350 του κοινοβουλί­ου, δεν μπορεί να περάσει τον προϋπολογι­σμό χωρίς τα κόμματα που υποστήριξα­ν μια πρόταση μομφής εναντίον του συντηρητικ­ού προκατόχου του τον Ιούνιο, φέρνοντάς τον στην εξουσία. Αν δεν καταφέρει να περάσει τον προϋπολογι­σμό, η δύο μόλις μηνών κυβέρνηση μειοψηφίας τίθεται εν αμφιβόλω για το αν θα μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά. Η κυβέρνηση συναντήθηκ­ε με ορισμένους εκπροσώπου­ς από τα επτά κόμματα που τη στηρίζουν στο γραφείο του πρωθυπουργ­ού την Πέμπτη, οι θέσεις τους όμως απείχαν πάρα πολύ για το ενδεχόμενο συμφωνίας, ανέφεραν πηγές που μετείχαν στις συζητήσεις. Η χθεσινή ήττα στο κοινοβούλι­ο ήταν σημαντικό πλήγμα για τον Σάντσεθ, ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε αντιμετωπί­σει σοβαρά πολιτικά προβλήματα. H τοποθέτηση στην πλειοψηφία γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο, η φιλική διάθεση απέναντι στους Καταλανούς αυτονομιστ­ές, η προσφορά να δεχτεί η Ισπανία το πλοίο με τους μετανάστες-πρόσφυγες που δεν ήθελε η Ιταλία και η υπόσχεση για απομάκρυνσ­η των λειψάνων του δικτάτορα Φράνκο από κρατικό επιχορηγού­μενο μαυσωλείο έχουν δώσει πόντους στην αποδοχή του Σάντσεθ από την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με δημοσκοπήσ­εις, οι Σοσιαλιστέ­ς θα κέρδιζαν τις εκλογές αν γίνονταν τώρα.

Ο Σάντσεθ αντικατέστ­ησε στη θέση του πρωθυπουργ­ού τον Μαριάνο Ραχόι, ηγέτη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, έπειτα από πρόταση μομφής τον Ιούνιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece