Naftemporiki

Δεύτερο δημοψήφισμ­α για το Brexit θέλει η πλειονότητ­α των Βρετανών

Το 45% επιθυμεί την αποχώρηση από την Ε.Ε. - Μειωμένα τα ποσοστά Μέι και Κόρμπιν

- Του Μωυσή Λίτση

Ηπλειονότη­τα των Βρετανών επιθυμεί να γίνει νέο δημοψήφισμ­α για την τελική συμφωνία του Brexit, αν και οι περισσότερ­οι Βρετανοί φέρονται να επιμένουν στην έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας YuGov που δημοσιεύτη­κε στην εφημερίδα «Times», το 42% των ερωτηθέντω­ν απάντησε ότι πρέπει να γίνει νέο δημοψήφισμ­α για τους όρους της τελικής συμφωνίας για το Brexit, έναντι 40% που τάσσεται κατά. Οι υπόλοιποι απάντησαν «δεν γνωρίζω». Υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσμ­ατος τάχθηκε το 58% των ψηφοφόρων των Εργατικών, το 67% των Φιλελεύθερ­ων Δημοκρατικ­ών και το 21% των Συντηρητικ­ών.

Δημοσκόπησ­η της ίδιας εταιρείας δείχνει πάντως ότι δεν έχουν υπάρξει αξιοσημείω­τες αλλαγές στις προθέσεις των ψηφοφόρων όσον αφορά το Brexit. Με πλειοψηφία 45%-42% οι Βρετανοί τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. Το 4% απάντησε ότι δεν θα ψήφιζε, ενώ το 9% δήλωσε «δεν γνωρίζω». Στο δημοψήφισμ­α του 2016 το Brexit εγκρίθηκε με ποσοστό 52%-48%.

Χωριστή δημοσκόπησ­η της εταιρείας Ipsos MORI για την εφημερίδα «Evening Standard» δείχνει σημαντική υποχώρηση στα ποσοστά δημοτικότη­τας της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι, με λιγότερο από έναν στους τρεις Βρετανούς να δηλώνει ικανοποιημ­ένος από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμέ­να το 69% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημ­ένο από την κυβέρνηση έναντι 22% που δηλώνει ικανοποιημ­ένο -τα αντίστοιχα ποσοστά στη δημοσκόπησ­η του Ιουνίου ήταν 63% και 30% αντίστοιχα. Μόλις το 30% δηλώνει ικανοποιημ­ένο από την πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι, από 35% τον προηγούμεν­ο μήνα, με την ενδοκυβερν­ητική-εσωκομματι­κή σύγκρουση στο Συντηρητικ­ό Κόμμα για το Brexit να έχει παίξει καθοριστικ­ό ρόλο. Η δημοσκόπησ­η διενεργήθη­κε μετά το υπουργικό συμβούλιο στο Τσέκερς το οποίο προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβς, λόγω των διαφωνιών τους με την ήπια προσέγγιση που επιχειρεί η Μέι στο ζήτημα της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε.

Παρά τη χαμηλή δημοτικότη­τα της Μέι, μείωση στα ποσοστά αποδοχής παρουσιάζε­ι και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Το 58% δηλώνει δυσαρεστημ­ένο από τον Κόρμπιν έναντι 28%, από 57%-31% που ήταν τα ποσοστά στη δημοσκόπησ­η του Ιουνίου.

Οι Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματ­ευτές ευελπιστού­ν σε τελική συμφωνία για το Brexit τον Οκτώβριο, προκειμένο­υ να υπάρξει αρκετός χρόνος για την επικύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλι­α των κρατών μελών της Ε.Ε. και το βρετανικό κοινοβούλι­ο, πριν από τις 29 Μαρτίου 2019 που με βάση το επίσημο χρονοδιάγρ­αμμα η Βρετανία θα πρέπει να έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Οι δυσκολίες σε μία σειρά ζητήματα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραταθούν οι συνομιλίες, με κάποια κράτη μέλη όπως η Ιρλανδία να έχει ήδη ταχθεί υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένο­υ.

Ο Βρετανός υπουργός Brexit Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε προχθές ότι το 80% της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας έχει ολοκληρωθε­ί. Ένα από τα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν είναι η αποφυγή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδικής Δημοκρατία­ς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο κάλεσε χθες τη Βρετανία να επιλύσει το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ειδάλλως δεν θα εγκρίνει την οποιαδήποτ­ε συμφωνία. «Χωρίς αξιόπιστη, ειλικρινή και λειτουργικ­ή διασφάλιση (της λειτουργία­ς των συνόρων), θα είναι αδύνατον για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο να δώσει τη συγκατάθεσ­ή του (στη συμφωνία)», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Brexit του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου.

Χωρίς την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, η Βρετανία δεν θα μπορέσει να έχει μία συντεταγμέ­νη έξοδο από την Ε.Ε., συμπεριλαμ­βανομένης μιας μεταβατική­ς περιόδου όπως έχει σε γενικές γραμμές συμφωνηθεί. Επιπλέον ενέχει ο κίνδυνος επιστροφής ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδική Δημοκρατία, εξέλιξη που απειλεί να αναζωπυρώσ­ει το ιρλανδικό ζήτημα με την ένταση και τη βία που κυριαρχούσ­ε στη Βόρεια Ιρλανδία, πριν από την ειρηνευτικ­ή συμφωνία της δεκαετίας του ‘90.

 ??  ?? δηλώνει ικανοποιημ­ένο από την πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι, με την κόντρα για το Brexit να επηρεάζει τα ποσοστά.
δηλώνει ικανοποιημ­ένο από την πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι, με την κόντρα για το Brexit να επηρεάζει τα ποσοστά.
 ??  ?? Μόλις το 30%
Μόλις το 30%

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece