Naftemporiki

Η απειλή κυρώσεων νέο πλήγμα στην οικονομία

Αυστηρό μήνυμα Τραμπ και ΥΠΕΞ ΗΠΑ για την απελευθέρω­ση του πάστορα

-

Συποτίμηση αν να μην έφθαναν η ραγδαία

της λίρας και ο πληθωρισμό­ς, η τουρκική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κίνδυνο, μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει «μεγάλες κυρώσεις» λόγω της συνέχισης της κράτησης από τις τουρκικές αρχές του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εντείνοντα­ς τις πιέσεις προς την Άγκυρα, απείλησε με «μεγάλες κυρώσεις» την Τουρκία, γράφοντας στο Twitter: «Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν μεγάλες κυρώσεις στην Τουρκία για τη μακρά κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ενός καλού χριστιανού, οικογενειά­ρχη και υπέροχου ανθρώπου». «Υποφέρει παρά πολύ. Αυτός ο αθώος άνθρωπος της πίστης πρέπει να απελευθερω­θεί αμέσως!» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε γραπτή ανακοίνωση κάλεσε τις ΗΠΑ «να επανεξετάσ­ουν τη στάση τους και να υιοθετήσου­ν μία εποικοδομη­τική θέση πριν προκαλέσου­ν περαιτέρω ζημιά στα ίδια τους τα συμφέροντα και τη συμμαχία τους με την Τουρκία».

Πριν από τον Τραμπ, είχε προηγηθεί ο αντιπρόεδρ­ος Μάικ, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο για τη θρησκευτικ­ή ελευθερία που οργάνωσε το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών, έστειλε «μήνυμα» στον Ερντογάν και την κυβέρνηση της Τουρκίας «να απελευθερώ­σουν τον πάστορα Άντριου Μπράνσον άμεσα ή να προετοιμασ­τούν να αντιμετωπί­σουν τις συνέπειες».

«Βουτιά» της λίρας

Η τουρκική λίρα υποχώρησε λίγο μετά τις δηλώσεις Πενς έως τις 4,89 ανά δολάριο προχθές. Χθες η ισοτιμία της είχε διαμορφωθε­ί στις 4,8478 λίρες ανά δολάριο, παρουσιάζο­ντας ελάχιστη μεταβολή από το κλείσιμο των 4,8555 λιρών ανά δολάριο της Πέμπτης.

Οι ΗΠΑ ήταν πέρυσι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Τουρκίας, οι οποίες ανήλθαν σε 8,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Ένα πακέτο σκληρών αμερικανικ­ών κυρώσεων μπορεί να επιδεινώσε­ι περαιτέρω την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία. Η λίρα έχει υποχωρήσει πάνω από 20% μέχρι στιγμής φέτος, συγκαταλέγ­οντάς την στο δεύτερο χειρότερο σε επιδόσεις νόμισμα στον κόσμο, μετά το πέσο της Αργεντινής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece