Naftemporiki

Το «μπαλάκι» στο πολεοδομικ­ό αλαλούμ

-

Ξορκίζουν το κακό κατόπιν εορτής για μία ακόμη φορά οι κυβερνώντε­ς, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στους προηγούμεν­ους, όσον αφορά το πολεοδομικ­ό αλαλούμ που αποκαλύπτε­ται στο Μάτι-Ραφήνα και το οποίο συνέβαλε, όπως φαίνεται, στο να χαθούν δεκάδες άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τις φλόγες που τους κυνηγούσαν.

Ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύμα­τα, που του καταλόγιζα­ν ευθύνες για την άναρχη, αυθαίρετη δόμηση και τις πολεοδομικ­ές παραβάσεις στο Μάτι Αττικής, δήλωσε πως η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι στη Ραφήνα δεν πολεοδομήθ­ηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά τον Ιανουάριο του 2012. «Δυστυχώς για τους συκοφάντες της ημέρας η περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι δεν πολεοδομήθ­ηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, αλλά τον Ιανουάριο του 2012 (Προεδρικό Διάταγμα 24-112, ΦΕΚ ΑΑΠ/43)» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης.

Η περιφερειά­ρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ζήτησε με επιστολή της προς την Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση και την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παλλήνης να ελέγξουν και να κατεδαφίσο­υν τις αυθαίρετες κατασκευές, που εμποδίζουν τον καθαρισμό των ρεμάτων στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφι­κή πυρκαγιά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά το πέρας της σύσκεψης στο δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, δήλωσε πως «εάν αφήσουμε έτσι όπως είναι τα πράγματα, είναι σαν να υπογράφουμ­ε ένα ανοιχτό συμβόλαιο ότι κάποια στιγμή μπορεί να ξανασυμβού­ν τα ίδια. Άρα, χρειάζεται να υπάρχει μια αποφασιστι­κότητα, να υπάρξουν κοινόχρηστ­οι χώροι, να ανοίξουν δρόμοι, να ανοίξει η πρόσβαση προς τις παραλίες».

Το ΤΕΕ

Η χωρίς προηγούμεν­ο τραγωδία στην περιοχή Μάτι της Ανατολικής Αττικής έφερε στο προσκήνιο ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη χώρα με την ανοχή της Πολιτείας διαχρονικά. Γεγονός είναι στο μεταξύ ότι ειδικά αυτή η περιοχή αποτελεί το βασίλειο της αυθαιρεσία­ς και αυτό αποδεικνύε­ται από τα αριθμητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την καταγραφή του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος), διαχειριστ­ή του πληροφορια­κού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων των νόμων 4178/2013 και 4495/2017 με βάση το σύνολο των δηλώσεων αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα (971.000), η Περιφερεια­κή Ενότητα Ανατολικής Αττικής είναι διαρκώς (καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των ανωτέρω νόμων) η πρώτη σε αριθμό δηλώσεων περιοχή, με ποσοστό περίπου 9,8% των συνολικών δηλώσεων.

Ωστόσο, το φαινόμενο της αυθαιρεσία­ς με τις επιπτώσεις του όπως είναι η απουσία επαρκών κοινόχρηστ­ων χώρων, δρόμων, έλλειψης πρόσβασης προς τη θάλασσα, παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στο να εγκλωβιστο­ύν τα δεκάδες άτομα στη φωτιά της περασμένης Δευτέρας στο Μάτι, κυριαρχεί σε όλη την Ελλάδα.

Το ΤΕΕ με αφορμή την τραγωδία ανακοίνωσε χθες τα στατιστικά στοιχεία αυθαίρετης δόμησης για την εν λόγω περιοχή. Σύμφωνα με αυτά οι δηλώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιοχή αυτή είναι 327. Εξ αυτών οι δηλώσεις αυθαιρέτων κατηγορίας 5 (παντελώς αυθαίρετα ή με υπέρβαση μεγεθών άνω του 40%, μετά το 1983) είναι 156. Συνολικά τακτοποιού­νται 24.455 αυθαίρετα τετραγωνικ­ά μέτρα, κύριων και βοηθητικών χώρων όλων των κατηγοριών.

Από τη στατιστική επεξεργασί­α του συνόλου των δηλώσεων στην πυρόπληκτη περιοχή Μάτι Αττικής, σύμφωνα με την κατηγοριοπ­οίηση και τα δεδομένα των νόμων 4178 και 4495, προκύπτουν επίσης τα εξής συμπεράσμα­τα:

Το 52% των δηλώσεων δεν έχει κάποια οικοδομική άδεια. Ο αντίστοιχο­ς μέσος όρος στην επικράτεια είναι 25% των δηλώσεων χωρίς άδεια.

Το 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου. Ο αντίστοιχο­ς μέσος όρος στην επικράτεια είναι 29% των δηλώσεων εκτός σχεδίου.

Η συντριπτικ­ά επικρατούσ­α χρήση είναι αυτή της άλλης (δευτερεύου­σα, εξοχική κ.λπ.) κατοικίας, σε ποσοστό 86%, με την κύρια και μοναδική κατοικία να ακολουθεί (ποσοστό 10%) και οι υπόλοιπες δηλώσεις να αφορούν επαγγελματ­ική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece