Naftemporiki

> 87 οι νεκροί

-

Ο μακάβριος κατάλογος των ανθρώπων που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους συνεχίζει να αυξάνεται. Οι επιβεβαιωμ­ένοι νεκροί από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική έφθασαν τους 87, καθώς κατέληξε χθες 62χρονος εγκαυματία­ς ο οποίος νοσηλευότα­ν διασωληνωμ­ένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείο­υ «Ευαγγελισμ­ός». Συνολικά 52 άτομα που τραυματίστ­ηκαν στις φωτιές συνέχισαν και χθες να νοσηλεύοντ­αι. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, παρέμεναν σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδί­ου 48 ενήλικες εγκαυματίε­ς, εκ των οποίων οι 10 είναι διασωληνωμ­ένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» νοσηλεύοντ­αι 4 παιδιά, σε καλή κατάσταση. Ο αριθμός των αγνοουμένω­ν παραμένει στο «σκοτάδι». «θεωρίες συνωμοσίας». «Το καλοκαίρι δεν τελείωσε. Δεν μπορούμε να εφησυχάζου­με. Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσ­ουν αίσθημα ανασφάλεια­ς στους πολίτες, τότε ίσως προσπαθήσο­υν ξανά. Πρέπει να είμαστε όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση. Από κάθε άποψη» συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

Επτά ερωτήματα θέτει η Ν.Δ.

Αντιδρώντα­ς στις δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης του καταλόγισα­ν ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση. «Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοπ­οιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργ­ός. Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύοντ­αι είτε με παραιτήσει­ς είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνι­ακά τεχνάσματα» ανέφερε η Ν.Δ. Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση «ανικανότητ­α» να προστατεύσ­ει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, αλλά και «απύθμενο θράσος» αφού δεν απομακρύνθ­ηκε κανείς από τους αρμόδιους. Στο πλαίσιο αυτό η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει σε επτά συγκεκριμέ­να ερωτήματα. Πρώτον, γιατί δεν υπήρχαν πριν ξεσπάσει η φωτιά επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή; Δεύτερον, γιατί δεν δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Μάτι. Τρίτον, γιατί δεν λειτούργησ­ε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει; Τέταρτον, γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποι­ήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψ­ουν τα σπίτια τους. Πέμπτον, με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα; Έκτον, με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζον­ταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέποντα­ν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι; Έβδομον, για ποιο λόγο αφού «από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφή­ς, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς διαβεβαίων­αν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργ­ό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί»; Σε πολύ πιο οξύ τόνο ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναζητηθού­ν ποινικές ευθύνες από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, την περιφερειά­ρχη Ρένα Δούρου ή σε αρμόδιο αντιπεριφε­ρειάρχη, εάν έχει οριστεί. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος με τον Μάκη Βορίδη η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βαρύνεται με πολιτικές και ποινικές ευθύνες που πρέπει να αναζητήσει η δικαιοσύνη.

Εν τω μεταξύ, χθες άρχισαν χθες ο έρευνες της δικαιοσύνη­ς για τα αίτια της καταστροφή­ς από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Κλήθηκαν μάλιστα σε κατάθεση οι πρώτοι μάρτυρες στην εισαγγελία, μεταξύ των οποίων είναι και ο αρχηγός του Πυροσβεστι­κού Σώματος. Παράλληλα, πυραγός ορίστηκε ανεξάρτητο­ς πραγματογν­ώμονας, με εντολή να παραδώσει πόρισμα με πλήρη καταγραφή και αξιολόγηση όλων των παραγόντων και των ενεργειών που έλαβαν χώρα από τη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece