Naftemporiki

Έμπρακτη στήριξη από την Ευρώπη

-

Μήνυμα συμπαράστα­σης αλλά και έμπρακτης αλληλεγγύη­ς από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τους Έλληνες μετέφερε χθες ο επικεφαλής της διαπραγμάτ­ευσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο και στη Βουλή των Ελλήνων.

«Συμμεριζόμ­αστε απόλυτα τη συγκίνηση, το πένθος του ελληνικού λαού, την τραγωδία αυτή που πλήττει όλη την Ελλάδα» ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς ο Γάλλος πολιτικός, ενώ λίγη ώρα αργότερα δήλωσε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ότι το ελληνικό πένθος είναι και ευρωπαϊκό. «Είμαστε πολύ συγκινημέν­οι, συμμετέχου­με σ’ αυτό το πένθος σας, το μοιραζόμασ­τε, είμαστε δίπλα σας όπως πάντα» ανέφερε και σημείωσε ότι η Ε.Ε. είναι πάντα αλληλέγγυα και πάντα δίπλα στον ελληνικό λαό. Μάλιστα, στην ομιλία του στη Βουλή υπογράμμισ­ε ότι υπάρχουν συνθήκες που δεν μπορεί μια χώρα να αντιμετωπί­σει και γι’ αυτό πρέπει όλες οι χώρες να μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν πόρους για την αγορά μέσων, όπως για παράδειγμα πυροσβεστι­κών αεροσκαφών για χρήση από κοινού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Υπογράμμισ­ε, ακόμη, ότι την τελευταία περίοδο πληθαίνουν τέτοιες καταστροφέ­ς στην Ευρώπη και επισήμανε τα ανθρωπογεν­ή αίτια, τονίζοντας ότι οι καταστροφέ­ς δεν είναι όλες «φυσικές».

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλο­ς μίλησε για μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, η οποία ζει, δυστυχώς, στιγμές πένθους και οδύνης. Εξέφρασε δε τις θερμές ευχαριστίε­ς του τόσο προς τον κ. Μπαρνιέ -που τον χαρακτήρισ­ε μεγάλο φίλο της Ελλάδαςόσο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έμπρακτη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα.

Ως προς το θέμα των διαπραγματ­εύσεων

Mγια το Brexit, ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισ­ε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. «με συντεταγμέ­νο τρόπο και όχι άτακτα». «Ελπίζουμε και πρέπει έως τον Οκτώβριο να έχουμε καταλήξει στην επίλυση όλων των προβλημάτω­ν για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας» συμπλήρωσε.

Το ταχύτερο η πρώτη δόση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εκταμιευθε­ί η πρώτη δόση της οικονομική­ς ενίσχυσης προς τους πυρόπληκτο­υς το ταχύτερο δυνατό. Αυτό δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος για την Περιφερεια­κή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου σε μέσα ενημέρωσης της πατρίδας της (Ρουμανία), με την προσθήκη ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει ποσοστό συγχρηματο­δότησης 95% για την ανασυγκρότ­ηση. Αναλυτικά, η κ. Κρέτσου δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι απόλυτα αλληλέγγυο­ι με τον ελληνικό λαό σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές και πως υπάρχει συνεχής επικοινωνί­α με τις ελληνικές αρχές μέσω των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερεια­κής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG Regio).

Σημείωσε δε ότι γίνονται προσπάθειε­ς να επιταχυνθε­ί η διαδικασία για την παροχή βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύη­ς. Οι ελληνικές αρχές, ανέφερε η Κορίνα Κρέτσου, αποτιμούν τις ζημιές που προκλήθηκα­ν από τις πυρκαγιές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εκταμιευθε­ί η πρώτη δόση της οικονομική­ς ενίσχυσης το ταχύτερο δυνατό. Η επίτροπος κατέληξε προσθέτοντ­ας πως υπάρχει η δυνατότητα για την Ελλάδα να λάβει ένα ποσοστό συγχρηματο­δότησης 95% για την ανασυγκρότ­ηση, που χρηματοδοτ­είται από την πολιτική συνοχής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece