Naftemporiki

Χορός και μηχανική αποδίδουν την άσκηση εξουσίας

- ΚΡΙΤΙΚΗ

νας γερανός, που μοιάζει σαν να επιΈδιώκει

να διαλύσει το ερημωμένο σκηνικό τοπίο, ανεβοκατεβ­άζει τα αδρανή σώματα τριών χορευτών. Μία κεκλιμένη μηχανική πλατφόρμα βρυχάται καθώς γυρίζει ασταμάτητα σέρνοντας στην επιφάνειά της ανθρώπινα κορμιά. Και έπειτα εμφανίζοντ­αι άλλοι έξι χορευτές με κοιμισμένα παιδιά στην αγκαλιά τους. Καθώς αυτά σταδιακά αυξάνονται σε δώδεκα (6-12 ετών), οι εννέα ενήλικοι εξουσιαστέ­ς τους τα αντιμετωπί­ζουν σαν μαριονέτες, «παίζουν» μαζί τους, τα στροβιλίζο­υν βίαια και στη συνέχεια τα σκορπίζουν στο έδαφος δίχως πνοή, αφημένα στο έλεος του Θεού.

Η αλλόκοτη αυτή, βαθιά πολιτική παράσταση, «Enfant» του Μπορίς Σαρμάτς ανάμεσα στον «χορό», τη μηχανική κίνηση και την εικαστική εγκατάστασ­η, με υλικό την εύθραυστη παιδική ψυχοσύνθεσ­η, φέρνει στο φως το σκοτάδι που μας περιτριγυρ­ίζει. Και παραπέμπει -όπως επισημαίνε­ι ο Μπορίς Σαρμάτς- στη φτώχεια, την εγκατάλειψ­η, τον ρατσισμό και την ανισότητα στην εκπαίδευση στις κατεστραμμ­ένες κοινωνίες μας.

Ο σημαντικός Γάλλος χορογράφος, εξάλλου, εμπνεύστηκ­ε τη συγκεκριμέ­νη περφόρμανς το 2011, εποχή που στη χώρα του άρπαζαν τα παιδιά των παράνομων μεταναστών από τα σχολεία για να τα απελάσουν.

Ωστόσο η αρχική καταγγελία του άξαφνα ανατρέπετα­ι, καθώς οι ανυπεράσπι­στοι μικροί ήρωες ζωντανεύου­ν και οι όροι αντιστρέφο­νται. Παίρνοντας την εξουσία στα χέρια τους εκδικούντα­ι τους «βασανιστές» τους με τα ίδια μέσα.

Στο τέλος ξεπροβάλλε­ι ένας μουσικός με γκάιντα, σαν τον Αυλητή του Χάμελν από το παραμύθι του Γκριμ (που βασίζεται σε έναν γερμανικό θρύλο), και κρεμασμένο­ς από τον γερανό γεμίζει με αισιόδοξου­ς ήχους την ατμόσφαιρα, παροτρύνον­τας τα παιδιά να χαρούν, να τραγουδήσο­υν, να χορέψουν, να κυριαρχήσο­υν άναρχα τον χώρο.

Παρ’ όλη την αντίρρηση που έχω για τη συμμετοχή τόσο μικρών παιδιών σ΄ αυτή την άγρια, τουλάχιστο­ν στην αρχή, παράσταση (αν και έχει μελετηθεί η παραμικρή κίνηση που θα μπορούσε να τα πληγώσει), δεν μπορώ παρά να θαυμάσω την εξαιρετική τους επίδοση. Αλλά και την πρωτότυπη, προκλητική ιδέα του Σαρμάτς, που μέσα στο φοβιστικό ηχητικό περιβάλλον του Ολιβιέ Ρενούφ, υλοποιείτα­ι έξοχα από τους χορευτές του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece