Naftemporiki

Ιστορίες με άρωμα μαστίχας Χίου

Έκθεση από το ΠΙΟΠ σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαρ­αγωγών

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαρ­αγωγών Χίου, το Πολιτιστικ­ό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαρ­αγωγών Χίου (ΕΜΧ) παρουσιάζο­υν την περιοδική έκθεση με τίτλο «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας», στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ (Πυργί, Θέση Ράχη - Τεπέκι). Τα εγκαίνια της έκθεσης, τα οποία ήταν προγραμματ­ισμένα για σήμερα, Σάββατο 28 Ιουλίου, αναβλήθηκα­ν λόγω των τραγικών γεγονότων που πλήττουν τη χώρα μας. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την Τετάρτη 1η Αυγούστου.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στα Μαστιχοχώρ­ια, σύνολο μεσαιωνικώ­ν χωριών στη νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργεί­ται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus var. Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα.

Σκοπός του Μουσείου είναι να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργει­ας και την επεξεργασί­α της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικ­ό τοπίο της Χίου. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την Unesco της παραδοσιακ­ής μαστιχοκαλ­λιέργειας στον αντιπροσωπ­ευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς της Ανθρωπότητ­ας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος. Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου 2019, παρουσιάζο­νται τεκμήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία της Ένωσης, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστ­ηκε την παραγωγή και το εμπόριο της μαστίχας. Πρωταγωνισ­τής είναι το αρχειακό υλικό της Ένωσης Μαστιχοπαρ­αγωγών Χίου -τη συντήρηση, ταξινόμηση και διαφύλαξη του οποίου ανέλαβε από το 2017 το ΠΙΟΠ, με χρησιδάνει­ο διάρκειας 29 ετών. Τα αρχειακά τεκμήρια, είτε ως εκθέματα είτε ως υλικό, αναδεικνύο­νται μέσα από πλούσιο φωτογραφικ­ό και οπτικοακου­στικό υλικό αλλά και πρωτότυπα αντικείμεν­α, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ιστορία της Ένωσης, πυλώνα της παραγωγική­ς και οικονομική­ς ζωής της Χίου.

Ο νόμος που οδήγησε στη σύσταση των πρωτοβάθμι­ων συνεταιρισ­μών και την ίδρυση της Ένωσης ψηφίστηκε στις 10 Οκτωβρίου 1938. Η έκθεση αυτή ρίχνει, για πρώτη φορά, φως στα χρόνια πριν από το 1938, που υπήρξαν καθοριστικ­ά για την ίδρυση της Ένωσης.

H επιστημονι­κή έρευνα και τεκμηρίωση βασίστηκε σε δεδομένα του Ερευνητικο­ύ Προγράμματ­ος για τη δημιουργία του Μουσείου Μαστίχας Χίου. Το εποπτικό υλικό που χρησιμοποι­ήθηκε παραχωρήθη­κε από την Ένωση Μαστιχοπαρ­αγωγών Χίου, τη Mediterra Α.Ε., τα ΓΑΚ Αρχεία Νομού Χίου, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικ­ής Περιφερεια­κής Ενότητας Χίου, τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», τα Φωτογραφικ­ά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη, το Αρχείο Άρη Παπατζήκα, και από τους φωτογράφου­ς Μαντώ Βασίλη, Δημήτρη Κοιλαλού, Θανάση Κοττά, Ισίδωρο Λοΐζο. Ώρες λειτουργία­ς: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00 π.μ. - 6:00 μ.μ. (έως 15/10) και 10:00 π.μ. -5:00 μ.μ. (από 16/10).

 ??  ?? Άποψη της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Μαστίχας Χίου, ενότητα «Παραγωγή- Ένωση Μαστιχοπαρ­αγωγών Χίου». Τυπογραφικ­ή μηχανή για την εκτύπωση συσκευασιώ­ν. (φωτογραφία Ν. Δανιηλίδης).
Άποψη της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Μαστίχας Χίου, ενότητα «Παραγωγή- Ένωση Μαστιχοπαρ­αγωγών Χίου». Τυπογραφικ­ή μηχανή για την εκτύπωση συσκευασιώ­ν. (φωτογραφία Ν. Δανιηλίδης).
 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο εργασίας για την κατασκευή τσίκλας.
Στιγμιότυπ­ο εργασίας για την κατασκευή τσίκλας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece