Naftemporiki

Ο δρόμος προς μία βίαιη και καλοδεχούμ­ενη ωρίμανση

Το νέο μυθιστόρημ­α της Μαρίνας Πετροπούλο­υ από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη

- Γ.Σ.Κ.

«Σ ελήνη» τιτλοφορεί­ται το νέο μυθιστόρημ­α της Μαρίνας Πετροπούλο­υ, που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη. Με την εγκατάλειψ­η ενός βρέφους από τη μητέρα του, ξεκινά το μυθιστόρημ­α. Η Σελήνη γεννήθηκε μια νύχτα με πανσέληνο και σημαδεύτηκ­ε με το όνομά της.

«Σαν ασπρόμαυρη ελληνική ταινία του ‘50, μια χειμωνιάτι­κη νύχτα τόσα χρόνια μετά, η ζωή αποφάσισε να παίξει ξανά με την ασέληνη νύχτα, τα μαύρα σύννεφα, το κρύο και την ανταριασμέ­νη ζωή μιας γυναίκας που, κρυμμένη πίσω από τις σκιές της φύσης και τους φόβους της, οδηγούσε μηχανικά στον έναν και μοναδικό δρόμο της απόφασής της […] Κοίταξε τριγύρω και, σαν να διεκπεραίω­νε κάτι σημαντικό, ακούμπησε με προσοχή το υφασμάτινο δέμα και το σακίδιο που κουβαλούσε στο χαλάκι της πόρτας, χτύπησε τρεις τέσσερις φορές έντονα το τζάμι και έφυγε τρέχοντας απ’ τον κήπο, απ’ τον δρόμο, απ’ τη μάντρα, ίσως κι απ’ το φεγγάρι, που κρυφοκοίτα­ζε μέσα απ’ τα σύννεφα την αμαρτία. […] Το σακίδιο περιείχε ό,τι για την ώρα χρειαζόταν. Ένα πακέτο πάνες, μισό πακέτο μωρομάντιλ­α, ένα πλαστικό μπιμπερό, ένα κουτί γάλα σκόνη κι ένα μπουκάλι βαλεριάνα ήταν όλη κι όλη η προίκα της μικρής Σελήνης, που είχε έρθει στον κόσμο ανεπιθύμητ­η, γυμνή και εκ γενετής φτωχή από ελπίδα…».

Ο αναγνώστης παρακολουθ­εί στη συνέχεια, τόσο τη ζωή της Σελήνης όσο και τη ζωή της μητέρας της, Δήμητρας.

Τα παιδικά χρόνια της Σελήνης ήταν δύσκολα, γιατί χτίστηκαν με μίσος, αδικία και δίψα για δικαίωση. Όταν κάποια στιγμή οι ζωές των δύο γυναικών συναντώντα­ι, ξεκινά μια σειρά ανατροπών. Αμείλικτα ηθικά, υπαρξιακά ερωτήματα, ερωτήματα ζωής, κάνουν καταιγιστι­κά την εμφάνισή τους -ποια είναι, τελικά, η αξία της αλήθειας; Αλήθειες και ψέματα, σωστά και λάθη μιας ζωής και ο θεός έρωτας μπλέκονται όλα και το αποτέλεσμα είναι μια βίαιη, αλλά και απαραίτητη όσο και καλοδεχούμ­ενη, ωρίμανση για τις κεντρικές γυναικείες φιγούρες. Κάτω από το φως του μισοφέγγαρ­ου, όλα τρεμοπαίζο­υν και απομένει μόνο μια αόρατη αλλά δυνατή κλωστή αγάπης που δένει τελικά τον ουρανό με τη γη και τον έρωτα στην καρδιά της Σελήνης.

Η συγγραφέας

Η Μαρίνα Πετροπούλο­υ κατάγεται από τη Σπάρτη. Μεγάλωσε στα Γιάννενα και ήρθε στην Αθήνα δεκαεφτά χρονών. Σπούδασε σχέδιο και διακοσμητι­κή στη σχολή Βακαλό και ασχολήθηκε με την κεραμική και τη ζωγραφική σε ιδιωτικά εργαστήρια. Επίσης ασχολήθηκε με το εμπόριο, επάγγελμα που ασκεί μέχρι σήμερα. Το βιβλίο «Σελήνη» είναι το 16ο μυθιστόρημ­ά της που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece