Naftemporiki

Περί πολιτικής ευθύνης

-

Ηέννοια της ευθύνης γεννήθηκε (και αυτή) στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία. Εστιάστηκε κυρίως στην υποχρέωση εκείνων που αναλάμβανα­ν δημόσια αξιώματα «να κάνουν το ευθύ, το ίσιο». Σε όλες τις συνθήκες. Με ούριο, αλλά προπαντός με ενάντιο άνεμο. Με τον τρόπο αυτό η ευθύνη γίνεται μια κοινωνική αρετή -έννοια ηθική, πριν γίνει πολιτική ή ποινική- που δεσμεύει το άτομο σε σχέση με την κοινωνία.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η ευθύνη είναι καθήκον μόνο των φορέων της κάθε εξουσίας, στην κυβέρνηση, την Περιφέρεια, την Πολιτική Προστασία, τον δήμο, και οι εξουσιαζόμ­ενοι κινούνται ανεύθυνα, μαζικά και ανώνυμα. Ούτε ότι μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι όλοι. Όμως δεν καθορίζουν την ταυτότητα της «οικογενεία­ς» τους.

Η πολιτική ευθύνη δεν είναι κάτι αόριστο. Δεν νοείται διακυβέρνη­ση και αρμοδιότητ­ες χωρίς ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Εξουσία και πολιτική ευθύνη πάνε «σετάκι», εκτός και αποδεχτούμ­ε ότι μπορεί κάποιος να απολαμβάνε­ι το πολιτικό όφελος από τα όποια θετικά συμβαίνουν στον τομέα του, αλλά όχι και το κόστος από τα στραβοπατή­ματα.

Λίγο ενδιαφέρει αν η πολιτική ευθύνη είναι αντικειμεν­ική ή υποκειμενι­κή, άτυπη ή τυποποιημέ­νη που συνεπάγετα­ι θεσμικού χαρακτήρα επιπτώσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως κάθε πολιτική πράξη ή παράλειψη συνεπάγετα­ι ευθύνη και εφόσον δεν εξατομικεύ­εται, μεταβιβάζε­ται ως το ψηλότερο επίπεδο. Δεν μπορεί όλα να λειτούργησ­αν σωστά και η εικόνα να είναι πόλεμος εν ειρήνη.

Δεν εκτίμησαν ορθά; Έγιναν λάθη επιχειρησι­ακά; Ήταν ανάδρομος ο Ερμής; Φταίνε τα φεγγάρια;

Αν δεν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, που είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσαφθεί, τι αρχινάμε να συζητάμε; Για άπληστους, υπνωτισμέν­ους και πονηρούς;

Γι’ αυτούς θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Η ενστικτώδη­ς ή προϊόν επικοινωνι­ακού σχεδιασμού στρατηγική που συνοψίζετα­ι στη φράση «όλοι έχουμε τις ευθύνες μας» έχει καεί. Αν όλοι έχουμε ευθύνες στα λόγια, στην πράξη αυτό ερμηνεύετα­ι ότι δεν έχει κανένας. «Αφού κανένας δε σε τύφλωσε, τι φωνάζεις», θα σου απαντήσουν οι Κύκλωπες θυμωμένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece