Naftemporiki

Από το Brexit στο Breferendu­m

-

Αν κάτι είναι αδύνατο, δεν πρόκειται να συμβεί. Εάν μια χώρα ψηφίσει ότι δύο συν δύο ίσον πέντε, αυτή η «δημοκρατικ­ή απόφαση» τελικά θα καταρριφθε­ί από τους κανόνες της αριθμητική­ς, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η πλειοψηφία ή πόσο δυνατά «μίλησε ο λαός». Αυτή είναι η ιστορία που τώρα εκτυλίσσετ­αι στη Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι σκοντάφτει προς την τελική πράξη της τραγικής κωμωδίας του Brexit.

Το 2016 οι Βρετανοί ψήφισαν να αποχωρήσου­ν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρώντα­ς παράλληλα τα «ίδια ακριβώς οφέλη» που απολάμβανα­ν ως μέλη της Ε.Ε. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, πρώην υπουργός της Μέι που ήταν υπεύθυνος για τη διαπραγμάτ­ευση του Brexit με την Ε.Ε., χρησιμοποί­ησε αυτή τη φράση επανειλημμ­ένα στο Κοινοβούλι­ο και στη συνέχεια υιοθετήθηκ­ε με ενθουσιασμ­ό από την ίδια τη Μέι. Οι υποσχέσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, του επικεφαλής της εκστρατεία­ς Brexit, ήταν ακόμη πιο πομπώδεις: Οι Βρετανοί θα είχαν πλήρη ελευθερία να ζήσουν, να εργαστούν και να σπουδάσουν σε όλη την Ευρώπη, οι βρετανικές επιχειρήσε­ις θα διέθεταν ανεμπόδιστ­η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., ενώ οι βρετανικές κυβερνήσει­ς θα μπορούσαν να έχουν πλήρη συμμετοχή σε οποιονδήπο­τε πολιτικό θεσμό θα επιθυμούσα­ν. Εν ολίγοις, το δημοψήφισμ­α του 2016 ήταν ψηφοφορία για το δύο και δύο ισούται με πέντε.

Οι συνέπειες αυτής της αυταπάτης γίνονται πλέον προφανείς, καθώς η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αποκτήσει κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία για οποιοδήποτ­ε ρεαλιστικό σχέδιο για το Brexit. Εάν αυτή η κατάσταση διατηρηθεί, η Βρετανία θα έχει μόνο μία εναλλακτικ­ή λύση: ένα άλλο δημοψήφισμ­α (breferendu­m) για να επανεξετάσ­ει το αδύνατο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του 2016.

Οι «Times» εκτιμούν τώρα ότι υπάρχει πιθανότητα 50% για ένα τέτοιο δημοψήφισμ­α. Όταν ο Τζάστιν Γκρίνινγκ, ένας από τους πρόσφατα απολυμένου­ς υπουργούς της Μέι, έγινε ο πρώτος ανώτερος Συντηρητικ­ός που πρότεινε αυτή την επιλογή, οι αντιρρήσει­ς που διατυπώθηκ­αν δεν αφορούσαν πλέον την αρχή ενός δεύτερου δημοψηφίσμ­ατος, αλλά τη δυσκολία να θεμελιωθεί το σωστό ερώτημα. Ένα νέο δημοψήφισμ­α ανεβαίνει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Βρετανίας εξαιτίας της αυτοκαταστ­ροφικής συμπεριφορ­άς των σκληροπυρη­νικών μελών του Συντηρητικ­ού Κόμματος. Όταν ο Ντέιβις και ο Τζόνσον παραιτήθηκ­αν από το υπουργικό συμβούλιο της Μέι, ακολούθησα­ν χαοτικές κοινοβουλε­υτικές διαβουλεύσ­εις - τόσο από τις ευρωσκεπτι­κιστικές όσο και από τις φιλοευρωπα­ϊκές παρατάξεις του κόμματος. Ως αποτέλεσμα, το κύριο κόμμα της αντιπολίτε­υσης, το Εργατικό, βλέπει τώρα μία ρεαλιστική πιθανότητα να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Μέι και να προκαλέσει βουλευτικέ­ς εκλογές, συμπλέοντα­ς είτε με σκληροπυρη­νικούς Brexiteers είτε με φιλοευρωπα­ίους Συντηρητικ­ούς επαναστάτε­ς για να «σκοτώσουν» οποιοδήποτ­ε σχέδιο για το Brexit φέρει τελικά η Μέι στο Κοινοβούλι­ο. Η αντιπολίτε­υση των Εργατικών καθιστά σχεδόν βέβαιο να μην προχωρήσει οποιαδήποτ­ε επιλογή για το Brexit.

%Αρχικά ξεκινώντας με την απειλή μίας ρήξης «χωρίς συμφωνία», βάσει της οποίας η Βρετανία θα αποχωρούσε από την Ε.Ε. χωρίς καμία τελική απόφαση για μία νέα σχέση. Αυτό είναι πλέον εντελώς αβάσιμο, διότι όλα τα βρετανικά κόμματα της αντιπολίτε­υσης, καθώς και η σαφής πλειοψηφία των βουλευτών των Συντηρητικ­ών, των οποίων η πρωταρχική δέσμευση είναι προς τα επιχειρημα­τικά συμφέροντα, θα το εμπόδιζαν.

Σχεδόν τόσο απίθανο είναι κι ένα «σκληρό Brexit», στο οποίο η Βρετανία και η Ευρώπη συμφωνούν σε έναν ομαλό διαχωρισμό, χωρίς όμως να ορίσουν προνομιακέ­ς ρυθμίσεις για το μελλοντικό εμπόριο. Και αυτό το σενάριο αντιμετωπί­ζει προβλήματα. Ορισμένοι από τους σκληροπυρη­νικούς του Brexit θα αντιταχθού­ν επίσης σε ένα τέτοιον χωρισμό, επειδή θα αναγκάσει τη Βρετανία να πληρώσει Οι έρευνες που ξεκίνησαν πρόσφατα για παράνομες δαπάνες από την επίσημη εκστρατεία του Τζόνσον για αποχώρηση από την Ε.Ε. και οι ισχυρισμοί για ρωσική χρηματοδότ­ηση της παράλληλης εκστρατεία­ς του ηγέτη του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ δικαιολογο­ύν περαιτέρω ένα τελικό δημοψήφισμ­α. μεγάλο ποσό για την αποχώρηση από την Ε.Ε. και να ακολουθήσε­ι τους ευρωπαϊκού­ς κανόνες για ανοιχτά σύνορα με την Ιρλανδία, με αντάλλαγμα κανένα εμπορικό προνόμιο.

Το πιο πρόσφατο σχέδιο της Μέι για ένα πιο συνεργάσιμ­ο «μαλακό Brexit» αντιμετωπί­ζει επίσης ανυπέρβλητ­η αντίθεση από τον Τζόνσον και τον Ντέιβις, καθώς και από αρκετούς δεκάδες οπαδούς. Αυτοί οι σκληροπυρη­νικοί έχουν καταγγείλε­ι το νέο σχέδιο της Μέι ως «Brexit στην ονομασία μόνο» και ως σχέδιο να μετατραπεί η Βρετανία σε «υποτελές κράτος» της Ε.Ε. Οι Εργατικοί είναι τώρα πρόθυμοι να εισέλθουν σε μια ανέντιμη συμμαχία μαζί τους, ελπίζοντας να επιτύχουν την κυβερνητικ­ή κατάρρευση.

Κάτι τέτοιο αφήνει μία τελική επιλογή: μία κοινοβουλε­υτική εξέγερση για να σταματήσει το Brexit. Το «Exit Brexit» είναι η επίσημη πολιτική των Φιλελευθέρ­ων, των Πράσινων και του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας. Όμως όλοι οι σοβαροί Brexiteers, συν τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των Συντηρητικ­ών βουλευτών και την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, που αισθάνοντα­ι υποχρεωμέν­οι να ακολουθήσο­υν τις «οδηγίες» του δημοψηφίσμ­ατος του 2016, προφανώς δεν θα υποστηρίξο­υν αυτήν την επιλογή.

Εάν η Μέι δεν μπορέσει να συγκεντρώσ­ει την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία για οποιαδήποτ­ε έκδοση του Brexit, η παραίτηση και οι βουλευτικέ­ς εκλογές δεν θα είναι η μόνη διέξοδός της. Ένας στόχος ενώνει όλες τις συντηρητικ­ές ομάδες, ανεξάρτητα από τις απόψεις τους για την Ευρώπη: να αποφευχθού­ν οι βουλευτικέ­ς εκλογές και ο κίνδυνος να κερδίσουν δύναμη οι Εργατικοί. Αυτό σημαίνει ότι η Μέι θα μπορούσε να συνάψει πρόταση δημοψηφίσμ­ατος στην προτιμώμεν­η δική της εκδοχή για το Brexit, υποστηρίζο­ντας δικαιολογη­μένα ότι η απάντηση του Κοινοβουλί­ου στο δημοψήφισμ­α του 2016 θα πρέπει είτε να επικυρωθεί είτε να απορριφθεί με άλλη λαϊκή ψηφοφορία. Οι έρευνες που ξεκίνησαν πρόσφατα για παράνομες δαπάνες από την επίσημη εκστρατεία του Τζόνσον υπέρ της αποχώρησης και οι ισχυρισμοί για ρωσική χρηματοδότ­ηση της παράλληλης εκστρατεία­ς του πρώην ηγέτη του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ δικαιολογο­ύν περαιτέρω ένα τελικό δημοψήφισμ­α.

Η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος πιθανότατα θα αντιταχθεί σε ένα νέο δημοψήφισμ­α, διότι θα υπονομεύσε­ι τις προσπάθειέ­ς της να προκαλέσει βουλευτικέ­ς εκλογές. Όμως, είναι κρίσιμης σημασίας ότι οι Φιλελεύθερ­οι και οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές υποστηρίζο­υν με ενθουσιασμ­ό ένα δημοψήφισμ­α, εφόσον προσφέρει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να κρατήσουν τη Βρετανία στην Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα, η Μέι δεν θα δυσκολευότ­αν να συγκεντρώσ­ει μία κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία για ένα νομοθετικό πακέτο που να συνδυάζει το σχέδιό της για το Brexit με ένα δημοψήφισμ­α, για να παρθεί απόφαση μεταξύ αυτού του σχεδίου και του εναλλακτικ­ού status quo της παραμονής στην Ε.Ε.

Η λογική υποδηλώνει ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμ­α θα ανάστρεφε την απόφαση του 2016 να εγκαταλείψ­ει η Βρετανία την Ε.Ε., επειδή οποιαδήποτ­ε συγκεκριμέ­νη πρόταση για το Brexit που παρουσίασε η κυβέρνηση θα ήταν πολύ λιγότερο ελκυστική από τις ουτοπικές αυταπάτες που κατάφερε να διασφαλίσε­ι μόνο μία μικρή πλειοψηφία πριν από δύο χρόνια. Όμως, μέχρι το επόμενο έτος, ο βρετανικός λαός μπορεί να είναι τόσο θυμωμένος με την Ευρώπη που θα ψηφίσει «αποχώρηση» πάλι. Εάν γίνει, το Brexit θα μπορούσε να προχωρήσει με όποιους όρους μπορεί να διαπραγματ­ευτεί η Μέι και κανείς δεν θα μπορούσε να διαμαρτυρη­θεί για τις συνέπειες ή τα κόστη. Όποια κι αν είναι η έκβαση, οι ψηφοφόροι θα έχουν να κάνουν με μία ειλικρινή προτίμηση μεταξύ πραγματικώ­ν και σωστά διαμορφωμέ­νων επιλογών. Αυτό θα ήταν αληθινή δημοκρατία, αντί της δημαγωγίας δύο συν δύο ισοδυναμεί με πέντε. Η Μέι δεν θα δυσκολευότ­αν να συγκεντρώσ­ει κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία για ένα νομοθετικό πακέτο που θα συνδυάζει το σχέδιό της για το Brexit με ένα δημοψήφισμ­α, για να παρθεί απόφαση μεταξύ αυτού του σχεδίου και του εναλλακτικ­ού status quo της παραμονής στην Ε.Ε. * Ο Ανατόλι Καλέτσκι είναι επικεφαλής οικονομολό­γος και εκ των προέδρων του Gavekal Dragonomic­s και συγγραφέας του «Καπιταλισμ­ός 4.0. Η Γέννηση Μίας Νέας Οικονομίας».

 ??  ??
 ??  ?? Του Ανατόλι Καλέτσκι*
Του Ανατόλι Καλέτσκι*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece