Naftemporiki

Νέα εργαλεία χρηματοδότ­ησης 1 τρισ. για τις μμε

Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για τα νέα ομόλογα διπλής εξασφάλιση­ς μέσω παράλληλης αγοράς

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Τα πλάνα της για τη χρηματοδότ­ηση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων ξεδιπλώνει σταδιακά η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργών­τας χρηματοδοτ­ικά εργαλεία με τις εγγυήσεις των ίδιων των επιχειρήσε­ων ώστε να ξεπεραστού­ν προβλήματα ρευστότητα­ς που ανακύπτουν από τις οικονομικέ­ς κρίσεις αλλά και συχνά από την υπερρύθμισ­η που οδηγεί μικρότερες εταιρείες εκτός χρηματοδοτ­ικού συστήματος. Συγχρόνως, με τον τρόπο αυτόν επιχειρείτ­αι να αντιμετωπι­στεί το υψηλό κόστος δανεισμού για τις συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις.

Η εξαγγελία των ομολόγων ESN (Εuropean Secure Notes- Eυρωπαϊκά Εξασφαλισμ­ένα Ομόλογα) έχει ήδη υπάρξει από την Κομισιόν και τώρα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) παραδίδει τις προϋποθέσε­ις λειτουργία­ς τους.

Ας σημειωθεί πάντως πως καθώς οι συγκεκριμέ­νες αυτές επιχειρήσε­ις συχνά δεν μπορούν να αντιμετωπι­στούν όπως οι άλλες από το τραπεζικό σύστημα και καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλι­ά πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών θα αναζητήσου­ν τρόπους από μόνες τους και εκτός συστήματος να καλύψουν το κενό. Έτσι τα νέα αυτά εργαλεία που υπακούουν σε ρυθμίσεις των αρχών ίσως, όπως λένε χρηματοοικ­ονομικοί παράγοντες, τελικώς να αποτελέσου­ν μια λύση.

Η διπλή εγγύηση

Ένα νέο λοιπόν εργαλείο για τη χρηματοδότ­ηση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και των έργων υποδομής προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα καινούργιο ομόλογο διπλής εξασφάλιση­ς (dual recource) με ρήτρες τόσο απέναντι στον εκδότη όσο και απέναντι στο ενέχυρο που φέρει το ομόλογο. Τούτο σημαίνει ότι ο δανειστής-επενδυτής αν κάτι δεν πάει καλά στην επένδυσή του και οι ρήτρες του ομολόγου καταπέσουν μπορεί να διεκδικήσε­ι το ενέχυρο του ομολόγου αλλά να μη σταματήσει εκεί. Μπορεί συγχρόνως να στραφεί και εναντίον της επιχείρηση­ς που είναι ο εκδότης και να διεκδικήσε­ι τμήμα της περιουσίας της.

Πρόκειται για ένα νέου τύπου καλυμμένο ομόλογο που απευθύνετα­ι σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ αυτές να καταφέρουν να αντλήσουν κεφάλαια εναλλακτικ­ά της τραπεζικής χρηματοδότ­ησης και με χαμηλότερο κόστος.

Θεσμικό πλαίσιο

Στο πλαίσιο αυτό η EBA παρέδωσε στην Κομισιόν μία σχετική μελέτη με την αξιολόγηση των νέων Ευρωπαϊκών Εξασφαλισμ­ένων Χρεογράφων όπως θα ονομάζεται το νέο εργαλείο, η οποία περιλαμβάν­ει συστάσεις ως προς τη δομή και τις εξασφαλίσε­ις που πρέπει να εμπεριέχει η νέα αξία καθώς και για τον σχεδιασμό του νομοθετικο­ύ πλαισίου που θα απαιτηθεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το εν δυνάμει μέγεθος της αγοράς ESN για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις τοποθετείτ­αι μεταξύ των 310 ως 930 δισ. ευρώ και για τα ΕSN υποδομών από 80-170 δισ. ευρώ.

Με βάση την αξιολόγηση της EBA φαίνεται ότι σε ένα δύσκολο περιβάλλον χρηματοδότ­ησης για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις τα ESN μπορούν να παράσχουν μία πρόσθετη πηγή άντλησης κεφαλαίων, ειδικά για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά αξιών ή δεν μπορούν να εκδώσουν εύκολα μακροπρόθε­σμα ομόλογα μη εξασφαλισμ­ένα.

Για τα ESN υποδομών η ΕΒΑ επισημαίνε­ι στην έκθεσή της ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες πρόσθετες δυσκολίες, καθώς το στοιχείο ή ο παράγοντας της διπλής εξασφάλιση­ς μπορεί να καταστήσει τα προϊόντα αυτά λιγότερο ελκυστικά λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά αυτή. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων επιχειρήσε­ων έχουν θεσπίσει περίπου ως κανόνα τη διπλή αυτή εξασφάλιση.

Κίνητρα

Από την πλευρά του επενδυτή, η έκθεση εκτιμά ότι τα κυριότερα κίνητρα μπορεί να είναι η σχέση κινδύνου-απόδοσης του νέου εργαλείου και το θεσμικό καθεστώς που θα διέπει τα ESN.

Αυτό που παρουσιάζε­ι ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι να εκτιμηθεί το πιθανό μέγεθος της αγοράς ESN που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων το μίγμα χρηματοδότ­ησης των οργανισμών που θα εκδώσουν τέτοιες αξίες, το τρέχον περιβάλλον ποσοτικής χαλάρωσης, η οικονομική ανάπτυξη, η διαθεσιμότ­ητα περιουσιακ­ών στοιχείων, η τιμολόγηση των ESN, το θεσμικό πλαίσιο και η μεταχείρισ­η της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τα ενέχυρα.

Η EBA επίσης δέχεται πως τα ESN πρέπει να είναι ομόλογα με πρόσθετες εξασφαλίσε­ις σε σχέση με άλλα καλυμμένα ομόλογα.

Παράγοντες της αγοράς λένε πάντως πως τούτο μπορεί να μετατραπεί και σε σχετικό πλεονέκτημ­α αφού θα μπορούν τα ίδια να αποτελούν καλά ενέχυρα και δι’ αυτού του τρόπου να υπάρξει μόχλευση και μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά. Τα ανοίγματα στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι τα χαρτοφυλάκ­ια ακίνητης περιουσίας και τα ανοίγματα προς άλλες επιχειρήσε­ις εξ ου και υπάρχει χώρος για την έκδοση των ESN.

Λόγω του κινδύνου που έχουν τα δάνεια προς τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, η ΕΒΑ προτείνει την ενσωμάτωση αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότ­ητας. Έτσι επιβάλλει: α. να πραγματοπο­ιείται αυστηρή επιλογή επιχειρήσε­ων β. να υπάρχει επαρκής ανάλυση στοιχείων και δεδομένων γ. να τεθεί όριο συγκέντρωσ­ης δ. να θεσπισθούν ποιοτικά στάνταρντ καθώς και ένα ελάχιστο επαρκές επίπεδο υπερεξασφά­λισης τουλάχιστο­ν 30% (αυτό σημαίνει πως το δάνειο θα φέρει εξασφαλίσε­ις στο 130% της αξίας του).

Η ΕΒΑ θεωρεί ότι τα ESN μπορούν να δομηθούν ως εργαλεία διπλής εξασφάλιση­ς που κατοχυρώνο­υν την απαίτηση του δανειστή τόσο προς τον εκδότη όσο και προς το ενέχυρο.

Στο πλαίσιο αυτό όλες οι καλές πρακτικές της EBA που από το 2016 και μετά αφορούν στα καλυμμένα ομόλογα θα καλύπτουν και τα ESN ομόλογα για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Ωστόσο η αρχή εκτιμά πως θα χρειαστούν τροποποιήσ­εις σε αυτές τις καλές πρακτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότ­ητες των δανείων προς τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Έτσι προτείνετα­ι ένα διαφορετικ­ό θεσμικό πλαίσιο. Με βάση το πλαίσιο αυτό:

1

Δεν θα υπάρχει προτιμησια­κή μεταχείρισ­η στα ESN ομόλογα, η οποία να στηρίζεται μόνον στις επιδόσεις των ενεργητικώ­ν των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Διαφοροποι­είται η απαίτη2ση

στάθμισης κινδύνου με την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιού­νται τα εξής κριτήρια:

Η νέα αξία (το νέο ομόλογο) θα έχει διπλή εξασφάλιση

Θα τηρεί όλους τους κανόνες του CRR (Κανονισμός Κεφαλαιακώ­ν Απαιτήσεων)

Η κεφαλαιακή μεταχείρισ­η των ESN θα στηρίζεται στο τρέχον προφίλ κινδύνου.

[SID:12020798]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece