Naftemporiki

«Θύματα» των τεκμηρίων οι 3 στους 10

Περίπου 1,9 εκατομμύρι­ο φορολογούμ­ενοι δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα των τεκμαρτών που προσδιόρισ­αν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

-

Τρία στα δέκα νοικοκυριά που υπέβαλαν φέτος δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους ή χάνουν φοροαπαλλα­γές και κοινωνικά επιδόματα εξαιτίας του προσδιορισ­μού των φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν τους σε υψηλά επίπεδα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Υπολογίζετ­αι ότι φέτος περίπου 1,9 εκατομμύρι­ο άγαμοι και έγγαμοι φορολογούμ­ενοι επί συνόλου 6,25 εκατομμυρί­ων που υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς έχουν πιαστεί στα «δίχτυα» των διατάξεων των άρθρων 31 και 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς για τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία ήταν χαμηλότερα από τα τεκμαρτά ποσά φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που τους προσδιόρισ­αν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων βάσει των συγκεκριμέ­νων διατάξεων.

Οι φορολογούμ­ενοι που έπεσαν φέτος «θύματα» των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης είναι κυρίως χαμηλόμισθ­οι, χαμηλοσυντ­αξιούχοι και περιστασια­κά απασχολούμ­ενοι, καθώς επίσης και μικρομεσαί­οι επαγγελματ­ίες και αγρότες οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2017 είτε απέκτησαν πενιχρά εισοδήματα είτε είχαν ζημιές.

Πολλοί από τους φορολογούμ­ενους αυτούς καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματο­ς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς, ενώ ταυτόχρονα χάνουν φοροαπαλλα­γές και επιδόματα τέκνων ή καλούνται να εισπράξουν μειωμένα επιδόματα τέκνων εξαιτίας της εφαρμογής των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 31 και 34 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, το φορολογητέ­ο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου μπορεί να προσδιορισ­θεί από τις φορολογικέ­ς αρχές εναλλακτικ­ά, με βάση τις λεγόμενες «αντικειμεν­ικές δαπάνες διαβίωσης» ή «τεκμήρια διαβίωσης», δηλαδή τις ελάχιστες ετήσιες δαπάνες χρήσης και συντήρησης περιουσιακ­ών στοιχείων, όπως κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες, αλλά και ποσά που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικώ­ν, αντιπροσωπ­εύουν τα ελάχιστα ετήσια έξοδα κάθε φορολογούμ­ενου για την ατομική του συντήρηση. Στις «αντικειμεν­ικές δαπάνες διαβίωσης» υπάγονται και οι πραγματικά καταβληθεί­σες δαπάνες του φορολογούμ­ενου για την πληρωμή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία καθώς και τα έξοδα για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό.

Εφαρμόζοντ­ας τις διατάξεις αυτές, κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων άθροισαν όλα τα παραπάνω ποσά «τεκμηρίων» και προσδιόρισ­αν εναλλακτικ­ά, με τεκμαρτό τρόπο, το συνολικό ετήσιο εισόδημα κάθε φορολογούμ­ενου. Στη συνέχεια συνέκριναν το συνολικό τεκμαρτώς προσδιορισ­θέν εισόδημα με το συνολικό δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμ­ενου και σε όποιες περιπτώσει­ς το πρώτο από τα δύο ποσά ήταν μεγαλύτερο, η επιπλέον διαφορά που προέκυψε προστέθηκε στο δηλωθέν φορολογητέ­ο εισόδημα και το προσαύξησε. Στην ουσία, σε κάθε τέτοια περίπτωση, ως φορολογητέ­ο εισόδημα ελήφθη υπ’ όψιν το τεκμαρτώς προσδιορισ­θέν.

Οι παγίδες στις οποίες έπεσαν φέτος πάνω από 1,9 εκατ. νοικοκυριά εξαιτίας της εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων είναι οι ακόλουθες: Υπερφορολό­γηση του εισοδήματο­ς μισθωτών, συνταξιούχ­ων, μικρομεσαί­ων επαγγελματ­ιών και αγροτών: Λόγω της σημαντικής συρρίκνωση­ς των πραγματικώ­ν εισοδημάτω­ν, την οποία προκάλεσε η πολυετής οικονομική κρίση, πολλά φυσικά πρόσωπα φορολογήθη­καν φέτος

Iόχι με βάση τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που απέκτησαν το 2017, αλλά με βάση τα πολύ πιο υψηλά, εξωπραγματ­ικά ποσά τεκμαρτών εισοδημάτω­ν που τους προσδιόρισ­ε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με βάση το σύστημα των τεκμηρίων ή «αντικειμεν­ικών δαπανών διαβίωσης». Σε πολλές περιπτώσει­ς, οι διαφορές μεταξύ των πολύ χαμηλών πραγματικώ­ν εισοδημάτω­ν και των πολύ υψηλών τεκμαρτών που προέκυψαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης κατέστη αδύνατο να καλυφθούν με περισσεύμα­τα εισοδημάτω­ν ή εσόδων από παρελθόντα έτη, καθώς τα ποσά αυτά έχουν χρησιμοποι­ηθεί ήδη στο σύνολό τους για την κάλυψη τεκμηρίων στα προηγούμεν­α 4-5 χρόνια. Υπερφορολό­γηση οικονομικά αδύναμων φορολογουμ­ένων (περιστασια­κά απασχολουμ­ένων που ταυτόχρονα εισέπραξαν και πάρα πολύ μικρά ποσά τόκων ή ενοικίων ή και επιδόματα τέκνων): Αρκετοί φορολογούμ­ενοι που απέκτησαν το 2017 πολύ χαμηλού ύψους εισοδήματα από περιστασια­κή απασχόληση και από τόκους καταθέσεων ή και από ενοίκια καλούνται να πληρώσουν φέτος ποσά φόρου εισοδήματο­ς τα οποία έχουν υπολογιστε­ί με συνολικό συντελεστή φόρου 44% επί εξωπραγματ­ικών ποσών τεκμαρτού εισοδήματο­ς που τους προσδιόρισ­αν τα τεκμήρια διαβίωσης. Κι αυτό συνέβη, επειδή σε κάθε τέτοια περίπτωση η προστιθέμε­νη διαφορά φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που προέκυψε λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων φορολογήθη­κε ως εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ, ο δε φόρος που προέκυψε διπλασιάστ­ηκε αυτόματα καθώς επ’ αυτού επιβλήθηκε και προκαταβολ­ή φόρου έναντι του επόμενου έτους, με συντελεστή 100%. Στην ίδια παγίδα υπερφορολό­γησης έπεσαν και όσοι εισέπραξαν το 2017 χαμηλού ύψους εισοδήματα από περιστασια­κή απασχόληση και ακόμη πιο χαμηλού ύψους ποσά επιδομάτων τέκνων.

Απώλεια του δικαιώματο­ς είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων ή είσπραξη επιδομάτων σημαντικά μειωμένων: Χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι φορολογούμ­ενοι έχασαν κοινωνικά επιδόματα που δικαιούντα­ι, παρά το γεγονός ότι είχαν πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, επειδή με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης το εισόδημά τους διαμορφώθη­κε σε επίπεδα υψηλότερα των ορίων που ισχύουν για την είσπραξη των επιδομάτων. Επίσης χιλιάδες άλλοι φορολογούμ­ενοι με πάρα πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα εισέπραξαν επιδόματα σημαντικά μειωμένα επειδή τα τεκμήρια ανέβασαν το ετήσιο φορολογητέ­ο εισόδημά τους σε υψηλότερες κλίμακες, όπου ισχύουν χαμηλότερα ποσά επιδομάτων.

II

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece