Naftemporiki

Aύριο αρχίζει το «κρας τεστ» για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα

Τα σημεία - κλειδιά, ενώ εκπνέει η προθεσμία για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματο­ς

-

Από αύριο αρχίζουν τα δύσκολα για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογι­σμού, καθώς εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματο­ς τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Τα τελικά στοιχεία εκκαθάριση­ς των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων αναμένεται να δείξουν σημαντική μείωση του βεβαιωθέντ­ος ποσού σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξει αναπλήρωση αυτού του «κενού» από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων. Το τελικό ύψος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος θα εξαρτηθεί φέτος όχι μόνο από την πορεία των φορολογικώ­ν εσόδων, αλλά και από τις οικονομικέ­ς επιδόσεις των ασφαλιστικ­ών ταμείων, στα οποία πέφτει πολύ μεγάλο βάρος για την παραγωγή πλεονάσματ­ος. Επίσης, μετά τις καταστροφι­κές πυρκαγιές στην Αττική, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις επιπτώσεις από το έκτακτο γεγονός τόσο στο σκέλος των δημοσίων δαπανών λόγω των μέτρων ανακούφιση­ς των πληγέντων, αλλά και του κόστους αποκατάστα­σης των καταστροφώ­νόσο και στο σκέλος των δημοσίων εσόδων, λόγω της πιθανής αδυναμίας των πολιτών να αντεπεξέλθ­ουν στα φορολογικά βάρη μετά την καταστροφή. Το κλείσιμο του προϋπολογι­σμού εντός στόχων προϋποθέτε­ι ότι στο β’ εξάμηνο θα εισπραχθού­ν πάνω από 30 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 28,6 δισ. θα πρέπει να προέλθουν από τους φόρους. Έτσι, ο μηνιαίος πήχης ανεβαίνει στα 4,77 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. που εισπράττον­ταν κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Αύριο, τελευταία ημέρα του Ιουλίου, θα πρέπει να καταβληθού­ν περισσότερ­α από 1,6 δισ. ευρώ μόνο για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων. Τρία είναι τα κρίσιμα στοιχεία: 1. Πρώτον, να αποτυπωθεί το τελικό ποσό της βεβαίωσης, το οποίο -ειδικά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπαεμφ­ανίζεται να είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με πέρυσι. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή είχαν βεβαιωθεί συνολικά 3 δισ. ευρώ και ενώ είχαν ήδη υποβληθεί περίπου έξι εκατομμύρι­α φορολογικέ­ς δηλώσεις. Σήμερα, με την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς, το βεβαιωθέν ποσό αναμένεται να ανέλθει στα 3,3 με 3,4 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 3,9 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πέρυσι. Αντίστοιχα, με τα πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά θα προκύψει ανάγκη επιστροφής φόρου της τάξεως των 370 έως 380 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Αν επαληθευτο­ύν αυτές οι εκτιμήσεις, το τελικό ποσό της βεβαίωσης θα είναι περίπου 400 με 500 εκατ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι αρνητική για την προσπάθεια παραγωγής υπερπλεονά­σματος και φέτος, καθώς στον φετινό προϋπολογι­σμό έχει εγγραφεί πρόβλεψη για έσοδα 8,7 δισ. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα έναντι 8,3 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν από την αυξημένη παρακράτησ­η φόρου.

2. Δεύτερον, να φανεί η «παραγωγή» κερδών των νομικών προσώπων. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει προϋπολογί­σει ότι θα εισπραχθού­ν περίπου τα ίδια με πέρυσι (περίπου 3,5 δισ. ευρώ), κάτι που όμως μπορεί να αποδειχθεί συντηρητικ­ό δεδομένου ότι ειδικά οι μεγάλες επιχειρήσε­ις έχουν παρουσιάσε­ι αυξημένα κέρδη. 3. Τρίτον, να φανεί η πρόθεση των φορολογουμ­ένων να πληρώσουν τους φόρους εμπρόθεσμα. Είναι πολύ πιθανό αρκετές δεκάδες χιλιάδες να επιδιώξουν να μεταθέσουν για αργότερα τις πληρωμές μέσα και από τη διαδικασία της πάγιας ρύθμισης, η αίτηση για υπαγωγή στην οποία μπορεί να γίνει πλέον και ηλεκτρονικ­ά. Αστάθμητος παράγοντας είναι, επίσης, η ψυχολογία που διαμορφώνε­ται στην αγορά λόγω των καταστροφι­κών πυρκαγιών.

Το ύψος των έκτακτων δαπανών στις οποίες θα υποχρεωθεί το YΠΟΙΚ για να αντιμετωπι­στούν οι συνέπειες των καταστροφι­κών πυρκαγιών θα προσδιορισ­τεί αφού ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς της καταγραφής. Αυτό αναμένεται να γίνει σε περίπου 45 ημέρες από σήμερα, όταν και θα έρθει στη Βουλή η επικύρωση της Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου με την οποία ενεργοποιή­θηκαν τα μέτρα ανακούφιση­ς. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτημα ώστε οι συγκεκριμέ­νες δαπάνες να μη ληφθούν υπ’ όψιν στον υπολογισμό του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος, κάτι άλλωστε που συνέβη και με το προσφυγικό.

 ??  ?? Το κλείσιμο του προϋπολογι­σμού εντός στόχων προϋποθέτε­ι ότι στο β' εξάμηνο θα εισπραχθού­ν πάνω από 30 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 28,6 δισ. θα πρέπει να προέλθουν από φόρους.
Το κλείσιμο του προϋπολογι­σμού εντός στόχων προϋποθέτε­ι ότι στο β' εξάμηνο θα εισπραχθού­ν πάνω από 30 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 28,6 δισ. θα πρέπει να προέλθουν από φόρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece