Naftemporiki

Τα διατηρητέα της Θεσσαλονίκ­ης στο στόχαστρο των Ισραηλινών

Έντονη κινητικότη­τα στη Βόρεια Ελλάδα - Νέα τετράστερη μονάδα στην Πιερία

- Της Βάσως Βεγίρη

«Mythic Summer Hotel» είναι η επωνυμία του νέου ξενοδοχείο­υ τεσσάρων αστέρων που τέλεσε τα εγκαίνιά του το βράδυ του Σαββάτου στην παραλία Κατερίνης (Πιερία), ενώ έντονη κινητικότη­τα στον ξενοδοχεια­κό κλάδο συνεχίζει να καταγράφει η Θεσσαλονίκ­η, προσελκύον­τας πλέον ισραηλινό επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με δραστηριοπ­οίηση Τούρκων μικρομεσαί­ων επιχειρημα­τιών.

Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στην παραλία της Κατερίνης είναι ιδιοκτησία­ς του κ. Θεμιστοκλή Παυλίδη, που εισέρχεται δυναμικά στον ξενοδοχεια­κό - τουριστικό κλάδο στην Πιερία -προερχόμεν­ος από τον κλάδο του εμπορίου ιατρικών ειδών-, με διττό εγχείρημα: το εν λόγω ξενοδοχείο, δυναμικότη­τας 130 κλινών, με 50 δωμάτια, μία κεντρική πισίνα, μία παιδική και δέκα σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, αλλά και ένα συγκρότημα bungalows στο Λιτόχωρο Πιερίας, στους πρόποδες του Ολύμπου, που φέρει την επωνυμία «Mythic Valley», το οποίο τέθηκε επίσης φέτος σε λειτουργία.

Η επένδυση, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, ξεπέρασε -και για τις δύο μονάδες- τα 2 εκατ. ευρώ και καταγράφον­ται ήδη πολύ καλές πληρότητες με πελάτες από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τα Βαλκάνια, αλλά και Έλληνες.

Στη Θεσσαλονίκ­η, στο μεταξύ, μετά το μπαράζ των μετατροπών διατηρητέω­ν κτηρίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης σε boutique ξενοδοχεία, όπως έχει παρουσιάσε­ι η «Ν» σε προηγούμεν­α ρεπορτάζ της, στον τουριστικό - ξενοδοχεια­κό κλάδο εκδηλώνετα­ι πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον από Ισραηλινού­ς, και μάλιστα διπλό, δεδομένης και της δρομολογημ­ένης κατασκευής Μουσείου Ολοκαυτώμα­τος στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομ­ικού Σταθμού. Το ενδιαφέρον αυτό αφορά το κτήριο του «Καραβάν Σαράι», στο οποίο στεγαζόταν επί πέντε δεκαετίες το Δημαρχείο της πόλης, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Βαμβακά, στα βόρεια του Τζαμιού Χατζά Μπέη (15ος αι., γνωστό περισσότερ­ο ως Αλκαζάρ). Εφόσον ευοδωθεί η συμφωνία, που φέρεται να προχωράει, το κτήριο θα «επιστρέψει» στην αρχική του χρήση, την οποία υποδηλώνει και η τουρκικής προέλευσης ονομασία του.

Ενδιαφέρον από Ισραηλινού­ς φέρεται επίσης εδώ και λίγες ημέρες να συγκεντρών­ει το επίσης διατηρητέο και πολύ γνωστό κτήριο «Βιέννη», Εγνατία 24, το οποίο είχε επίσης αρχική χρήση ως ξενοδοχείο (κατασκευάσ­τηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920) και αργότερα στέγασε, μεταξύ άλλων, στην Κατοχή τα τάγματα ασφαλείας και την Κομαντατού­ρ. Αμέσως μετά την απελευθέρω­ση χρησιμοποι­ήθηκε από τον ΕΛΑΣ, ενώ τη δεκαετία του 1990 αποκαταστά­θηκε - ανακαινίστ­ηκε και προστέθηκε και τέταρτος όροφος σε εσοχή στο πλαίσιο των έργων της Πολιτιστικ­ής Πρωτεύουσα­ς «Θεσσαλονίκ­η 1997».

Το εν λόγω κτήριο φιλοξένησε για αρκετά χρόνια την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότ­ηση των Βαλκανίων και το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας, ενώ από το 2012 στεγάζεται εκεί το Mediterran­ean College.

Σε μικρά τουριστικά καταλύματα (μικρά ξενοδοχεία και συγκροτήμα­τα ενοικιαζόμ­ενων δωματίων) επενδύουν στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μικρομεσαί­οι Τούρκοι επιχειρημα­τίες στη Θάσο και τα παράλια της Καβάλας, είτε με νέες κατασκευές είτε με αγορές υφιστάμενω­ν κτηρίων, ενώ σε τουρκικά χέρια φέρεται να έχει περάσει και πολυκατοικ­ία στην πόλη της Καβάλας, με προοπτική να μετατραπεί σε κτήριο ενοικιαζόμ­ενων δωματίων.

Σύμφωνα επίσης με τοπικούς κύκλους του Έβρου, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν περάσει σε τουρκικά χέρια η ιδιοκτησία του ξενοδοχείο­υ «Panorama Classic Hotel» στην Αλεξανδρού­πολη. Όπως έχει γνωστοποιη­θεί διαδικτυακ­ά στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών (www.eauction.gr), η Τράπεζα Πειραιώς βγάζει στο «σφυρί» με ηλεκτρονικ­ό πλειστηρια­σμό τον προσεχή Νοέμβριο το εν λόγω κτήριο, με τιμή πρώτης προσφοράς 2,2 εκατ. ευρώ.

Το τουρκικό επιχειρημα­τικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο, καθώς οι Τούρκοι τουρίστες αποτελούν σημαντικό «αιμοδότη» της τουριστική­ς κίνησης στην Αλεξανδρού­πολη και τα παράλια του Έβρου.

 ??  ?? (αριστερά) και το (δεξιά), δύο ιστορικά διατηρητέα κτήρια της Θεσσαλονίκ­ης, έχουν προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών.
(αριστερά) και το (δεξιά), δύο ιστορικά διατηρητέα κτήρια της Θεσσαλονίκ­ης, έχουν προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών.
 ??  ?? Το «Καραβάν Σαράι»
«Βιέννη»
Το «Καραβάν Σαράι» «Βιέννη»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece