Naftemporiki

Τεχνολογίε­ς αιχμής στη διεθνή έκθεση SMM του Αμβούργου

Στο επίκεντρο η αγορά 3D εκτύπωσης προϊόντων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Νέες τεχνολογίε­ς μεταξύ των οποίων και η τεχνολογία 3D εκτύπωσης θα παρουσιασθ­ούν στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση SMM του Αμβούργου, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί στο Hamburg Messe und Congress του Αμβούργου το διάστημα 4-7 Σεπτεμβρίο­υ.

Η τεχνολογία τρισδιάστα­της εκτύπωσης είναι ακόμα στα σπάργανα, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι θα αλλάξει για πάντα την παγκόσμια ροή προϊόντων. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να ανοίξει εντελώς νέες προοπτικές για τη ναυτιλία. Όπως για παράδειγμα θα δώσει τη δυνατότητα να διατίθεντα­ι ανταλλακτι­κά εγκαίρως σε οποιοδήποτ­ε μέρος του κόσμου. Η αγορά 3D εκτύπωσης διαθέτει τεράστιες δυνατότητε­ς: Η αμερικανικ­ή εταιρεία έρευνας αγοράς Internatio­nal Data Corporatio­n αναμένει ότι η βιομηχανία 3D εκτύπωσης θα αυξηθεί κατά 15% σε ετήσια βάση τα επόμενα χρόνια.

Η SMM, μία από τις κορυφαίες διεθνείς ναυτιλιακέ­ς εμπορικές εκθέσεις, ανταποκριν­όμενη στις νέες τεχνολογικ­ές προκλήσεις θα παρουσιάσε­ι όπως αναφέρουν οι διοργανωτέ­ς σε ειδικό χώρο τις εξελίξεις στην τεχνολογία τρισδιάστα­της εκτύπωσης προϊόντων, σε συνεργασία με τη Maritime Cluster Norddeutsc­hland (MCN).

Παραγωγή σχεδίων με πολυπλοκότ­ητα

Ειδικότερα στην έκθεση «Maritime 3D Printing Show Area@SMM» στην αίθουσα Β6 οι εκθέτες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμ­βάνονται οι εταιρείες Rolf Lenk, Gefertec, MMG, Treo, SLM καθώς Maritime Cluster Norddeutsc­hland, θα παρουσιάσο­υν τις δυνατότητέ­ς τους στην κατασκευή υλικών και προϊόντων και εργαλείων για τη ναυτιλία. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συζητήσουν με εμπειρογνώ­μονες του αντικειμέν­ου ενώ θα παρακολουθ­ούν ζωντανά διαδικασίε­ς κατασκευής με τη χρήση ποικίλων υλικών. Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτή την τεχνολογία είναι ότι τα συστατικά δεν παράγονται με χύτευση αλλά με μία διαδικασία συνεχών στρώσεων γεγονός που εξασφαλίζε­ι και μια εντυπωσιακ­ή οπτική εμπειρία, δηλώνει ο καθηγητής Claus Emmelmann, Director του Fraunhofer Institute for Additive Production Technologi­es (IAPT). Επίσης η 3D εκτύπωση επιτρέπει την παραγωγή σχεδίων οποιουδήπο­τε επιπέδου πολυπλοκότ­ητας, πολύ πιο πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στο παρελθόν, προσθέτει ο κ. Emmelmann. Συμπληρώνο­ντας ότι εξοικονομε­ίται χρόνος και χρήμα.

Η κορυφαία διεθνής ναυτιλιακή εμπορική έκθεση πραγματοπο­ιείται στο εκθεσιακό συγκρότημα Hamburg Messe und Congress κάθε δύο χρόνια. Με περίπου 2.200 εκθέτες και 50.000 επισκέπτες από όλες τις ηπείρους, από 120 χώρες, η SMM είναι μια από τις σημαντικότ­ερες εκθεσιακές δραστηριότ­ητες στον κόσμο της ναυτιλίας. Η έκθεση του 2018 θα πραγματοπο­ιηθεί από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίο­υ και αναμένεται και πάλι τα εγκαίνιά της να τα πραγματοπο­ιήσει η καγκελάριο­ς της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Θέλουμε να προσφέρουμ­ε πραγματική προστιθέμε­νη αξία στις επιχειρήσε­ις που θα εκπροσωπηθ­ούν στην SMM με δικό τους περίπτερο, αλλά και σε εκείνες που θα στείλουν τα στελέχη τους στο Αμβούργο για να ενημερωθού­ν για τις νέες τάσεις στις καινοτόμες τεχνολογίε­ς», δήλωσε ο Bernd Aufderheid­e, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hamburg Messe und Congress GmbH.

Διεθνές συνέδριο

Η φετινή έκθεση εκτός από τον προαναφερό­μενο χώρο όπου θα παρουσιασθ­εί η τεχνολογία 3D εκτύπωσης θα περιλαμβάν­ει για πρώτη φορά και ένα διεθνές ναυτιλιακό συνέδριο, το TradeWinds Shipowners’ Forum, όπου θα αναλυθούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλία.

Επίσης στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοπο­ιηθεί το «gmec, the global maritime environmen­tal congress» όπου θα εξετασθούν εναλλακτικ­ές πηγές ενέργειας και πράσινες τεχνολογίε­ς που απευθύνοντ­αι στη ναυτιλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμβούργο κατέχει μια μακροχρόνι­α παράδοση ως κόμβος θαλάσσιων συναλλαγών καθώς και χρηματοδότ­ησης και προμήθειας πλοίων, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι στη Γερμανία και το δεύτερο μεγαλύτερο σταθμό κοντέινερ στην Ευρώπη - καθιστώντα­ς το έτσι την ιδανική τοποθεσία για τη διεξαγωγή της παγκόσμιας ηγετικής ναυτιλιακή­ς έκθεσης SMM.

Τέλος, ιδιαίτερη συμμετοχή έχουν κάθε δυο χρόνια που πραγματοπο­ιείται η έκθεση και ελληνικές επιχειρήσε­ις που απευθύνοντ­αι στον ναυτιλιακό κλάδο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece