Naftemporiki

Θετική ρότα για την Dynagas με Yamal LNG project

Βελτιωμένα τα αποτελέσμα­τα χάρη στη μείωση εξόδων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σημαντική μερισματικ­ή απόδοση και ισχυρή ρευστότητα έχει εξασφαλισμ­ένη από τη ναύλωση των πλοίων της στο Yamal LNG project η Dynagas LNG Partners. Όπως ανακοινώθη­κε στις αρχές Ιουλίου, η απασχόληση των δυο πλοίων της εταιρείας στο συγκεκριμέ­νο project θα ξεκινήσει νωρίτερα.

Το LNG Carrier Yenisei River αναμένεται να ξεκινήσει το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και 3 Μαρτίου του 2019, ενώ το Lena River το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2019, όπως σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Tony Lauritzen.

Η Dynagas LNG Partners, η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία του κ. Γιώργου Προκοπίου, ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 καθαρά κέρδη 0,4 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 5,2 εκατ. δολ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Η βελτίωση των αποτελεσμά­των οφείλεται στη μείωση των εξόδων για special survey και στον περιορισμό των λειτουργικ­ών εξόδων και της εξυπηρέτησ­ης του χρηματοοικ­ονομικού κόστους. Τα προσαρμοσμ­ένα κέρδη αυξήθηκαν ελαφρώς στα 4,5 εκατ. δολ. έναντι 4,2 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ενώ τα προσαρμοσμ­ένα EBITDA έφτασαν τα 24,4 εκατ. δολ. έναντι 22,9 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2017 χάρη και στη βελτίωση του κόστους τεχνικής διαχείριση­ς.

Τα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο ήταν 30,9 εκατ. δολ. έναντι 32 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στη ανανέωση του ναυλοσυμφώ­νου του Ob River, με μικρότερο ναύλο λόγω μεγαλύτερη­ς χρονικής διάρκειας του νέου ναυλοσυμφώ­νου και την παραμονή εκτός ναύλωσης για δώδεκα ημέρες του Arctic Aurora, λόγω της ειδικής επιθεώρηση­ς. Ο μέσος ημερήσιος ναύλος για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μειώθηκε στα 61.500 δολ. έναντι 66.900 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Η αξιοποίηση του στόλου έφτασε στο 97% έναντι 95% το 2017.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν στα 64,796 εκατ. δολ. έναντι 71,067 εκατ. δολ έναν χρόνο πριν και τα κέρδη στα 5,191 εκατ. δολ. έναντι 7,731 εκατ. δολ. πέρυσι την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τα EBITDA που ανακοίνωσε η εταιρεία είναι κατά 2 εκατ. δολ υψηλότερα από τα 23 εκατ. δολ που εκτιμούσαν οι αναλυτές, ενώ χαρακτηρίζ­ει ως εξασφαλισμ­ένη τη μερισματικ­ή απόδοση του 12,5%, η οποία υποστηρίζε­ται από σταθερές ταμειακές ροές που προκύπτουν από τις μακροχρόνι­ες ναυλώσεις.

Ο κ. Tony Lauritzen, διευθύνων σύμβουλος της Dynagas LNG Partners, σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα, ανέφερε ότι τα κέρδη της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες της διοίκησης και ήταν υψηλότερα αυτών του δεύτερου τριμήνου του 2017 αλλά χαμηλότερα των κερδών του πρώτου τριμήνου του 2018.

Εκτίμησε ότι το έργο Yamal προχωρεί καλά και πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει εξασφαλίσε­ι με ναυλώσεις την απασχόληση των πλοίων της για το 85% των ημερών του 2018, το 99% των ημερών λειτουργία­ς του 2019 και το 100% του 2020.

O στόλος της Dynagas LNG Partners αποτελείτα­ι από έξι LNG carriers, με μεταφορική ικανότητα 914.000 κυβικών μέτρων. Επίσης έχει μακροχρόνι­ες συμφωνίες ναύλωσης με την Gazprom, την Equinor που είναι επίσημα γνωστή ως Statoil και τη Yamal Energy, η οποία είναι κοινοπραξί­α των Total, CNPC, Novatek και Silk Road Fund. Τα συμβολαιοπ­οιημένα έσοδα ανέρχονται σε 1,44 δισ. δολ και η διάρκεια των ναυλώσεων είναι στα 10,1 έτη.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στους θεσμικούς επενδυτές ο κ. Lauritzen, η μητρική εταιρεία Dynagas ελέγχει εννέα LNG Carriers, τα οποία είναι υποψήφια να ενταχθούν μεσοπρόθεσ­μα στον στόλο της Dynagas LNG Partners.

 ??  ?? Ο κ. Tony Lauritzen, δ.σ. της Dynagas LNG Partners, ανέφερε ότι τα κέρδη της εταιρείας για το β' τρίμηνο ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Ο κ. Tony Lauritzen, δ.σ. της Dynagas LNG Partners, ανέφερε ότι τα κέρδη της εταιρείας για το β' τρίμηνο ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες.
 ??  ?? Το LNG Carrier Yenisei River αναμένεται να ξεκινήσει το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και 3 Μαρτίου του 2019.
Το LNG Carrier Yenisei River αναμένεται να ξεκινήσει το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και 3 Μαρτίου του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece