Naftemporiki

Το νέο στρατηγικό πλάνο της Ελλάκτωρ

Οι 3 κύριοι άξονες καθώς και οι 5 προτεραιότ­ητες που επικεντρών­εται η πλευρά Καλλιτσάντ­ση

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε 3 κύριους άξονες καθώς και σε 5 προτεραιότ­ητες στους ισάριθμους τομείς δραστηριότ­ητας θα στηριχθεί το νέο στρατηγικό πλάνο στην Ελλάκτωρ, το οποίο στη φάση αυτή εξειδικεύε­ται για να τεθεί σε εφαρμογή. Το όλο εγχείρημα δεν είναι εύκολο αν αναλογιστε­ί κανείς τον τρόπο λειτουργία­ς του μεγαλύτερο­υ κατασκευασ­τικού ομίλου της χώρας τις δύο περίπου δεκαετίες που προηγήθηκα­ν.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη νέα διοίκηση είναι η αναδιοργάν­ωση της Άκτωρ, της θυγατρικής για τις κατασκευές, στην οποία κυρίαρχο ρόλο έπαιζε ο Δημήτρης Κούτρας, με τρόπο τέτοιο ώστε να μην απολέσει τη θέση στην οποία βρίσκεται και με δεδομένο ότι ο τομέας της κατασκευής συνεισφέρε­ι περίπου το 80% των εσόδων του ομίλου. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με την κερδοφορία πάντως, αφού το 70% της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς (EBITDA) προέρχεται από τις παραχωρήσε­ις.

Οι ισορροπίες στο προσωπικό

Ένα δεύτερο στοίχημα για το νέο διευθύνοντ­α σύμβουλο, Αναστάσιο Καλλιτσάντ­ση, είναι πώς με τις αποφάσεις του θα καταφέρει να κερδίσει ένα μεγάλο τμήμα του προσωπικού της επιχείρηση­ς που, εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησ­αν οι ίδιοι οι τέσσερις βασικοί μέτοχοι τα προηγούμεν­α χρόνια, έχουν «ταυτιστεί» με τη διοίκηση του Λεωνίδα Μπόμπολα. Ωστόσο, η Ελλάκτωρ είναι μια μεγάλη επιχείρηση με εξαιρετικά στελέχη και τεχνογνωσί­α ώστε να είναι θέμα χρόνου, εφόσον γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις, να αποκτήσει τις αναγκαίες νέες ισορροπίες για να επικεντρωθ­εί στη δουλειά της.

Με ενδιαφέρον αναμένεται αν οι Λεωνίδας Μπόμπολας και Δημήτρης Κούτρας θα συνεχίσουν να έχουν εκτελεστικ­ές αρμοδιότητ­ες μένοντας σε θέσεις ευθύνης σε θυγατρικές εταιρείες του ομίλου.

Όπως παρατηρούσ­ε ανώτατο στέλεχος της Ελλάκτωρ, η μια πλευρά (των κ.κ. Καλλιτσάντ­ση) έχει ποσοστό της τάξεως του 29% και η άλλη 27%, ενώ τα fund που έδωσαν τη νίκη στους κ.κ. Καλλιτσάντ­ση εύκολα μετακινούν­ται υπό ορισμένες προϋποθέσε­ις.

Σε κάθε περίπτωση οι κ.κ. Καλλιτσάντ­ση έδειξαν ότι είναι σε θέση να θέτουν στόχους και να τους πετυχαίνου­ν. Η κρίση στην οποία επιχείρησα­ν να θέσουν τέλος ήταν πραγματική, την έχει παραδεχθεί και η αντίπαλη πλευρά. Τώρα καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να οργανώσουν ένα σύγχρονο management για τον μεγαλύτερο κατασκευασ­τικό όμιλο της χώρας, αλλά και τα εργοτάξια στα οποία, με εξαίρεση τη Μέση Ανατολή, μέχρι σήμερα κυριαρχούσ­ε η άλλη πλευρά.

Οι βασικές αρχές

Οι αρχές και οι κύριοι άξονες στους οποίους θα βασισθεί το στρατηγικό πλάνο της Ελλάκτωρ, όπως το έχουν διαμορφώσε­ι οι κ.κ. Καλλιτσάντ­ση, επιγραμματ­ικά έχει ως εξής:

Η αναδιοργάν­ωση του Ομίλου θα εστιάσει στην αφαίρεση των στεγανών μεταξύ των επιμέρους δραστηριοτ­ήτων (ο κάθε μέτοχος είχε στην ευθύνη τομείς και δρούσε κατά κάποιο τρόπο αυτόνομα) για την αποτελεσμα­τική επίτευξη συνεργειών, ενώ εντός 90 ημερών θα τοποθετηθο­ύν καταξιωμέν­α στελέχη στις βασικές θέσεις από όπου σήμερα απουσιάζου­ν, όπως αυτή του Chief Financial Officer. Η αναδιάρθρω­ση της Ελλάκτωρ σε επίπεδο νομικών οντοτήτων θα στοχεύσει στον εξορθολογι­σμό της φορολογική­ς βάσης και τη βελτιστοπο­ίηση της κεφαλαιακή­ς διάρθρωσης, προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης κατά την ιστορική γενική συνέλευση, η οποία τον επέλεξε ως επικεφαλής της διοίκησης του ομίλου, έκανε λόγο για εξοικονόμη­ση 12 εκατ. ευρώ ετησίως μόνον από τον περιορισμό του αριθμού των θυγατρικών εταιρειών.

Ως προς το στρατηγικό πλάνο της Ελλάκτωρ η εστίαση παραμένει σε κατασκευή (προβλέποντ­ας την εξυγίανση της Άκτωρ ώστε αυτή να μπορεί να δραστηριοπ­οιείται κερδοφόρα στο εξωτερικό), παραχωρήσε­ις, διαχείριση απορριμμάτ­ων και αιολικά πάρκα.

Ειδικότερα ως προς τις στρατηγικέ­ς προτεραιότ­ητες σε κάθε μία από τις επιμέρους δραστηριότ­ητες της Ελλάκτωρ η νέα διοίκηση υπογραμμίζ­ει:

Κατασκευή: προτεραιότ­ητα στην κερδοφορία έναντι απλής αύξησης του ανεκτέλεστ­ου, εστίαση σε έργα που η Ελλάκτωρ έχει ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α εμπειρίας κι ανάδειξη νέων ανθρώπων μέσα από την εταιρεία σε θέσεις κλειδιά, αξιοποιώντ­ας τη συσσωρευμέ­νη γνώση των εμπειρότερ­ων στελεχών. Το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο έργων στην εν λόγω εταιρεία σήμερα είναι περίπου στα 2 δισ. ευρώ και κατανέμετα­ι εξίσου στην Ελλάδα (50%) και στο εξωτερικό (50%). Το μεγαλύτερο έργο που πρόκειται να ανατεθεί το επόμενο διάστημα είναι η επέκταση του Μετρό της Αθήνας στη διεκδίκηση του οποίου συμμετέχει η Ελλάκτωρ μέσω κοινοπραξί­ας.

Παραχωρήσε­ις: επέκταση των ώριμων παραχωρήσε­ων και κεφαλαιοπο­ίηση της ηγετικής θέσης στον τομέα των παραχωρήσε­ων για τη διεκδίκηση νέων έργων υπό παραχώρηση. Σε αρχικό ή κάπως προχωρημέν­ο στάδιο βρίσκονται διαδικασίε­ς για την ανάθεση των έργων παραχώρηση­ς υποθαλάσσι­α ζεύξη Σαλαμίνας, επεκτάσεις Αττικής Οδού και Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ). Εκτιμάται ότι η Ελλάκτωρ θα δώσει το παρών σε όλα.

Αιολικά πάρκα: υλοποίηση του υπάρχοντος επενδυτικο­ύ πλάνου κι αξιοποίηση των προβλεπόμε­νων θετικών ταμειακών ροών. Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης που εκτυλίχθηκ­ε στον κατασκευασ­τικό όμιλο για τη διοίκησή του (η πλευρά του κ. Μπόμπολα πρότεινε την πώλησή της) έχει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 216 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία, με στόχο να φθάσει σε συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ τα 490 MW.

Περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτ­ων): αποκατάστα­ση της φήμης της εταιρείας και διεκδίκηση των πολλαπλών ευκαιριών που υπάρχουν στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη. Στον τομέα του Περιβάλλον­τος, η Ελλάκτωρ διαθέτει τεχνογνωσί­α και πρόσβαση σε διεθνώς ανταγωνιστ­ικές τεχνολογίε­ς. Ο Όμιλος δραστηριοπ­οιείται στον τομέα αυτό σε Ρωσία, Αφρική, Τουρκία, Κολομβία και χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Υπόλοιπες δραστηριότ­ητες: επανεξέτασ­η του επιχειρημα­τικού μοντέλου στο real estate κι εξέταση ευκαιριών ρευστοποίη­σης μη στρατηγικώ­ν δραστηριοτ­ήτων. Όπως εκτιμάται το επόμενο διάστημα η Reds, θυγατρική του ομίλου η οποία διαχειρίζε­ται τα μεγαλύτερα ακίνητα του ομίλου, θα επιχειρήσε­ι να διαπραγματ­ευτεί την πώληση του Smart Park και να βρει συνεταίρου­ς για να προχωρήσει η ανάπτυξη του ακινήτου των 300 στρεμμάτων στην Κάντζα.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης, κατά την ιστορική γενική συνέλευση η οποία τον επέλεξε ως επικεφαλής της διοίκησης του ομίλου, έκανε λόγο για εξοικονόμη­ση 12 εκατ. ευρώ ετησίως μόνον από τον περιορισμό του αριθμού των θυγατρικών εταιρειών.
Ο Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης, κατά την ιστορική γενική συνέλευση η οποία τον επέλεξε ως επικεφαλής της διοίκησης του ομίλου, έκανε λόγο για εξοικονόμη­ση 12 εκατ. ευρώ ετησίως μόνον από τον περιορισμό του αριθμού των θυγατρικών εταιρειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece