Naftemporiki

Με ήπιες θετικές αποδόσεις η πλειονότητ­α Α/Κ στην Ελλάδα

Πώς διαμορφώνε­ται η εικόνα ανά επιμέρους κατηγορία από την αρχή του έτους

-

Χωρίς συναρπαστι­κές μεταβολές κινείται από την αρχή του έτους η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, με την πλειονότητ­α αυτών πάντως να κινείται με θετικές αποδόσεις. Ειδικότερα, η εικόνα που παρουσιάζο­υν οι κατηγορίες Α/Κ στην ελληνική αγορά είναι η εξής:

Μετοχικά Ελλάδας: Μόνο εννέα από τα Α/Κ της κατηγορίας σημειώνουν άνοδο, με πρώτα τα 3K Greek Value (+11,55%), Athos High Picks (+3,99%), Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακ­ό (+3,21%) και Allianz Μετοχών Εσωτερικού (+2,21%). Το αρνητικό πρόσημο που καταγράφει η συγκεκριμέ­νη κατηγορία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση του γενικού δείκτη του Χ.Α. και στις απώλειες από τις τοποθετήσε­ις κάποιων Α/Κ στη Folli Follie. «Οι δύο αυτοί λόγοι ερμηνεύουν και τη σχετικά καλύτερη συμπεριφορ­ά των Μετοχικών Α/Κ που εστιάζουν σε τίτλους της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοπο­ίησης, έναντι εκείνων που επικεντρών­ονται στα blue chips», σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς.

Ομολογιακά Ελλάδας: Για μια ακόμη χρονιά (ξεκινώντας από το 2013) η τοποθέτηση σε κρατικούς ελληνικούς τίτλους αποδεικνύε­ται επικερδής, με τα δεκαετή yields να έχουν υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 4%. Ωφελημένα από μια τέτοια εξέλιξη και τα Α/Κ της συγκεκριμέ­νης κατηγορίας, καθώς από την αρχή του έτους έως και τη 18η Ιουλίου σημείωναν θετικές αποδόσεις τα 25 από τα 30. Ξεχώρισαν μάλιστα τα: Athos Recovery (+4,64%), Eurobank I LF (+2,38%), Πειραιώς Ομολόγων (+2,37%), Alpha Ελληνικό Institutio­nal (+2,36%) και Alpha Trust Ομολογιών (+2,23%).

Μετοχικά Αναπτυσσόμ­ενων Χωρών: Ένας από τους λόγους υποχώρησης του γενικού δείκτη του Χ.Α. είναι η παρατηρούμ­ενη πτώση τιμών στο σύνολο των αναπτυσσόμ­ενων αγορών, στις οποίες -καλώς ή κακώςεντάσ­σεται και το ελληνικό χρηματιστή­ριο. Έτσι, ζημίες καταγράφου­ν και τα εννέα Α/Κ της συγκεκριμέ­νης κατηγορίας, με μικρότερες αυτών να είναι: Allianz Αναπτυσσόμ­ενων Αγορών (-2,80%) και MetLife Αναδυόμενω­ν Αγορών BRIC (-3,47%).

Μετοχικά Αναπτυγμέν­ων Χωρών: Από την αρχή του έτους έως και τη 18η Ιουλίου, κέρδη κατέγραφαν τα 14 από τα 15 Α/Κ της συγκεκριμέ­νης κατηγορίας, με καλύτερες αποδόσεις να είναι αυτές των Alpha Global Blue Chips Μετοχικό (+4,84%), MetLife Διεθνών Αναπτυγμέν­ων Αγορών (+3,45%) και Interameri­can Αναπτυγμέν­ων Αγορών (+3,29%). Μένοντας στις αναπτυγμέν­ες αγορές, άνοδο σημειώνουν και τα τρία Α/Κ της κατηγορίας Μετοχικά Αμερικής (Πειραιώς US +7,44%, Triton American +7,10%), ενώ αντίθετα στα Μετοχικά Ευρωζώνης άνοδο κατέγραψαν μόνο δύο από τα επτά Α/Κ της κατηγορίας (Πειραιώς Eurozone +2,84% και Triton Πανευρωπαϊ­κό +0,65%). Οι διαφορές απόδοσης μεταξύ των Μετοχικών Αμερικής και Ευρωζώνης (όπως και μεταξύ άλλων κατηγοριών Α/Κ) έχουν επηρεαστεί ως έναν βαθμό και από την περιορισμέ­νη ανατίμηση που έχει σημειώσει φέτος το δολάριο έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ομολογιακά Διεθνή: Πέραν των ελληνικών κρατικών ομολόγων, κέρδη καταγράφου­ν από την αρχή της φετινής χρονιάς και τα αντίστοιχα προϊόντα του εξωτερικού, συνεκτιμών­τας ως παράγοντα επηρεασμού και τη μικρή ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Έτσι, άνοδο σημειώνουν τα 12 από 16 Α/Κ της κατηγορίας, με τις καλύτερες επιδόσεις να είναι αυτές των Piraeusinv­est Enhanced Liquidity USD Fund Retail (+3,98%), Allianz Ομολογιών Ευρωπεριφέ­ρειας (+3,45%) και Δήλος Δολαριακό (+2,83%). Στα Ομολογιακά Κρατικά Αναπτυγμέν­ων Χωρών ξεχώρισαν τα MetLife US Δολαριακό (+2,10%), Interameri­can Δολαρίου Ομολογιακό (+1,95%) και Ασφαλιστικ­ών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+1,86%), ενώ στα Ομολογιακά Μη Κρατικά Επενδυτική­ς Διαβάθμιση­ς ξεχώρισε το Α/Κ Πειραιώς Διεθνές Εταιρικών Ομολόγων με +2,71%.

Μετοχικά Διεθνή - Μικτά: Στα Μετοχικά Διεθνή ξεχώρισαν τα Alpha Energy Μετοχικό Classic (+5,96%) και το Alpha Trust Global Leaders (+4,23%), ενώ στα Μικτά Α/Κ ξεχωρίζουν οι αποδόσεις των Πειραιώς Μικτό Διεθνές (+5,31%), Alpha Ελληνικό Μικτό Institutio­nal (+3,55%), 3K Μικτό (+3,02%) και Alpha Global Allocation Μικτό Classic (+2,48%).

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστ­ές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών. Επίσης, οι αποδόσεις όλων των περιουσιακ­ών στοιχείων των Α/Κ γίνονται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφου­ν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζοντ­αι και από την εξέλιξη των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών. Τέλος, οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνον­ται και να συνεκτιμού­ν οποιεσδήπο­τε προμήθειες και οποιαδήποτ­ε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνου­ν κάθε αμοιβαίο κεφάλαιο.

 ??  ?? Για μια ακόμη χρονιά η τοποθέτηση σε κρατικούς ελληνικούς τίτλους αποδεικνύε­ται επικερδής, με τα 25 από τα 30 Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας να σημειώνουν έως τώρα θετικές αποδόσεις.
Για μια ακόμη χρονιά η τοποθέτηση σε κρατικούς ελληνικούς τίτλους αποδεικνύε­ται επικερδής, με τα 25 από τα 30 Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας να σημειώνουν έως τώρα θετικές αποδόσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece