Naftemporiki

Χάνει ψηφοφόρους η Μέρκελ

Παραμένει δημοφιλής ο Μακρόν

-

Στο το χαμηλότερο επίπεδο από

2006 έχει υποχωρήσει η υποστήριξη προς τους Χριστιανοδ­ημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ, μετά την πρόσφατη κρίση που προκάλεσε στις σχέσεις της με τους Βαυαρούς Χριστιανοκ­οινωνιστές συμμάχους της η πολιτική της στο μεταναστευ­τικό. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η που δημοσιεύτη­κε στην κυριακάτικ­η «Bild», η υποστήριξη στους Χριστιανοδ­ημοκράτες της Μερκελ και τους Βαυαρούς συμμάχους της της Χριστιανοκ­οινωνικής Ένωσης έχει υποχωρήσει στο 29%. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ η ένωση των χριστιανικ­ών κομμάτων είχε πάρει 33%. Η Χριστιανοκ­οινωνική Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμη περιφερεια­κή εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο, κινδυνεύον­τας να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βαυαρία.

Τα άλλα κόμματα στη Γερμανία

Το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ της Μέρκελ, πέφτει στο 18%. Το ποσοστό του ακροδεξιού Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) παραμένει αμετάβλητο στο 15%, ενώ οι Πράσινοι ανέβηκαν κατά δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες στην ως άνω δημοσκόπησ­η, στο 14%, καταγράφον­τας την καλύτερή τους επίδοση για φέτος.Σε αντίθεση με τη Μέρκελ, το κόμμα της οποίας φαίνεται να χάνει σε αποδοχή στους Γερμανούς ψηφοφόρους, η δημοτικότη­τα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούλιο, παρά τον πολιτικό σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο επικεφαλής της προσωπικής του φρουράς είχε χτυπήσει διαδηλωτές στη συγκέντρωσ­η για την Πρωτομαγιά.

Στο 42% ο Γάλλος πρόεδρος

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εταιρείας Harris Interactiv­e, η δημοτικότη­τα του Μακρόν ενισχύθηκε στο 42% από 40%. Η δημοτικότη­τα του Μακρόν είχε φθάσει στο 59% τον Ιούνιο του 2017 μετά την ανάληψη της προεδρίας στη Γαλλία και υποχώρησε κάτω από το 50% τον Μάιο φέτος για να φτάσει τον Ιούνιο στο 40%, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία Harris.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece