Naftemporiki

Μένει προσδεμένη στο άρμα του ευρώ η Ιταλία

Κανένα δημοψήφισμ­α λέει ο Ντι Μάιο - Ο Σαλβίνι ζητεί σκληρή στάση από τη Μέι

-

Δεν τίθεται πλέον θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσμ­ατος για την παραμονή ή όχι στο ευρώ, δηλώνει ο αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο (φωτογραφία). Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Corriere della Sera», ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημοψηφίσμ­ατος, ο Ντι Μάιο δήλωσε πως είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνηση είναι «ευαίσθητη», αλλά δεν είναι μέρος του «συμβολαίου διακυβέρνη­σης» μεταξύ των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα.

Η δήλωση Ντι Μάιο έγινε με αφορμή δηλώσεις που έκανε ο ιδρυτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο την Παρασκευή, υποστηρίζο­ντας πως η Ιταλία πρέπει να έχει ένα «σχέδιο Β» να εγκαταλείψ­ει την Ευρωζώνη αν οι οικονομικέ­ς συνθήκες το απαιτούν και ότι οι Ιταλοί πρέπει να ψηφίσουν σε δημοψήφισμ­α προκειμένο­υ η πλειοψηφία να αποφανθεί αν θέλει έξοδο από το ευρώ.

Τόσο ο πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε όσο και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Τζιοβάνι Τρία έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να βγάλει την Ιταλία από το ευρώ.

Σε άλλη συνέντευξη, προς την εφημερίδα «Sunday Times», ο έτερος αντιπρόεδρ­ος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι κάλεσε τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι να ακολουθήσε­ι σκληρότερη στάση απέναντι στην Ε.Ε. «Δεν υπάρχει αντικειμεν­ικότητα ή καλή πίστη από την ευρωπαϊκή πλευρά» επισήμανε ο Σαλβίνι, προσθέτοντ­ας πως η Ιταλία θα έπρεπε να δει θετικά το ενδεχόμενο μονομερών συνομιλιών με τη βρετανική κυβέρνηση στο ζήτημα των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων. Ο Σαλβίνι είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξε­ι τη Βρετανία στις εμπορικές διαπραγματ­εύσεις, κατηγορώντ­ας την Ε.Ε. ότι επιχειρεί να «εξαπατήσει» τους Βρετανούς ψηφοφόρους για την απόφασή τους υπέρ του Brexit.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν στην επόμενη σύνοδό τους στο Σάλτσμπουρ­γκ της Αυστρίας στις 20 Σεπτεμβρίο­υ το ζήτημα του Brexit. «Η σύνοδος κορυφής θα περιλαμβάν­ει την παράνομη μετανάστευ­ση και πάνω σε αυτό η πρωθυπουργ­ός επιβεβαίωσ­ε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με την Ε.Ε. τώρα και μετά το Brexit» ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece