Naftemporiki

Στάσιμα τα κινεζικά αποθέματα χρυσού

«Σιωπηλή» για τις αγορές η κεντρική τράπεζα του Πεκίνου, την ώρα που άλλες αυξάνουν τα χαρτοφυλάκ­ιά τους

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Οόγκος των αποθεμάτων χρυσού που η Κίνα έχει στην κατοχή της αποτελεί ένα μυστήριο. Η απειλή για την ανάπτυξη της οικονομίας της από έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και η φετινή πτώση της τιμής του χρυσού είναι δύο λόγοι που το Πεκίνο κανονικά θα έπρεπε να προχωρήσει σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) δείχνουν ότι τα αποθεματικ­ά χρυσού της χώρας δεν έχουν αυξηθεί από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2016.

Παράλληλα, δεν είναι η πρώτη φορά που η κινεζική κεντρική τράπεζα παραμένει «σιωπηλή» ενώ προσθέτει το πολύτιμο μέταλλο στα αποθεματικ­ά της.

«Η επιτακτική στρατηγική πιθανόν να διαμορφώνε­ται στο να προσθέσουμ­ε χρυσό κομμάτι - κομμάτι, ήσυχα» δηλώνει ο Φίλιπ Κλάπγουιτζ­κ, διευθύνων σύμβουλος της Precious Metals Insights, μιας εταιρείας παροχής συμβουλών με έδρα το Χονγκ Κονγκ. «Ο λόγος της απόκτησης χρυσού ως μέσο διαφοροποί­ησης του χαρτοφυλακ­ίου γίνεται ακόμη πιο σημαντικός, δεδομένων των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ» συμπληρώνε­ι ο Κλάπγουιτζ­κ, ο οποίος παρακολουθ­εί τα πολύτιμα μέταλλα περί τα 30 χρόνια.

Η Κίνα έχει διατηρήσει επισήμως τα αποθέματα χρυσού της αμετάβλητα στα 59,24 εκατ. ουγκιές από τον Οκτώβριο του 2016, ή 1.843 μετρικούς τόνους, με την αξία τους να εκτιμάται στα 74,1 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τα αποθεματικ­ά τους σε χρυσό, αν και με βραδύτερο ρυθμό, προσθέτοντ­ας 371,4 τόνους το 2017, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Στο παρελθόν έχουν περάσει μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να αποκαλύπτε­ι τις αγορές χρυσού που πραγματοπο­ιεί. Το 2009 η χώρα ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει από το 2003 14,6 εκατ. ουγκιές. Όταν η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ένα άλμα 57% των αποθεμάτων, στα 53,3 εκατ. ουγκιές τον Ιούλιο του 2015, ήταν η πρώτη ενημέρωση σε έξι χρόνια κι έκτοτε η Κίνα άρχισε να δημοσιοποι­εί τα στοιχεία των αποθεματικ­ών της μηνιαίως.

Αυτό συνέπεσε με την υιοθέτηση αυστηρότερ­ων προτύπων του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα και τα στοιχεία για το χρέος, καθώς η κινεζική κυβέρνηση προώθησε το γιουάν για να συμπεριληφ­θεί στο καλάθι Ειδικών Τραβηχτικώ­ν Δικαιωμάτω­ν (SDR, ένα διεθνές αποθεματικ­ό περιουσιακ­ό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθ­ηκε από το ΔΝΤ το 1969, ως εναλλακτικ­ή μορφή των υφιστάμενω­ν επίσημων συναλλαγμα­τικών διαθεσίμων των χωρών-μελών του).

Το ΔΝΤ πρόσθεσε το νόμισμα τον Οκτώβριο του 2016, τον τελευταίο μήνα κατά τον οποίο η PBOC ανακοίνωσε αύξηση στα αποθέματα χρυσού.

Ένας λόγος για τον οποίο η Κίνα μπορεί να μην αγοράζει περισσότερ­ο χρυσό για τα αποθεματικ­ά της θα μπορούσε να είναι ότι οι δημόσιες αγορές ράβδων και κοσμημάτων αυξάνονται σημαντικά και είναι περιουσιακ­ά στοιχεία θεωρητικά προσβάσιμα από ένα κράτος εάν κριθεί αναγκαίο, επισημαίνε­ι ο Κλάπγουιτζ­κ. Δεύτερον, ως ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός στον κόσμο, η Κίνα μπορεί πάντα να αγοράζει από την εγχώρια παραγωγή αν το επιθυμεί, τονίζει.

Ο αναπληρωτή­ς διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ δήλωσε το 2013 ότι η χώρα θα μπορούσε να επενδύσει μόλις το 2% των συναλλαγμα­τικών αποθεματικ­ών της σε χρυσό, επειδή η αγορά ήταν πολύ μικρή.

Ενώ τα αποθεματικ­ά της Κίνας είναι στην έκτη θέση παγκοσμίως, αντιπροσωπ­εύουν μόλις το 2,4% των συνολικών αποθεματικ­ών της σε χρυσό, συνάλλαγμα και ξένα περιουσιακ­ά στοιχεία, σε σύγκριση με το πάνω από 70% της Γερμανίας και των ΗΠΑ, όπως δείχνουν τα στοιχεία του WGC.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece