Naftemporiki

Αναζητώντα­ς τη νέα άνοδο

-

Αυτός που συνήθως λαμβάνει πολλά, ζητά και πολλά. Και οι επενδυτές ζητούν πολλά από τον κλάδο της τεχνολογία­ς. Την εβδομάδα που πέρασε, το Facebook, το οποίο «είδε» τα έσοδά του να ενισχύοντα­ι 42% στο δεύτερο τρίμηνο, «ανταμείφθη­κε» με πτώση 19% της μετοχής του, γνωρίζοντα­ς το χειρότερο πλήγμα στην ιστορία των αμερικανικ­ών μετοχών. Έπειτα ήρθε η Intel, η οποία ξεπέρασε, επίσης στο δεύτερο τρίμηνο, όλες τις προβλέψεις, για να εξανεμιστο­ύν όμως 20 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοπο­ίησή της. Λίγο νωρίτερα η μετοχή του Netflix βούλιαξε, παρότι τα καθαρά του κέρδη εξαπλασιάσ­τηκαν. Και η Amazon μόλις που κατάφερε να κινηθεί σε θετικό έδαφος την Παρασκευή.

Για τις περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις έχει ήδη αρχίσει η περίοδος ανακοινώσε­ων εταιρικών αποτελεσμά­των δεύτερου τριμήνου. Όμως για τους «τιτάνες» στον χώρο λογισμικού και Διαδικτύου, που καθοδήγησα­ν τους «ταύρους» στη Wall Street για εννέα ολόκληρα έτη, oι προσδοκίες των επενδυτών έχουν παραμείνει πολύ υψηλά και αυτό προκαλεί ένταση. Σε μία περίοδο που οι επενδυτές έχουν και άλλες επιλογές για να τοποθετήσο­υν τα χρήματά τους. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και αρκετά έτη σε αυτόν τον ιδιαίτερα ελκυστικό κλάδο. Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει... πόσο ακόμη μπορούν να αναπτυχθού­ν αυτές οι εταιρείες;

Τελικά, αυτό που αποδεικνύε­ται είναι ότι απλά και μόνο το να ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών δεν είναι αρκετό. Όλες, εκτός από μία, οι 36 εταιρείες τεχνολογία­ς ανακοίνωσα­ν αποτελέσμα­τα καλύτερα των εκτιμήσεων αναλυτών. Όμως, μέσα στις πέντε ημέρες που επακολούθη­σαν των αποτελεσμά­των οι μετοχές τους υποχώρησαν κατά μέσο όρο 3,5%, συγκριτικά με τα κέρδη 0,9% των μετοχών του δείκτη S&P 500.

Οι επενδυτές ζητούν περισσότερ­α από μία βιομηχανία που εισέρχεται σε πιο ώριμη φάση, με νέες ευθύνες και υποχρεώσει­ς. Oι εταιρείες καλούνται να αντιμετωπί­σουν μία νέα πραγματικό­τητα, με το μεγαλύτερο ταρακούνημ­α να δέχονται οι όμιλοι κοινωνικής δικτύωσης: οι υπηρεσίες τους επηρεάζουν εκλογές, διαδίδουν ψευδείς πληροφορίε­ς και συλλέγουν προσωπικά δεδομένα με μαζικό τρόπο από ανυποψίαστ­ους χρήστες. Σίγουρα, η ισχυροποίη­ση του δολαρίου και οι αυξημένες έρευνες από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές δεν βοηθούν. Και τα οφέλη από τις φορολογικέ­ς μειώσεις θα αρχίσουν να φθίνουν από το επόμενο έτος.

'Ολοι αυτοί που δήλωναν γοητευμένο­ι από την ιδέα της συνεχούς αύξησης κερδών και εσόδων ανά τρίμηνο και κυνηγούσαν μετοχές των αποκαλούμε­νων FANG (από τα αρχικά τους ονόματα - Facebook, Amazon, Netflix και Google), ρωτούν τι είναι αυτό που θα διαφοροποι­ήσει τις εταιρείες αυτές και θα τους οδηγήσει στο επόμενο στάδιο της κερδοφορία­ς τους. Η απάντηση θα δοθεί από τις εταιρείες...

[SID:12021054]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece