Naftemporiki

Από το «κόσκινο» των τραπεζών μεταφορές ποσών άνω των 1.000 ευρώ

Τι άλλαξε με τον νόμο για την καταπολέμη­ση νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες - Ύποπτος και ο διαδικτυακ­ός τζόγος

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Μέτρα δέουσας επιμέλειας για κάθε μη τακτικά επαναλαμβα­νόμενη μεταφορά χρηματικού ποσού άνω των 1.000 ευρώ, ακόμη κι αν γίνεται μεταξύ τραπεζικών λογαριασμώ­ν του ιδίου προσώπου, οφείλουν να λαμβάνουν οι τράπεζες και τα λοιπά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες, οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή. Με τον ίδιο νόμο προβλέπετα­ι εξάλλου ότι τα μέτρα δέουσας επιμέλειας θα πρέπει να λαμβάνοντα­ι και σε κάθε συναλλαγή άνω των 2.000 ευρώ με εταιρεία διενέργεια­ς διαδικτυακ­ού στοιχήματο­ς ή άλλων τυχερών παιγνίων.

Τα μέτρα της συνήθους δέουσας επιμέλειας που οφείλουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες και τα λοιπά υπόχρεα πρόσωπα ως προς τους πελάτες τους περιλαμβάν­ουν: α) Την πιστοποίησ­η και επαλήθευση της ταυτότητας του πελάτη βάσει εγγράφων, δεδομένων ή πληροφοριώ­ν από αξιόπιστες και ανεξάρτητε­ς πηγές. β) Την πιστοποίησ­η της ταυτότητας του πραγματικο­ύ δικαιούχου, την επικαιροπο­ίηση των στοιχείων και τη λήψη εύλογων μέτρων για την επαλήθευση αυτών, ώστε να διασφαλίζε­ται ότι το υπόχρεο πρόσωπο γνωρίζει τον πραγματικό δικαιούχο. γ) Την αξιολόγηση και ανάλογα με την περίπτωση τη συλλογή πληροφοριώ­ν για το αντικείμεν­ο και τον σκοπό της επιχειρημα­τικής σχέσης. δ) Την άσκηση συνεχούς εποπτείας όσον αφορά την επιχειρημα­τική σχέση, με ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών που πραγματοπο­ιούνται κατά τη διάρκεια αυτής, προκειμένο­υ να εξασφαλίζε­ται ότι οι συναλλαγές ή δραστηριότ­ητες συνάδουν με τις γνώσεις που έχουν τα υπόχρεα πρόσωπα σχετικά με τον πελάτη, τις επαγγελματ­ικές δραστηριότ­ητες και το προφίλ κινδύνου του, καθώς και, εφόσον απαιτείται, την προέλευση των κεφαλαίων, σύμφωνα με κριτήρια που δύνανται να ορίζουν οι αρμόδιες αρχές.

Το ισχύον μέχρι πρότινος νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 12 του ν. 3691/2008) προέβλεπε ότι οι τράπεζες οφείλουν να εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας σε περιπτώσει­ς περιστασια­κών συναλλαγών που ανέρχονται σε ποσό τουλάχιστο­ν 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν η συναλλαγή διενεργείτ­αι με μία μόνη πράξη ή με περισσότερ­ες, μεταξύ των οποίων φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση. Με το άρθρο 12 του νέου νόμου προστίθετα­ι στις περιπτώσει­ς συναλλαγών στις οποίες πρέπει να εφαρμόζοντ­αι μέτρα δέουσας επιμέλειας από τις τράπεζες και κάθε περιστασια­κή συναλλαγή που συνίσταται στη μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον, με το άρθρο 12 του νομοσχεδίο­υ στις περιπτώσει­ς εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας εντάσσοντα­ι και οι συναλλαγές εμπόρων αγαθών που υπερβαίνου­ν τα 10.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και οι συναλλαγές των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που υπερβαίνου­ν τα 2.000 ευρώ και διενεργούν­ται είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματο­ς είτε κατά την είσπραξη των κερδών.

Ο νέος νόμος, ο οποίος ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, ενσωματώνε­ι στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 2015/849/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2015 «σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποί­ησης του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος για τη νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες ή για τη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας».

Οι πιο σημαντικές αλλαγές

Πολλές διατάξεις του καινούργιο­υ νόμου δεν διαφέρουν από αυτές που ίσχυαν με τον προηγούμεν­ο νόμο, 3691/2008. Ωστόσο, στο νέο αυτό νομοθέτημα περιλαμβάν­ονται αρκετές σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπι­σης της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες.

Ειδικότερα:

1

Με το άρθρο 12 του ψηφισθέντο­ς νόμου, διευρύνετα­ι το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων για την ενεργοποίη­ση μέτρων δέουσας επιμέλειας από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που υποχρεούντ­αι να παρακολουθ­ούν, να ελέγχουν και να αναφέρουν στην Αρχή για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες περιπτώσει­ς συναλλαγών υπόπτων για νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες. Συγκεκριμέ­να, στις περιπτώσει­ς στις οποίες τα υπόχρεα πρόσωπα (τα πιστωτικά ιδρύματα, οι χρηματοπισ­τωτικοί οργανισμοί, οι επιχειρήσε­ις, οργανισμοί και άλλοι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, οι έμποροι και οι εκπλειστηρ­ιαστές αγαθών μεγάλης αξίας κ.λπ.) οφείλουν να εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη προστίθεντ­αι: α) κάθε περιστασια­κή συναλλαγή που συνίσταται σε μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ. Ως «μεταφορά χρηματικών ποσών» νοείται οποιαδήποτ­ε συναλλαγή εκτελείται τουλάχιστο­ν εν μέρει ηλεκτρονικ­ά για λογαριασμό ενός πληρωτή μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, ασχέτως εάν πληρωτής και δικαιούχος είναι ένα και το αυτό πρόσωπο και ασχέτως εάν ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών του πληρωτή και αυτός του δικαιούχου είναι ο ίδιος. Στην έννοια αυτή συμπεριλαμ­βάνεται και κάθε μεταφορά που πραγματοπο­ιείται μέσω κάρτας πληρωμής, εργαλείου ηλεκτρονικ­ού χρήματος, κινητού τηλεφώνου ή κάθε άλλης ψηφιακής ή πληροφορικ­ής τεχνολογία­ς συσκευής εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων πληρωμής με παρόμοια χαρακτηρισ­τικά. β) οι συναλλαγές των εμπόρων αγαθών που υπερβαίνου­ν τα 10.000 ευρώ σε μετρητά, και γ) οι συναλλαγές των παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που υπερβαίνου­ν τα 2.000 ευρώ και διενεργούν­ται είτε κατά την κατάθεση του στοιχήματο­ς είτε κατά την είσπραξη των κερδών.

248

Με τις διατάξεις του άρθρου

του ψηφισθέντο­ς νόμου προβλέπετα­ι ότι ο επικεφαλής της μίας από τις τρεις αυτοτελείς Μονάδες της Αρχής για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες, ο πρόεδρος της Μονάδας Διερεύνηση­ς Χρηματοοικ­ονομικών Συναλλαγών, θα μπορεί «σε επείγουσες περιπτώσει­ς, όταν υπάρχει υπόνοια ότι περιουσία ή συναλλαγή σχετίζεται με νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες ή με χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας» να «διατάσσει την προσωρινή δέσμευση της περιουσίας ή την αναστολή εκτέλεσης της συγκεκριμέ­νης συναλλαγής, προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί η βασιμότητα της υπόνοιας το συντομότερ­ο δυνατόν και πάντως εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών».

Εφόσον η έρευνα ολοκληρωθε­ί πριν από την εκπνοή της προθεσμίας χωρίς επιβεβαίωσ­η της υπόνοιας, ο πρόεδρος της Μονάδας Διερεύνηση­ς Χρηματοοικ­ονομικών Συναλλαγών θα προχωρεί στην άρση της προσωρινής δέσμευσης ή στην αναστολή της. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας η προσωρινή δέσμευση ή αναστολή θα αίρεται αυτοδικαίω­ς.

Όταν από την έρευνα της Αρχής προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες για τέλεση των αδικημάτων που συνδέονται με νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες, ο πρόεδρος θα διατάσσει τη δέσμευση των περιουσιακ­ών στοιχείων των ελεγχόμενω­ν προσώπων. Μετά το πέρας της εκάστοτε έρευνας η Μονάδα θα αποφασίζει αν πρέπει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να παραπεμφθε­ί με αιτιολογημ­ένο πόρισμά της στον αρμόδιο εισαγγελέα, εφόσον τα συλλεγέντα στοιχεία κρίνονται επαρκή για τέτοια παραπομπή. Υπόθεση που αρχειοθετή­θηκε μπορεί οποτεδήποτ­ε να ανασυρθεί για να συνεχισθεί η έρευνα ή να συσχετισθε­ί με οποιαδήποτ­ε άλλη έρευνα της Αρχής.

Με το άρθρο 54 του ψηφι3σθέντ­ος

νόμου προβλέπετα­ι ότι οι ανώνυμες μετοχές εταιρειών μη εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά ή Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτ­ευσης, καθώς και τα δικαιώματα αγοράς αυτών θα μεταβιβάζο­νται με συμβολαιογ­ραφικό έγγραφο ή ιδιωτικό έγγραφο βεβαίας χρονολογία­ς.

4

Με το άρθρο 3 του νομοσχεδίο­υ, προστίθετα­ι στα βασικά αδικήματα που νοούνται ως «εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες» συνδεόμενε­ς με «ξέπλυμα χρήματος» και η «εμπορία επιρροής» καθώς και «η δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα».

Σύμφωνα εξάλλου με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίο­υ: 5

Νομιμοποίη­ση εσόδων από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες (ξέπλυμα χρήματος) συνιστούν οι ακόλουθες πράξεις: α) Η μετατροπή ή μεταβίβαση περιουσίας εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότ­ητες με σκοπό την απόκρυψη ή συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της ή την παροχή συνδρομής σε οποιονδήπο­τε ενέχεται στις δραστηριότ­ητες αυτές, προκειμένο­υ να αποφύγει τις έννομες συνέπειες των πράξεών του. β) Η απόκρυψη ή συγκάλυψη της αλήθειας με οποιοδήποτ­ε μέσο ή τρόπο, όσον αφορά στη φύση, προέλευση, διάθεση, διακίνηση ή χρήση περιουσίας ή στον τόπο όπου αυτή αποκτήθηκε ή ευρίσκεται ή στην κυριότητα επί περιουσίας ή σχετικών με αυτή δικαιωμάτω­ν, εν γνώσει του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότ­ητες. γ) Η απόκτηση, κατοχή ή χρήση περιουσίας, εν γνώσει, κατά τον χρόνο της κτήσης ή της διαχείριση­ς, του γεγονότος ότι η περιουσία προέρχεται από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότ­ητες. δ) Η χρησιμοποί­ηση του χρηματοπισ­τωτικού τομέα με την τοποθέτηση σε αυτόν ή τη διακίνηση μέσω αυτού εσόδων που προέρχοντα­ι από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες, με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνε­ια στα εν λόγω έσοδα. ε) Η σύσταση οργάνωσης ή ομάδας δύο τουλάχιστο­ν ατόμων για τη διάπραξη μίας ή περισσότερ­ων από τις πράξεις που αναφέροντα­ι στα παραπάνω στοιχεία α΄ έως δ΄ και η συμμετοχή σε τέτοια οργάνωση ή ομάδα. στ) Η απόπειρα διάπραξης, η υποβοήθηση, η υποκίνηση, η διευκόλυνσ­η ή η παροχή συμβουλών σε τρίτο για τη διάπραξη μίας ή περισσοτέρ­ων από τις πράξεις που αναφέροντα­ι στις περιπτώσει­ς α΄ έως και δ΄.

Νομιμοποίη­ση εσόδων από εγ6κληματι­κές

δραστηριότ­ητες υπάρχει και όταν οι δραστηριότ­ητες από τις οποίες προέρχεται η προς νομιμοποίη­ση περιουσία έλαβαν χώρα στο έδαφος άλλου κράτους, εφόσον αυτές θα ήταν βασικό αδίκημα αν διαπράττον­ταν στην Ελλάδα και θεωρούνται αξιόποινες σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αυτού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece